Nicolae Ciucă susține trecerea industriei apărării la conceptul de ”industrie de război”

Premierul Nicolae Ciucă a pledat joi, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, pentru întărirea prezenţei NATO în zonă, având în vedere ameninţările de securitate existente. El a calificat invazia Rusiei în Ucraina drept „un război de cucerire și, totodată, un război neo-colonial”.

18 mai 2023, 17:41
Nicolae Ciucă susține trecerea industriei apărării la conceptul de ”industrie de război”

Nicolae Ciucă a subliniat că lumea s-a schimbat şi totul în materie de securitate s-a rescris şi trebuie revizuit în regiunea Mării Negre, unde se consumă o mare parte a componentelor războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

„Avem cele mai clare elemente ale definiţiei unui război de cucerire, dar, totodată, şi ale unui război neo-colonial – Rusia împotriva Ucrainei, care se desprinde de imperiu, un adevărat război de independenţă al Ucrainei.

Dacă toate evaluările privind situaţia de securitate a Estului Europei, ameninţările, riscurile şi vulnerabilităţii regiunii aveau abordarea conservatoare post-Război Rece, cu Rusia angajată şi partener, eventual competitor şi rival, am văzut, cu ocazia lui 23 februarie 2022 trecerea spre o nouă-veche paradigmă a războiului pe scară largă, de durată, de mare intensitate ca ameninţare.

Citește și: AUR propune în programul de guvernare reintroducerea stagiului militar OBLIGATORIU. Ciucă susține ”mobilizarea extinsă”

Astfel, pe planşa de lucru revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi a armatelor mici, tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele nu doar ale ţării aflată în conflict, dar şi a ţărilor Europei”, a explicat şeful Guvernului, potrivit Digi 24.

El a completat aratând că securitatea maritimă la Marea Neagră este indisolubil legată de securitatea platformelor de forare din zonele economice exclusive. Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, ajuns la ediţia a VII-a, este organizat joi şi vineri de think-tankul New Strategy Center şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe.

Citește și: Negocieri în coaliţie pentru noul Guvern. Se discută dacă UDMR mai rămâne sau nu la guvernare. Bătaie pe promisiuni electorale