Nicolae Ciucă, veste bună în prag de Revelion. Certificatul verde COVID nu va fi introdus până la sfârşitul anului

Certificatul verde COVID-19 la locul de muncă nu va fi introdus de Guvern până la sfârşitul acestui an, a dat asigurări premierul Nicolae Ciucă.

29 dec. 2021, 14:16
Nicolae Ciucă, veste bună în prag de Revelion. Certificatul verde COVID nu va fi introdus până la sfârşitul anului

Aflat la Horezu, în judeţul Vâlcea, premierul Nicolae Ciucă a dat explicaţii după ce a fost întrebat dacă autorităţile au de gând să introducă certificatul verde COVID-19 până la sfârşitul acestui an.

„Dacă vă referiţi la săptămâna aceasta, nu cred că va fi adoptat”, a precizat Nicolae Ciucă.

De asemenea, şeful Executivului a subliniat că Parlamentul este cel care ar urma să ia o măsură în privinţa certificatului verde la locul de muncă, însă a amintit că deja Legislativul este în vacanţă.

„Există o ordonanţă de urgenţă în Parlament şi un proiect de lege în Parlament. Ca atare, până ce nu se finalizează unul dintre ele, decizia a rămas să fie luată în funcţie de situaţie şi, în funcţie de situaţie, vom proceda în aşa fel încât ceea ce există ca măsuri în momentul de faţă să poată fi aplicate. În fiecare zi discut cu ministrul Sănătăţii tot ceea ce avem de făcut astfel încât să putem să pregătim întreg sistemul sanitar pentru a face faţă noului val şi, desigur, există şi măsurile concretizate într-un plan”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Premierul a fost prezent, miercuri, la ceremonia de comemorare a 88 de ani de la moartea marelui om politic liberal Ion Gheorghe Duca, desfăşurată la Horezu.

Citeşte şi: Scenariul autorităţilor pentru valul 5: Peste 25.000 de cazuri COVID pe zi peste o lună – DOCUMENT OFICIAL

În schimb, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, că şi-ar fi dorit introducerea certificatului COVID. Ministrul şi-a exprimat speranţa că în perioada următoare va exista o decizie politică pentru adoptarea unui astfel de document.

Tulpina Omicron va deveni dominantă în ianuarie în România, avetizează specialiştii în sănătate publică. Autorităţile se aşteaptă ca numărul infectărilor că ajungă la 25.000 de cazuri COVID pe zi la final de ianuarie 2022. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că şi-ar fi dorit ca certificatul verde covid să fi fost introdus pentru că măsura avea ca principal scop încetinirea răspândirii COVID.

„Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, respectiv utilizarea acelui certificat COVID, noi l-am elaborat dar, după cum ştiţi, nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, în aşa fel încât să gestionăm cât mai bine acest val 5”, a spus Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii în care a fost prezentat Planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19.

Citeşte şi: Alexandru Rafila nu renunţă la certificatul verde COVID: Reducerea de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele