Nicuşor Dan anunţă că vor mai fi probleme cu furnizarea agentului termic în Capitală în următorii doi ani. Ce se întâmplă cu subvenţiile pentru căldură

Problemele cu căldura din Bucureşti vor continua cel puțin încă două ierni, a anunțat primarul general al Capitalei. Nicuşor Dan a subliniat sâmbătă că preţul gigacaloriei nu va creşte iarna aceasta şi că vrea să menţină subvenţia pentru agentul termic furnizat în Capitală.

28 nov. 2020, 16:33
Nicuşor Dan anunţă că vor mai fi probleme cu furnizarea agentului termic în Capitală în următorii doi ani. Ce se întâmplă cu subvenţiile pentru căldură

Nicuşor Dan

anunţă că vor mai fi probleme cu căldura în Capitală şi în următorii doi ani.

„Iarna 2022-2023 o sa fie mult mai bună decat iarna aceasta si iarna viitoare, iar iarna viitoare o sa fie mai buna decat cea de anul acesta. Iarna viitoare o sa avem probleme mai mici decat cele de anul acesta, dar o sa avem probleme. Noi avem de schimbat o mie de km de conducte de la reteaua principala, acum avem bani pentru 350”, a anunţat Nicuşor Dan.

Citeşte şi: Nicuşor Dan, despre problema apei calde şi a cădurii: În această iarnă nu se vor întâmpla minuni

 

Nicuşor Dan vrea să menţină subvenţia pentru agentul termic furnizat în Capitală

Primarul general al Capitalei anunţă că nu va susţine renunţarea la subvenţia de care beneficiază bucureştenii pentru agentul termic, el explicând că „nu poţi să pui oamenii să plătească nişte pierderi pe care tu, ca furnizor, le produci”.

„Subvenţia o să continue să fie plătită în Bucureşti şi, mai mult decât atât, o să fie plătită la timp, ca să nu mai ajungem în mecanismul ăsta prin care se acumulează datorii şi Termoenergetica sau ELCEN riscă insolvenţa. Şi vă spun şi motivul pentru care subvenţia trebuie să fie plătită în continuare: nu poţi să pui oamenii să plătească nişte pierderi pe care tu, ca furnizor, le produci. Deci, în momentul acesta, preţul real al gigacaloriei este aşa de mare pentru că nu s-au făcut la timp investiţiile în reţeaua de distribuţie a agentului termic şi pentru că se pierde. Ăsta este motivul pentru care subvenţia va continua”, a declarat Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Finanţelor Publice alături de ministrul Florin Cîţu.

Nicuşor Dan a explicat că se va putea lua în calcul reducerea subvenţiei la agentul termic pe măsură ce se vor face investiţii în sistemul de termoficare şi producţie a energie termice.

„Eventual o să ne gândim la reducerea subvenţiei în momentul  în care o să face aceste investiţii şi valoarea reală a producţiei şi transportului gigacaloriei să fie mult mai mică”, a completat Nicuşor Dan, citat de news.ro.

Citeşte şi: Nicuşor Dan, avertisment despre problemele cu apa caldă şi căldura din Capitală. „Vom avea o iarnă dificilă. Ce putem face este doar să intervenim în cel mai scurt timp”