Nicușor Dan, artizanul unui caz grav de corupție! Contracte fabuloase și salarii de nababi pentru prietenii care i-au finanțat campania electorală

Nicușor Dan este artizanul unui caz grav de corupție în care sunt implicați doi prieteni de-ai săi mai vechi, care i-au finanțat campania electorală, în urma căreia a câștigat fotoliul de primar general al Capitalei. Odată ajuns în funcție edilul nu a uitat de donatorii săi care l-au ajutat și le-a oferit contracte fabuloase și salarii exorbitante în semn de mulțumire.

27 iul. 2023, 16:01
Nicușor Dan, artizanul unui caz grav de corupție! Contracte fabuloase și salarii de nababi pentru prietenii care i-au finanțat campania electorală
Nicușor Dan, artizanul unui caz grav de corupție!

Nicușor Dan, artizanul unui caz grav de corupție. Nicușor Dan, acuzat de favoritism. După ce toamna anului 2020, Nicușor Dan a câștigat funcția de primar general al Capitalei, acesta și-ar fi recompensat doi dintre donatorii care s-au sprijinit campania electorală cu funcții și contracte de sute de mii de lei

Citește și Nicușor Dan schimbă scările rulante din Piața Universității. Ce valoare estimată are investiția

Nicușor Dan, artizanul unui caz grav de corupție

În 2021, Aegeria Business Consulting, firma omului de afaceri Ovidiu Simion Liliac Zajontz, care i-a donat lui Nicușor Dan în campania electorală suma de 10.000 de lei a semnat cu Societatea de Transport București (STB) și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale mai multe contracte a căror valoare se ridică la suma de peste 620.000 de lei. Aproximativ 90% din valoarea totală a acestor contracte provin de la STB.

Foarte important de precizat este faptul că în anii 2019 și 2020 această societate nu a avut niciun fel de contract de servicii de instalare, stocare date, furnizare pachet licențe IT, respectiv consultanță în digitalizarea unor spitale aflate în administrarea Primăriei.

Însă, brusc, după ce Nicușor Dan a devenit edilul Capitalei contractele acestei firme cu instituțiile aflate în subordinea primăriei au început să curgă pe bandă rulantă.

Legătura dintre primarul general al Capitalei și patronul firmei Aegeria Business Consulting a fost devoalată chiar de edil. Acesta a declarat în urmă cu ceva timp că Ovidiu Simion Liliac Zajontz i-a fost coleg de liceu în Făgăraș.

”Pentru campania din 2020, am avut un site unde cei doritori îmi puteau dona sume de bani, în temeiul legii. După alegeri, i-am sunat pe cei care mă ajutaseră cu sume mai mari de 5.000 de lei și așa am văzut că era și el pe listă. L-am sunat, i-am mulțumit și, din politețe, l-am întrebat ce mai face, așa aflând că are o firmă de IT”, a declarat Nicușor Dan, pentru G4media.

Tot în 2021, cifra de afaceri a societății colegului de liceu al lui Nicușor Dan a fost de 2,95 milioane lei, iar 20% din încasările Aegeria au venit de la de la STB și ASSMB

Este important de precizat că toate contractele Aegeria cu STB din anul 2021, au fost semnate în luna martie, la scurt timp după ce Nicușor Dan l-a instalat la conducerea societății pe Adrian Criț.

În aprilie 2023, STB a mai semnat cu Aegeria un contract în valoare de 264.000 de lei, iar la scurt timp Ovidiu Simion Liliac Zajontz a ieșit din acționariatul firmei.

Pe lângă colaborarea cu Ovidiu Simion Liliac Zajontz, primarul Nicușor Dan este acuzat de favoritism și în cazul Ștefaniei Georgiana Simion, care în aceiași campanie electorală i-a împrumutat acestuia suma de 20.000 de lei.

Acești bani se pare că i-au fost returnați după ce Nicușor Dan a câștigat funcția de primar general al Capitalei.

Ștefania Georgiana Simion colaborează cu Nicușor Dan încă din perioada în care erau reprezentanți ai societății civile, în cadrul ONG-urilor Alburnus Maior și Uniunea Salvați Bucureștiul. După alegerile din 2020, aceasta a devenit consilier personal al primarului general, primind un salariu de aproximativ 10.000 de lei lunar net.

”Apoi a dat concurs și s-a angajat în instituție, fiind cea care a întocmit dosarul prin care Parcul a intrat în administrarea Primăriei Generale. Prin urmare, fiind cea mai calificată, am decis să o numesc, prin detașare, director al Administrației Parcului Natural Văcărești”, a mai  spus Nicușor Dan.

Citește și Nicușor Dan știe cum poate câștiga al doilea mandat la PMB: „Există o voință a electoratului de dreapta!”