Anunţ SUMBRU pentru bucureşteni. Director ELCEN: Fără câteva sute de milioane, NU putem intra în IARNĂ

Directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, a atras atenția joi că instituția pe care o reprezintă nu poate "intra în iarnă" dacă nu primește bani de la Primăria Capitalei.

08 oct. 2015, 19:48
Anunţ SUMBRU pentru bucureşteni. Director ELCEN: Fără câteva sute de milioane, NU putem intra în IARNĂ

„Trag un semnal de alarmă: dacă Primăria, conform soluțiilor pe care le-am dat prin rectificarea bugetului, prin darea în avans a bugetului pe trimestrul patru, nu ne dă câteva sute de milioane, noi nu putem intra în iarnă, determinat de faptul că avem de încasat debit principal 650 de milioane de euro, o marfă pe care am livrat-o, dar nu am încasat-o. Noi astăzi suntem datori la furnizorii de gaze, care majoritatea sunt privați, au alte reguli de joc, 150 de milioane de euro. Este o presiune extraordinară pe noi”, a declarat Marcel Nicolaescu, la dezbaterea cu tema „Criza Radet. Cauze și soluții”.

Citeşte şi: Directorul ELCEN: Am convenit cu Romgaz să eşaloneze datoriile

La rândul său, prim-vicepreședintele PNL Cristian Bușoi a subliniat că RADET și ELCEN trebuie să se asigure că bucureștenii nu vor rămâne fără căldură.

„Pe termen scurt, în această toamnă, cred că trebuie ca RADET și ELCEN să comunice și să se asigure că nu vor rămâne bucureștenii fără căldură și apă caldă.

Aici este nevoie și de implicarea Primăriei, și de cea a Guvernului, pentru că, la rândul său, ELCEN are datorii, cele mai mari fiind tot către o societate de stat, care este Romgazul, urmând ca, în perspectiva anului viitor și în perspectiva următorilor patru ani, să se pună în aplicare un plan foarte coerent de modernizare, de subvenționare, eficientizare, redimensionare a capacității de producție, de distribuție”, a spus Bușoi.

Potrivit acestuia, RADET are nevoie de soluții urgente, de investiții masive, în următorii ani, în rețele.

Citeşte şi: RADET se transformă în societate comercială. Consiliul de Administraţie a aprobat documentaţia

„Se pierd 22-23% din ceea ce se transportă ca și cantitate de energie termică. Este clar că nu poate avea eficiență, este clar că în acest fel și bugetul Capitalei și până la urmă bucureștenii subvenționează o risipă ce ar putea fi îndreptată prin investiții clare în rețele de termoficare. Cred că este important ca, dintre soluțiile ce s-au conturat în ultima perioadă, să fie aleasă cea mai bună pentru a ne asigura că bucureștenii nu sunt în riscul de a rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă și în anii care vor veni, că se pornește un program coerent și susținut an de an de investiții în rețeaua de termoficare, că cele două entități vor lucra mult mai eficient”, a adăugat Bușoi.