Nicuşor Dan ar vrea ca preţul gigacaloriei să fie aproape dublu în Bucureşti. „Creşterea e rezonabilă. Până când CGMB nu va modifica hotărârea din 2011, bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi”

Primarul general vrea să crească preţul plătit de bucureşteni pentru căldură la 280 de lei, însă nu are susţinerea Consiliului General. În aceste condiţii, Nicuşor Dan a discutat cu ministerul Finanţelor despre modalităţile în care Guvernul poate ajuta Municipalitatea.

03 dec. 2021, 14:31
Nicuşor Dan ar vrea ca preţul gigacaloriei să fie aproape dublu în Bucureşti. „Creşterea e rezonabilă. Până când CGMB nu va modifica hotărârea din 2011, bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi”

În urma discuţiilor cu ministrul Finanţelor Adrian Câciu, Nicuşor Dan a anunţat că bucureştenii vor plăti în continuare 164 de lei la căldură, cât timp Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu va modifica hotărârea din 2011.

„În ceea ce priveşte banii pe care-i plătesc bucureştenii, până când CGMB nu o să modifice hotărârea din 2011, bucureştenii vor plăti 164 de lei, cum plătesc şi azi.

PNL şi PMP susţin această majorare la 280 de lei ( a preţului gigacaloriei) care ţine cont de mai mulţi factori. Ţine cont de creşterea preţului gazului, de preţurile care sunt în ţară pe acelaşi serviciu, ţin cont de neajunsurile pe care, din păcate, bucureştenii le au. Ţine cont că nu s-a mai făcut o creştere din anul 2011 când preţul total, cel care e acum de 980 de lei , atunci era de 320 de lei cu totul. Bucureştenii plăteau 164 din 320 de lei. Acum plătesc 164 din 980 de lei.

PNL şi PMP susţin această creştere care, în opinia mea, este rezonabilă. USR nu s-a pronunţat. Aşteaptă să vadă care este răspunsul din partea Guvernului, iar PSD s-a pronunţat public că nu susţine o majorare”, a declarat primarul general Nicuşor Dan.

Citeşte şi: Produse alimentare CONTAMINATE cu Salmonella la Penny! Au fost retrase de urgenţă

De asemenea, Edilul Capitalei a discutat cu ministrul Finanţelor despre modalitatea în care Primăria se poate împrumuta astfel încât să plătească Elcen, pentru ca această companie să iasă din insolvenţă şi să poată fi inclusă în Termoenergetica, pentru a putea accesa fondurile de modernizare.

„Ca să preiei ELCEN şi mai ales, ca să scoţi ELCEN din insolvenţă pentru a accesa fonduri de modernizare trebuie să găsim nişte bani pe care PMB să îi plătească.

Una dintre soluţii este ca pentru Bucureşti să se mărească platonul. Răspunsul este la ministrul de Finanţe”, a axplicat Nicuşor Dan.

Referitor la subvenţia pentru termie, Nicuşor Dan a spus că acest subiect nu se va putea tranşa până când nu va fi gata legea bugetului de stat pe 2022.

”Discuţia a fost că bugetul pe 2022 este în lucru, şi discuţia a fost care sunt urgenţele până la finalul anului 2021 şi care este necesarul începând cu 2022. Răspunsul final o să fie, pentru cei ca noi, care au nevoie în special pe anul 2022, va veni prin bugetul de stat.

„Sunt optimist că Guvernul va ajuta toate oraşele care au sistem centralizat de încălzire, cuantumul nu îl poate estima nimeni, azi, este un subiect care ţine de legea bugetului de stat pe 2022”, a menţionat el.

Primarul General a mai afirmat că va avea nevoie de ajutor din partea Guvernului în luna ianuarie, discuţia fiind dacă aceşti bani vor veni în decembrie sau în ianuarie, după aprobarea bugetului pe 2022.

Citeşte şi: Doi antivaccinişti influenţi au murit la câteva zile unul de altul. Famiile acuză un „atac spiritual al inamicului”