Nicu Covaci a rămas fără pensie! La 75 de ani, liderul trupei Phoenix este nevoit să mențină un program de turnee ca să se poată susţine financiar

Ajuns la 75 de ani, fondatorul şi liderul formaţiei Phoenix este umilit de statul român. La jumătatea lunii martie, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor l-a înştiinţat că nu are dreptul la pensie deoarece nu a reuşit să obţină atestatul care i-ar fi permis să fie admis în UCMR.

15 mart. 2023, 14:10
Nicu Covaci a rămas fără pensie! La 75 de ani, liderul trupei Phoenix este nevoit să mențină un program de turnee ca să se poată susţine financiar

Aşadar, Nicu Covaci a rămas fără pensie după cinci decenii în care şi-a pus talentul în slujba poporului. La sfârșitul anului 2022, artistul spunea că, pentru a beneficia de pensie din partea Uniunii Compozitorilor, trebuie să obţină un atestat, iar pentru asta este necesar să susţină un examen. În pofida faptului că piesele și discurile Phoenix s-au vândut în sute de mii de exemplare, Covaci avea, totuşi, nevoie de un atestat de compozitor pentru a putea benefica de drepturile bănești cuvenite.

Din acest motiv, Liderul Phoenix spune că, la 75 de ani, este nevoit să susţină un program de turnee, banii încasaţi din acestea fiind singura sursă de venit.

Eu nu am o pensie, deși am adus țării acesteia milioane. Sunt umilit, trebuie să mă duc zilele astea la Uniunea Compozitorilor, să dau examen de compozitor. După 50 de ani în care am compus atâtea piese și au încasat bani de pe urma lor, mi-au dat și mie o mică părticică, este drept. Dar ei nu-și pun întrebarea că atâta timp au încasat niște bani de a mine, pe piese compuse de mine, iar acum vor să mă pună să demonstrez că sunt compozitor. Nu este nimic, o să mă duc să dau examen, poate o să pic„, declara artistul la Realitatea în decembrie 2022.

Citeste si Suma uriașă primită de Nicu Covaci și trupa Phoenix pentru concertul de la nunta lui George Simion: Am fost convins să ajutăm un spital pentru copii, am lăsat la preț

Nicu Covaci a rămas fără pensie

Din păcate, pe data de 13 martie, artistul a primit decizia UCMR, semnată de vicepreşedintele Nicolae Gheorghiță, conform căreia nu a fost admis ca membru al instuţiei din caza nepromovării examenului de admitere. Mai exact, Covaci nu a reuşit să ia la examen notă de trecere – adică 8 – obţinând doar 7,60.

13.03.2023

Stimate domnule Nicolae Covaci,

Vă informăm prin prezenta că Biroul Secției de muzică jazz/pop al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România s-a întrunit în ședință și a analizat lucrarea scrisă pe care ați susținut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat prin regulament candidaților care nu au studii superioare de specialitate. Lucrarea realizată de Dvs. a fost evaluată cu media 7,60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR.

În conformitate cu Statutul și Regulamentele UCMR, Biroul executiv a dispus informarea Dvs. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR.

Nicolae Gheorghiță

Vicepreședinte UCMR”, se arată în docuemntul publicat pe site-ul comentator.ro