Nicolae Idu, CE: Perspectivele economice din Europa nu sunt mai încurajatoare decât acum 12 luni

Europa este afectată, în prezent, de un cerc vicios, iar perspectivele economice nu sunt mult mai încurajatoare decât erau în urmă cu şase sau 12 luni, a declarat, vineri, într-o dezbatere de specialitate, Nicolae Idu, şeful reprezentanţei din România a Comisiei Europene.

RomaniaTV.net
10 feb. 2012, 09:11
Nicolae Idu, CE: Perspectivele economice din Europa nu sunt mai încurajatoare decât acum 12 luni

‘Europa este afectată, astăzi, de un cerc vicios. Principalele cauze pentru dificultăţile cu care ne confruntăm sunt, printre altele, scăderea economică, dar şi persistenţa îndoielilor în ceea ce priveşte finanţele publice. Perspectivele actuale nu sunt mai încurajatoare decât erau acum şase sau 12 luni. Pentru zona euro va însemna o diminuare, iar creştrea economică va oscila între recesiune şi evoluţie moderată’, a afirmat Idu.

Potrivit oficialului, cu toate semnalele negative, există şi veşti bune care parvin din segmentul bancar, după decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a finanţa pentru trei ani băncile europene aflate în dificultate. ‘Criza datoriilor a generat un val de incertitudine, la fel şi lipsa de încredere în moneda euro. Avem nevoie de o abordare care să îmbine o soluţie viabilă şi de un pact fiscal la nivel de tratat. Sunt şi veşti relativ încurajatoare, cum ar fi hotărârea Băncii Centrale Europene de a finanţa timp de trei ani băncile care au dificultăţi. În acest tablou, disciplina fiscală şi creşterea economică sunt într-o combinaţie. Este nevoie de eforturi structurale, iar fără creştere economică vom avea consecinţe fiscale şi economice’, a explicat Nicolae Idu.

În ceea ce priveşte strategia de creştere economică pentru Uniunea Europeană pentru 2020, şeful reprezentanţei din România a Comisiei Europene a menţionat că este în continuare nevoie de reforme structurale şi de aplicarea acestora. ‘Strategia de creştere economică în Uniunea Europeană pentru 2020 se aplică, în principiu, de doi ani. Se vine pe fondul elementului deja acceptat că vechiul model de creştere nu mai este valabil. Este nevoie de reformă, de o nouă abordare şi de punerea în aplicare a reformelor. Modelul european are multe puncte forte, iar economia europeană poate deveni una dintre economiile de vârf ale lumii. Cele mai multe recomandări se concentrează pe trei domenii: consolidare fiscală, piaţa muncii şi educaţie’, a spus Idu.

Reprezentanţa din România a Comisiei Europene organizează, vineri, o masă rotundă cu tema ‘Perspectivele economice şi financiare ale României în contextul evoluţiilor din Uniunea Europeană’.

Printre invitaţi se află Leonard Orban – ministrul Afacerilor Europene, Cătălin Păuna – economist senior Banca Mondială, Florin Pogonaru – preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România /AOAR/, Daniel Dăianu – profesor universitar Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Mişu Negriţoiu – director general ING Bank România, Lucian Croitoru – consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea – economist şef BNR, şi Ionuţ Dumitru – preşedintele Consiliului Fiscal.