Nicuşor Dan, la 20 de zile după preluarea mandatului: Cele trei priorităţi ale Primăriei. Ce se întâmplă cu apa caldă şi suplimentarea paturilor ATI

Primarul Capitalei susţine o declaraţie de presă, miercuri după-amiază, la Primăria Capitalei, al 20 de zile de la preluarea mandatului.

18 nov. 2020, 13:04
Nicuşor Dan, la 20 de zile după preluarea mandatului: Cele trei priorităţi ale Primăriei. Ce se întâmplă cu apa caldă şi suplimentarea paturilor ATI

Nicuşor Dan a vorbit despre marile priorităţi pe care le-a stabilit şi ce soluţii a găsit pentru a gestiona criza sanitară şi problema termoficării.

„Suntem la 20 de zile de la preluarea mandatului şi am cosniderat potrivit ca să spun ce s-a întâmplat important în Primăria Bucureşti în zilele astea. Există trei priorităţi: criza COVID, situaţia financiară şi situaţia Termoficării. În ceea ce priveşte criza sanitară am detaşat 20 de persoane de la Administraţia Spitalelor către DSP. Nu aveau resurse nici materiale nici umane pentru a face faţă solicitarilor. Am organizat la Arena Naţională 270 de posturi, dintre care 200 cu oameni de la ASSMB şi 700 în partenariat cu Facultatea de Medicină, a contribuit foarte mult STS şi Instituţia Prefectului. În momentul acesta nu mai există întârzieri. Am detaşast tot de la Administraţia spitalelor 40 de oameni către Salvare. Activitatea Salvării a fost degrevată şi nu mai sunt probleme aici. Avem acorduri cu hoteluri pentru situaţia în care ar fi nevoie de carantinare. O problemă pe care o avem acum este suplimentarea paturilor de la ATI.

Am făcut un chestionar la Transportul Public şi am identificat care sunt liniile pe care sunt aglomerări şi am identificat zonele şi orele din Bucureşti unde oamenii nu poartă mască”, a zis Dan.

Cum va fi gestionată problema apei calde şi a căldurii din Bucureşti

„În ceea ce priveşte termia. Vom avea o iarnă dificilă. Ceea ce putem face este doar să intervenim în cel mai scurt timp posibil la sutele de avarii care se vor întâmpla. Şi doi, vom informa cetăţenii în timp real ce se întâmplă. O să vă invit să vedeţi call-centerul înfiinţat în Primărie ca să nu mai existe problema ca cetăţenii să sufere din cauza unei avarii pe căldură sau apă caldă. Tot pe termie, am semnat contractul de finanţare de 330 de milioane de euro şi avem promisiunea de la Guvern pentru încă 200 de milioane de euro pentru a începe din primăvară lucrările de schimbare a reţelei principale. Reţeaua principală de transport al agentului termic e de trei ori mai proastă că acum trei ani, indicatorul fiind cantitatea de apă care se pierde.”, a adăugat edilul Capitalei.

Finanţele Primăriei Bucureşti. Cum va fi împărţit bugetul şi ce datorii sunt

„În ceea ce priveşte partea financiară am găsit în conturi patru milioane de lei, 80 de milioane popriri pe conturi şi nu a fost evident să plătim salariile, dar am reuşit. Datoriile Primăriei şi ale instituţiei din subordine sunt de 3 miliarde de lei, datorii curente şi de aici vin două probleme. Una că aici că e o uriaşă energie consumată de toată lumea, să vedem ce putem plăti întâi să nu rămânem fără bani. Şi a doua u există încredere din partea sistemului Financiar pentru Primăria Capitalei pentru a cofinanţa marile lucrările de investiţii pe care  vrem să le începem de la anul. Soluţia de principiu, pe care am agreat-o cu Florin Cîţu e să facem curăţenie în finanţele municipalităţii, adică să avem un buget real pe 2021, să recunoaştem datoriile pe care le avem inclusiv Termoenergetica şi STB şi să ieşim cu situaţia curată. Am mai avut o discuţie cu Ministerul Mediului pentru staţiile de încărcare electrică în Bucureşti. Tot aici, Curtea de Conturi a încheiat raportul pentru Primăria Capitalei din acest an, principala problemă a fost licitaţia care prevedea achiziţia celor 100 de troleibuze „, a mai spus Primarul Bucureştiului.

Problema stimulentelor şi adăposturilor oamenilor de pe străzi. Anunţul lui Nicuşor Dan

„În zona socială am reuşit să facem fluxul încât să plătim stimulentele pentru oamenii cu dizabilităţi, pentru nou-născuţi, femei însărcinate, familii monoparentale şi pentru prevenirea abandonului şcolar. Este o problemă cu persoanele fără adăpost, care e amplificată din cauza condiţiilor de coronavirus. Anumite adăposturi nu pot funcţiona la capacitatea dinainte(…)Nu am uitat de caracatiţa lui Firea de care am vorbit în campania electorală. Am avut nişte urgenţe de rezolvat şi dacă îmi permiteţi să citesc o anegdotă de 20-30 de ani, mai întâi munca şi apoi distracţia!””, a mai menţionat primarul Capitalei.

Nicuşor Dan, despre decoratul de sărbători! Avem sau nu anul acesta luminiţe de Crăciun

„Fac o precizare generală, există lucruri care există în subordinea primarului general şi există probleme care ţin de Consiliul General. Iluminatul de sărbători ţine de un contract care e încheiat într-o companie municipală şi un operator privat. Trebuie să avem un consiliul. Consiliul trebuie să schimbe adunarea generală a acesti companii. Adunarea generală trebuie să schimbe consiliul de administraţie şi abia aceste structuri executive pot discuta cu operatorul privat. Nu ţine de mine.

Contractul a fost semnat pe trei ani şi va expira cu această iarnă, din câte înţeleg s-au executat lucrări de 90% din ce prevedea el, în linii mari vom avea aceeaşi decorarea a străzilor pe care am avut-o anul trecut. Înţeleg că e vorba de un contract de 9 milioane de lei. Nu ştiu dacă le vom aprinde pe 1 decembrie, e o decizie pe care o vom lua. Însă dacă tot sunt puse, le vom aprinde”, a mai spus Dan.

Citeşte şi: Nicuşor Dan, avertisment despre problemele cu apa caldă şi căldura din Capitală. „Vom avea o iarnă dificilă”