Nicolas Sarkozy, a doua zi de audieri după reţinerea lui în cazul finanţărilor libiene a campaniei prezidenţiale din 2007

Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, se confruntă miercuri cu cea de-a doua zi de audieri, în cazul finanţărilor ilegale ale campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007 de către regimul libian din vremea fostului dictator libian Muammar Gaddafi, informează presa franceză.

21 mart. 2018, 09:47
Nicolas Sarkozy, a doua zi de audieri după reţinerea lui în cazul finanţărilor libiene a campaniei prezidenţiale din 2007

Fostul preşedinte francez a sosit cu puţin timp înainte de orele 08:00 în birourile. Oficiului Anticorupţie din Nanterre, lângă Paris. Marţi, audierea lui Sarkozy a fost întreruptă spre miezul nopţii.

Nici Sarkozy, nici avocaţii săi nu au comentat public cu privire la ultimele evoluţii din ancheta care a început în urmă cu cinci ani, însă fostul preşedinte francez, azi în vârstă de 63 de ani, a calificat în trecut acuzaţiile care i se aduc drept ‘groteşti’ şi o ‘manipulare’.

Este pentru prima dată când fostul şef al statului francez este audiat de la deschiderea unei anchete judiciare în acest dosar, în aprilie 2013. Sarkozy poate fi reţinut pentru cel mult 48 de ore şi ar putea fi prezentat judecătorilor care vor decide plasarea sau nu în arest preventiv.

Citeşte şi Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, a fost reţinut pentru 48 de ore

De la publicarea, în mai 2012 pe site-ul Mediapart, a unui document libian care evoca finanţarea campaniei lui Nicolas Sarkozy de către regimul din Libia condus de Muammar Ghaddafi, investigaţiile magistraţilor au avansat considerabil, amplificând suspiciunile legate de finanţarea campaniei electorale din 2007 a fostului preşedinte francez, informează Agerpres.

În noiembrie 2016, în pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat că transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 şi începutul lui 2007, înainte de a preda banii lui Claude Guéant, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne.