Nicușor Dan a atacat la Curtea Constituțională așa-zisa „Lege Vexler”, prin care se dorește înăsprirea pedepselor pentru fascism, legionarism, rasism sau xenofobie, adoptată de Parlament pe 11 iulie.
După ce a ajuns pe masa președintelui pentru promulgare, Legea Vexler a fost trimisă la CCR pentru un control de constituționalitate, Nicușor Dan invocând încălcarea anumitor norme și principii constituționale în adoptarea acesteia.
„Statul român trebuie să acționeze cu fermitate pentru a preveni și pentru a combate incitarea la ură, la xenofobie, la discriminare de orice fel. Dacă nu o face însă într-o manieră echilibrată, cu respectarea strictă a prevederilor constituționale, efectul va fi contrar. Societatea românească este puternic polarizată, încrederea în autoritățile statului este la cote reduse, și orice acțiune a statului care se referă în mod dezechilibrat la această polarizare crește tensiunea socială și neîncrederea în autorități”, se menționează în sesizarea depusă de președinte.
În argumentarea sesizării de neconstituționalitate făcută de președintele Nicușor Dan, este dată ca exemplu și publicistica lui Mihai Eminescu, ce conține idei xenofobe și chiar antisemite.
„Dacă la art. 2 lit. b) din Ordonanță este clar ca intenția legiuitorului a fost de a sancționa materiale cu conținut integral fascist, legionar, rasist sau xenofob (nu ne referim aici la ambiguitatea de la punctele b) și c) anterioare), la art. 2 lit. b^1) introdus prin Lege nu este clară concentrația de astfel de conținut pe care legiuitorul dorește să îl sancționeze. De exemplu, publicistica lui Mihai Eminescu conține idei și concepții xenofobe, inclusiv antisemite.
Chiar și poezia lui Mihai Eminescu conține idei și concepții xenofobe, de exemplu Scrisoarea a III-a. Este absolut neclar până la ce nivel prezența unor idei și concepții fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe (în plus față de ambiguitatea de la punctul anterior) face dintr-un text un material cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob în sensul Legii. Claritatea este necesară din moment ce art. 4 alin. (2^1) sancționează penal distribuirea unor astfel de materiale: (2^1) Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, de materiale fasciste, legionare, rasiste și xenofobe constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani si interzicerea unor drepturi. Alin. (3) nu constituie o excepție suficientă: (3) Nu constituie infracțiune fapta prevăzută la alin. (1), (2) sau (2^1), dacă este săvârșită în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unei chestiuni de interes public. De exemplu, transmiterea unei opere literare între doi particulari care nu sunt artiști sau cercetători, în scopul unui interes personal față de respectiva operă literară nu se încadrează în excepția prevăzută de alin. (3)”, se arată în sesizarea șefului statului.
10.07.2025-Comunicat-de-presa-referitor-la-sesizare-de-neconstitutionalitateÎn cazul în care legea va fi declarată neconstituțională, aceasta se va întoarce la Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR. În cazul în care este respinsă, Nicușor Dan va putea fie să o promulge, fie să o trimită în Parlament pentru reexaminare.
În legea adoptată de Parlament, este specificat clar faptul că „distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, de materiale fasciste, legionare, rasiste și xenofobe constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani și interzicerea unor drepturi”, iar dacă fapta este comisă prin intermediul unui sistem informatic, „limita de pedeapsă se majorează cu jumătate”.
Persoanele care promovează în public cultul persoanelor care au făcut parte din conducerea organizațiilor fasciste, ca de exemplu Călin Georgescu, ce a citat din Ion Antonescu, primesc o sancțiune de la 3 luni la 3 ani de închisoare prin intermediul acestei legi.
Citește și : ADEVĂRUL despre Bolojan. Cum a ajuns patronul de magazin premier al României. ”Nu-i chefliu, nu-i gagicar”
„Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid, contra umanității și de război al persoanelor care au făcut parte din conducerea organizațiilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea unor drepturi”, conform legii adoptate.
În plus, „negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului pe teritoriul României ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 la 3 ani și interzicerea unor drepturi”