Nicuşor Dan: CCR a programat pentru 17 septembrie dezbaterea excepţiilor pe Codul Penal. Pentru Dragnea urmează o vară fierbinte

Deputatul USR Nicuşor Dan afirmă că, în condiţiile în care Curtea Constituţională a programat pentru 17 septembrie dezbaterea excepţiilor ridicate pe Codul Penal, în cel mai pesimist scenariu preşedintele va retrimite legea la Parlament în octombrie - decembrie. El spune că "urmează o vară fierbinte" pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

RomaniaTV.net
06 iul. 2018, 15:08
Nicuşor Dan: CCR a programat pentru 17 septembrie dezbaterea excepţiilor pe Codul Penal. Pentru Dragnea urmează o vară fierbinte

„Curtea Constituţională a programat pentru 17 septembrie dezbaterea excepţiilor ridicate pe Codul Penal. Asta înseamnă că, în cel mai pesimist scenariu, preşedintele va retrimite legea la parlament în octombrie – decembrie. Pentru Dragnea urmează o vară fierbinte. Se grăbeşte, e nervos. Vrea să-l suspende pe Iohannis”, scrie Nicuşor Dan pe Facebook.

El mai spune că, în varianta pesimistă, după retrimiterea de către preşedinte, votul Parlamentului va fi definitiv.

„Să fim pregătiţi să reacţionăm puternic în zilele votului final din Parlament, adaugă deputatul USR.

Curtea Constituţională va dezbate în 17 septembrie sesizările formulate de PNL, USR, PMP şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asupra modificărilor aduse Codului penal, au declarat vineri pentru News.ro surse din CCR.

Surse: Curtea Constituţională va dezbate Codul penal pe 17 septembrie

PNL, USR şi PMP au anunţat joi că au depus joi o sesizarea la Curtea Constituţională cu privire la modificările făcute la Codul penal, spunând că au fost atacate peste 30 de articole modificate.

„Sesizarea pe care o adresăm Curţii Constituţionale va fi înregistrată astăzi (joi – n.r.). Sperăm că acest cod al protejării infractorilor nu va deveni lege niciodată. Solicităm CCR să trimită întrebările preliminare care privesc statul de drept, care privesc această valoare fundamentală a UE, să pună aceste întrebări preliminare Curţii de Justiţie a UE şi apoi să se aplece la sesizarea noastră de neconstituţionalitate a demersului PSD-ALDE. Această sesizare este rodul muncii PNL, USR şi PMP”, a anunţat deputatul PNL Ioan Cupşa, membru în Comisia specială de modificare a legilor justiţiei.

Cupşa a mai spus că au fost atacate la CCR peste 30 de articole, dar şi proiectul de lege în integralitate, criticând modificarea articolului 297 din Codul penal privind abuzul în serviciu şi abrogarea articolului 298 privind neglijenţa în serviciu.

Tot joi, legea a fost atacată la CCR de către instanţa supremă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că a sesizat Curtea Constituţională cu privire la aspecte de neconstituţionalitate cuprinse în legea prin care se aduc modificări Codului Penal. În ceea ce priveşte abuzul în serviciu, judecătorii afirmă că introducerea condiţiei ca fapta să fie săvârşită pentru sine sau o rudă apropiată restrânge „semnificativ sfera de aplicare a normei de incriminare”. În sesizarea trimisă CCR, ICCJ face referire la zeci de articole care ar fi neconstituţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că adoptarea modificărilor la Codul Penal este un eveniment „revoltător” şi a anunţat că va contesta la CCR Codul Penal şi Codul de procedură penală. Preşedintele a mai spus că Ce se întâmplă în aceste zile este dictatura majorităţii şi e profund dăunătoare democraţiei.

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional. Legea a fost adoptată cu 167 de voturi „pentru”, 97 de voturi „împotrivă” şi 19 abţineri, în condiţiile în care erau necesare minimum 165 de voturi favorabile.

Marţi, proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 74 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă şi nouă abţineri, după o şedinţă tensionată, în care opoziţia a încercat să lase puterea fără cvorum, însă acest lucru nu a fost posibil deoarece senatorii UDMR au venit în sală pentru ca şedinţa să poată continua.

Comisia Iordache a adoptat luni modificarea articolului 297 din Codul penal cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu, astfel că infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie – 1.900 de lei. În plus, se consideră abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II. În timpul dezbaterilor, deputatul PSD Oana Florea a propus abrogarea infraţiunii de abuz în serviciu.

De asemenea, comisia specială a eliminat din sfera infracţiunii de abuz în serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern, iar articolul 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu a fost abrogat. Totodată, comisia a decis modificarea definiţiei din Codul penal a grupului infracţional organizat, în sensul că nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi fără a avea o continuitate.


loading...