Nicuşor Constantinescu, despre TRAGEDIA AVIATICĂ: Arafat a schimbat DESTINAŢIA şi s-a produs nenorocirea

Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, îl acuză pe secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, că a schimbat destinaţia misiunilor elicopterului, şi din această cauză s-a produs tragedia în urma căreia patru oameni şi-au pierdut viaţa.

16 dec. 2014, 10:41
Nicuşor Constantinescu, despre TRAGEDIA AVIATICĂ: Arafat a schimbat DESTINAŢIA şi s-a produs nenorocirea

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, îl acuză pe secretarul de stat Raed Arafat că a schimbat destinaţia elicopterului, care a fost preluat de SMURD fără acceptul său. Nicuşor Constantinescu susţine că la preluarea de către SMURD elicopterul avea flotoare, iar acum nu mai are.

Citeşte şi Elicopterul SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol la nouă minute după ce a anunţat decolarea

Acest elicopter are ca destinaţie, conform contractului de finanţare, care nu poate fi schimbat de capul fiecăruia, are obligaţia de a salva vieţile omeneşti din Bulgaria, pe teritoriul Bulgariei şi României, 24 de ore din 24. Acest elicopter ca şi alte utilaje, instalaţii de salvare pe mare, de stins incendiu, şenilate, a făcut 180 de ore de intervenţii, pentru că destinaţia lui nu este numai de a transporta pacienţi, este de a survola teritoriul judeţului Constanţa şi a teritoriului Dobrogei, teritoriul Mării Negre, are o destinaţie specială. De aceea, această destinaţie, din păcate, a fost schimbată în noiembrie anul acesta. De cine a fost schimbată? De domnul Arafat care l-a preluat, a schimbat destinaţia contractului şi s-a întâmplat nenorocirea. Am refuzat să predau în 2013 acest elicopter structurilor Ministerului de Interne, domnului Arafat, fără să îşi asume cineva responsabilitatea schimbării destinaţiei. Eu, Nicuşor Constantinescu, nu pot, că s-a trezit domnul Arafat, să schimb destinaţia elicopterului, care este România-Bulgaria, care este configurat, pregătit. I-am spus: „Domnule Arafat, domnule secretar de stat, dacă vrei semnează dumneata pe contract, anulează-l, semnează, răspunde în faţa lumii, ia aprobare de la Uniunea Europeană şi eu ţi-l dau”, a declarat Nicuşor Constantinescu.

Citeşte şi Elicopter prăbuşit în Mamaia. Cine erau SALVATORII SMURD care au murit pe lacul Siutghiol

Acest elicopter are dotări de funcţionare pe orice vreme, de zi şi noapte. Nu a fost niciun fel de problemă meteorologică. Eu nu vreau să acuz, dar pun nişte întrebări. Anul trecut în 2013 când s-a dat în operare acest elicopter SMURD s-a făcut o licitaţie publică pentru operare. Caietul de sarcini a fost aprobat de autorităţi în conformitate cu normele şi sarcinile din UE. Am refuzat public să predau acest document, acest elicopter, structurilor MAI. Flotoarele le-aţi văzut că existau. Unde sunt acum? Le găsim în lac? Cine a tăiat flotoarele să răspundă. 180 de ore de zbor a făcut din iunie anul trecut până în noiembrie anul acesta. După cum spun unii sunt de vină că am crezut că în România sunt şi oameni sănătoşi la cap. Sunt singurul care a luat elicopter, şenilate. M-am zbătut cu toţi. Abia am obţinut acele şenilate. Sunt hârtii şi cereri la Ministerul de Interne pentru a lua şalupe de mare viteză, pentru a lua hovercraft-uri şi nu am primit aprobarea. Din păcate trebuie să modificăm fundamental sistemul naţional”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Citeşte şi Elicopter SMURD prăbuşit în Lacul Siutghiol: Parchetul Militar Bucureşti a deschis dosar penal

În replică, Raed Arafat, a declarat la România TVdestinaţia elicopterului SMURD era cea de „intervenţie medicală şi salvare”.

Dacă citim proiectul Transfrontalier prin care s-a achiziţionat elicopterul, aflăm că destinaţia aparatului de zbor este cea de intervenţie medicală şi salvare. Din acest punct de vedere nu există niciun dubiu legat de destinaţia elicopterului. Avea echipamentele medicale, avea tot„, a explicat Raed Arafat.

Citeşte şi PRIMELE EXPLICAŢII ale lui Raed Arafat în cazul elicopterului prăbuşit în Lacul Siutghiol

Elicopterul care s-a prăbușit a fost cumpărat de Consiliul Județean Constanța în noiembrie 2012 cu aproximativ 5 milioane de euro și a fost preluat acum o lună de SMURD. Aparatul a fost achiziționat direct de la producătorul Eurocopter. Avea două motoare, era dotat cu lumini pe timp de noapte şi era printre singurele aparate de zbor dotate cu flotoare. Cu alte cuvinte, pilotul ar fi avut posibilitatea să aterizeze pe apă, iar elicopterul să rămână la suprafaţă.

Toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD care s-a prăbuşit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol şi-au pierdut viaţa, ultima persoană recuperată de scafandri, la aproximativ 12 ore de la prăbuşirea aparatului de zbor, fiind asistenta medicală, care era însărcinată.

Citeşte şi ELICOPTER PRĂBUŞIT în Mamaia. Femeia salvată de echipajul SMURD, MĂRTURIE EMOŢIONANTĂ: Bieţii oameni! VIDEO

VEZI şi Elicopter SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol. Care sunt CAUZELE posibile ale tragediei aviatice VIDEO