Nicolae Văcăroiu, dezvăluiri despre protocolul dintre procurori şi Curtea de Conturi

În urmă cu câteva luni, Parchetul General și DNA au trimis Curții de Conturi un protocol referitor la relația intituțională, pe care îl voiau semnat, spune președintele Curții, Nicolae Văcăroiu. Documentul prevedea, printre altele, ca angajații Curții de Conturi să facă cursuri cu profesori de la Parchetul General ca să depisteze astfel infracțiunile în controalele pe care le fac. 

RomaniaTV.net
04 mai 2017, 14:10
Nicolae Văcăroiu, dezvăluiri despre protocolul dintre procurori şi Curtea de Conturi

„Curtea de conturi, pe mandatul meu, n-a incheiat protoccol cu DNA niciodata. A fost o discutie anul trecut in care s-a venit cu un protocol…era un protocol legat de relatia directa intre DNA si Curtea de Conturi.  De exemplu, curtea sa raspunda cu celeritate la dosare instrumentate de DNA, Parchet, DIICOT…auditorii sa fie mai bine instruiti cand era vorba de fapte de infractionalitate… si cine sa i instruiasca? profesorii de la ministerul public. În protocol mai erau prevazute niste fapte care s-au intamplat acum 2, 3 ani, auditori chemati ca martori sau acuzati de coruptie, lucruri foarte grave. ii chemau prea des. Daca il chemi pe unul de 10 ori sa dea declaratii ca martor, eu il scot din activitate, l-am respins, deci nu s a aprobat. Exista un protocol din 2004 dar care nu se respecta”, a declarat Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi. 

De asemenea, Nicolae Văcăroiu, a declarat joi, în cadrul unei audieri la Comisia de Buget din Senat, că instituţia pe care o conduce se poate desfiinţa, după ce la începtul anului bugetul instituţiei a fost tăiat pentru prima dată în 153 de ani de existenţă:

“Se poate desfiinţa şi Curtea de Conturi, nu este nicio problemă. Aşa cum aţi început anul acesta cu tăierea bugetului şi cu blocarea posturilor, este posibil. A mai rămas cu controlul ulterior”, a afirmat Văcăroiu, care a fost premierul PDSR din perioada 1992-1996.

Preşedintele Curţii de Conturi a spus că instituţia primeşte anual în jur de 65 de milioane de euro, dar oferă bugetului mult mai mulţi bani.

„Noi aducem în fiecare an din controlul operativ în jur de 200 de milioane de euro, din control anul şi din deciziile din urmă care se aduc la îndeplinire, iar per total cam 1,2 miliarde de euro pe an.(…) Este pentru prima oară în istoria de 153 de ani a Curţii de Conturi când i se taie bugetul” , a spus Văcăroiu.

În replică, preşedintele Comisiei de Buget din Senat, Eugen Teodorovici, i-a spus că “toate au un început”.

Din cauza bugetului insuficient, la Curtea de Conturi există 340 de posturi libere care nu vor fi ocupate. “Statul pierde 800 de milioane de euro anual din această cauză”, a spus Văcăroiu.

Teodorovici, fostul ministru PSD al Finanţelor,  a menţionat că este nevoie de o reformă a Curţii de Conturi. 

“Curtea de Conturi este una dintre cele două instituţii, alături de Ministerul de Finanţe, care trebuie să fie reformate. Reforma din aceste două instituţii trebuie să continue”, a spusTeodorovici. 

Potrivit preşedintelui Comisiei de Buget din Senat, trebuie făcuţi câţiva paşi pentru schimbarea strategiei din cadrul Curţii de Conturi.

“Cei de la Curtea de Conturi trebuie să înţeleagă că sunt auditori şi nu controlori, adică această abordare de miliţian care încă este prezentă astăzi la Curtea de Conturi. Curte de Conturi ar trebui să aibă un rol de îndrumare”, a explicat Teodorovici.