Nicolas Sarkozy, acuzat că îşi face campanie cu fonduri publice

Partidul Socialist a denunţat miercuri cheltuieli din "fonduri publice" angajate de preşedintele Nicolas Sarkozy în cursul deplasărilor sale în Franţa, care reprezintă, în opinia formaţiunii, "acte de propagandă" ce intră în cadrul alegerilor prezidenţiale din aprilie-mai 2012.

RomaniaTV.net
01 dec. 2011, 08:15
Nicolas Sarkozy, acuzat că îşi face campanie cu fonduri publice

Sarkozy, care probabil va candida la un al doilea mandat, încă nu a anunţat candidatura în mod oficial. Comisia Naţională pentru Conturi de Campanie a fost sesizată miercuri în acest sens de către mandatarul de campanie al candidatului socialist Francois Hollande, dar şi de preşedintele Comisiei de Control Financiar din cadrul Partidului Socialist (PS), anunţă Mediafax.

Citând ca exemplu vizita de săptămâna trecută a lui Nicolas Sarkozy la instalaţia nucleară de la Tricastin (sud), socialiştii întreabă „dacă este legitim ca cheltuielile angajate de preşedintele Republicii în cursul vizitelor care reprezintă acte de propagandă să fie asumate de contribuabil şi dacă ele trebuie sau nu să intre în conturile de campanie”.

În opinia lor, „de mai multe săptămâni, preşedintele Republicii multiplică deplasări în provincie, ale căror teme şi organizare arată că deja este candidat la un nou mandat, şi că aceste deplasări regulate reprezintă acte de propagandă” electorală.

Anterior, un deputat socialist, Jerome Cahuzac, preşedintele Comisiei pentru Finanţe a Adunării Naţionale, un apropiat al lui Francois Hollande, şi-a exprimat nemulţumirea, pentru postul de radio Europe 1, faţă de „fondurile publice” angajate, în opinia sa, de către Palatul Elysee cu vizitele prezidenţiale, care sunt „vizite de candidat” în alegerile prezidenţiale.

„Preşedintele Republicii, atunci când se adresează francezilor, are toate drepturile, inclusiv să mobilizeze fonduri publice”, a notat el. „Dar când face politică, aşa ca de curând, când a atacat un partid politic francez, atunci nu preşedintele Republicii este cel care se exprimă, ci candidatul, iar candidatul nu are dreptul să beneficieze de mijloacele statului”, a subliniat Cahuzac.

„Din 2007, preşedintele efectuează două sau trei vizite în provincie pe săptămână. Nu văd de ce ar schimba ritmul într-o perioadă de criză care îi priveşte pe toţi francezii”, a replicat Valerie Pecresse, o purtătoare de cuvânt a Guvernului.


loading...