Nicuşor Dan anunţă ce se mai întâmplă cu trenul metropolitan promis în campanie. „Avem un parteneriat semnat”

Primarul general Nicuşor Dan a anunţat vineri că a discutat cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor despre extinderea magistralei de metrou M4, precum şi despre trenul metropolitan, proiect al cărui studiu de prefezabilitate se apropie de final.

07 ian. 2022, 22:58
Nicuşor Dan anunţă ce se mai întâmplă cu trenul metropolitan promis în campanie. „Avem un parteneriat semnat”

Nicuşor Dan a precizat că la discuţii au participat şi specialişti în mobilitate urbană din Primăria Capitalei.

„Primul subiect a fost extinderea magistralei de metrou M4, pentru care Primăria Generală trebuie să dea aviz pe PUZ în perioada următoare. Discuţia este complexă, pentru că trebuie integrate mai multe facilităţi urbane, dar există deschidere de ambele părţi pentru a ne încadra în termenele de finanţare.

Al doilea subiect a fost trenul metropolitan (metroul de suprafaţă). Studiul de prefezabilitate se apropie de final. Avem un parteneriat semnat. Am discutat despre cum putem să împărţim responsabilităţile pentru a grăbi implementarea”, a precizat Nicuşor Dan, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Citeşte şi: Primaria Capitalei anunţă că Asociaţa de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti a aprobat parteneriatul cu CNAIR pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru cele 10 radiale care leagă Bucureştiul de autostrada de centură

Potrivit Agerpres, Consiliul Judeţean Ilfov anunţa pe 5 octombrie 2021 că a fost avizată documentaţia de urbanism pentru extinderea magistralei de metrou M4. Planul Urbanistic Zonal reglementează construcţia liniei 4 de metrou Lac Străuleşti – Gara Progresul – tronsonul Gara De Nord – Gara Progresul. Zona de amplasament a noii linii de metrou Magistrala 4 Gara de Nord – Gara Progresul se dezvoltă pe direcţia centru-sud a Capitalei, tranzitând sectoarele 1, 4 şi 5 şi zona de nord a comunei Jilava.

Nicuşor Dan anunţă ce se mai întâmplă cu trenul metropolitan promis în campanie. Când ar putea fi folosit

În septembrie 2021, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov anunţa că trenul metropolitan va putea fi folosit din 2024, alături de autobuze, troleibuze, tramvaie şi metrou.

Astfel, în viitor, distanţa de la Snagov la Gara de Nord ar putea fi parcursă în circa 30 de minute, faţă de un interval de timp aproape dublu necesar unui autoturism în condiţiile actuale de trafic.

Citeşte şi: Nicuşor Dan, sabotat! Consiliul General a aprobat construirea unui parc prin zona în care ar urma să treacă trenul metropolitan

Pentru introducerea serviciilor de tren urban şi metropolitan, Asociaţia a ţinut cont de reţeaua feroviară istorică din zonă. S-a propus funcţionarea a 16 servicii (linii). Într-o primă fază, prin utilizarea infrastructurii feroviare existente, va putea fi asigurată o viteză comercială ridicată (peste 40 kilometri/oră), preciza Asociaţia.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Am parcurs traseul viitorului tren metropolitan din București pentru că tu probabil nu o să o poţi face niciodată! De ce proiectul de suflet al lui Nicușor Dan e deocamdată o „fantazie urbană”?! Maidan, blocuri şi intersecţii aglomerate pe tot traseul dorit de Primărie