Nicuşor Dan, anunţ despre restricţiile din cauza infecţiilor COVID-19. „Nu se pune problema carantinării”

Primarul general Nicuşor Dan a făcut declaraţii, luni seara, în contextul în care Comisia Europeană a aprobat Planul de Redresare și Reziliență al României în valoare de 29,2 miliarde de euro, pentru investiții și reforme. Municipalitatea vrea să obţină bani din PNRR pentru finanţarea proiectului trenului metropolitan.

27 sept. 2021, 20:09
Nicuşor Dan, anunţ despre restricţiile din cauza infecţiilor COVID-19. „Nu se pune problema carantinării”

De asemenea, Nicuşor Dan a fost întrebat despre activitatea pe care a desfăşurat-o la aproape un an de la preluarea mandatului la Primăriei Capitalei. Edilul Capitalei a vorbit şi despre modul în care se vor aplica restricţiile din cauza răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus.

Nicuşor Dan, despre starea spitalelor în criza COVID-19 şi relaţia cu premierul Cîţu

„Avem 19 spitale, dintre care 12 implicate în lupta anti-COVID. Am reuşit să avem în urma aprobărilor date de DSP, am reuşit să avem 54 de paturi pe ATI, mai avem 28 pe terapie intermediară. Avem cu totul peste 700 de paturi de dedicate pentru COVID-19″

Nu am vrut să intru într-o polemică cu primul ministru, cum de fapt am evitat toate aceste luni de mandat să intru într-o polemică cu coaliţia care mă susţine la Primăria Capitalei. (…) Toate criticile – am şi eu critici – vreau să le fac în cadru intern.

Coordonarea întregii activităţi pe coronavirus revine CNSU, doctorului Arafat, care coordonează CNSU, şi noi am făcut tot ce a ţinut de noi în toate etapele de când am preluat mandatul.

Mai mult, am avut şi iniţiative, de exemplu am detaşat la un moment dat 200 de persoane la Arena Naţională, medici de medicină şcolară, am detaşat oameni la Ambulanţă.

Deci tot de a ţinut de noi am făcut în ceea ce priveşte combaterea coronavirusului. (…) Noi facem ceea ce ne spune CNSU”

Nicuşor Dan vorbeşte despre restricţiile din Bucureşti

Întrebat despre aplicarea certificatului verde şi restricţii, Nicuşor Dan a explicat că există specialişti la INSP, iar „noi ca autorităţi locale ne subordonăm acestui efort colectiv”.

„Nu se pune problema carantinării în vreun fel. (…) În proporţie faţă de populaţie suntem pe locul 3-4. Cea mai importantă e media pe săptămână. Eram la 200 şi acum suntem la 5.000, ceea ceea ce e cam mult”, a explicat Nicuşor Dan, la B1Tv.

Nicuşor Dan dă vina pe vechea administraţie pentru problemele cu apa caldă şi căldura din Bucureşti. „Iarna se fac lucrări doar acolo unde crapă”

„Vechea administraţie nu a vrut să deranjeze în oraş în vara lui 2020. (…) Iarna viitoare va fi mai bine.  Nu poţi să faci reparaţii mari pe inelele mari pentru că ai întrerupe apa pentru mii de apartamente. Poţi să lucrezi pe extremităţi. Iarna se fac lucrări doar acolo unde crapă.

Cauza pentru care noi suntem cu termia este subfinanţarea. Noi ne-am îndeplinit obligaţiile pentru finanţarea către Termoenergetica. Finanţarea pe care am făcut-o o să fie cu 25-30% mai mare decât în anii anteriori. Efectele acestei împărţiri juste a bugetului se vor venea mai târziu”, a spus edilul Capitalei.

Nicuşor Dan încă nu ştie ce se întâmplă cu preţul gigacaloriei. „Un ajutor din partea Guvernului ar fi binevenit”

„Cam două treimi din preţul gigacaloriei – o  treime era plătită de beneficiari, două treimi de Primăria Capitalei. Mai avem acest contract cu Comisia Europeană pentru înlocuirea a 210 de kilometri de reţea care ne pune probleme pe calculul subvenţiei. Un răspuns la această problemă va veni la sfârşitul lunii octombrie.

Ce pot să vă spun că e spre deosebire de anul trecut, situaţia noastră financiară e mai bună. Un ajutor din partea Guvernului ar fi binevenit”, a afirmat edilul Capitalei.

Nicuşor Dan vorbeşte despre problemele pentru înnoirea parcului de tramvaie

„Avem contractul pe 100 de tramvaie cu Astra Arad care o să înceapă să vină în vara anul viitor. Condiţia pe care ne-a pus-o Comisia Europeană e să modernizăm liniile de tramvaie. E foarte scump. E 7 milioane de euro pe kilometru”, a precizat Nicuşor Dan.

Ce se întâmplă cu bugetul Primăriei Capitalei şi câţi bani se alocă investiţilor

„Situaţia pe care am preluat-o a fost cu adevărat dezastruoasă. Noi aveam în cont de o mie de ori mai puţin de cât trebuia să dăm. Ne-a costat foarte mult efort ca din fluxul de bani realmente să nu intrăm în incapacitate de plată. Am avut de organizat Euro 2020 şi ar fi fost o ruşine uriaşă ca Bucureştiul să nu poată  să organizeze.

Primele luni din mandat le-am pierdut numai cu asta. (…) Nu există furnizor extern care să nu aibă o eşalonare cu noi. Ne plătim obligaţiile. Un efort a fost pentru a debloca acele investiţii care erau începute şi nu puteau fi continuate din cauza blocării conturilor”, a spus Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan explică ce se întâmplă cu Pasajul de la Doamna Ghica

„Probabil că la sfârşitul anului 2022, vorbim grosier, va fi gata Pasajul de la Doamna Ghica. (…) Să ştii că ai conturile blocate şi să te aventurezi că ai conturile blocate…Asta am păţit. S-a început o investiţie în plină campanie electorală, ştiind că nu sunt bani.

Planşeul va fi montat în primăvară. (…) Avem un parteneriat cu Primăria Sectorului 2 care a pus bani pentru pod”, a precizat Nicuşor Dan.

Edilul Capitalei a spus că „în sfârşit” Primăria are bani pentru exproprierile necesare investiţia din Prelungirea Ghencea.

Nicuşor Dan, despre trenul metropolitan. „Nu o să fie pe PNRR”

„Avem o colaborare foarte bună cu CJ Ilfov şi Ministerul Transporturilor. Este o echipă care lucrează la proiect. E vorba despre inelul pe care-l avem, de gările interioare. E vorba despre mai multe linii care vin din Ilfov. Sunt mulţi oameni care vin cu trenul în Bucureşti.

E o investiţie în primă fază până în 2026. E o investiţie de 200 de milioane de euro în ceea ce priveşte cale ferată. (….) Nu o să fie pe PNRR. O să fie pe fondurile de transport 2021-2027”, a precizat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan: „Până în 2023 o să avem cele 100 de autobuze electrice”

Edilul Capitalei a criticat fosta administraţie pentru modul în care a accesat fonduri pentru achiziţionarea de autobuze electrice.

Mai mult, Nicuşor Dan a vorbit despre ce se întâmplă cu desfiinţarea companiilor municipale înfiinţate de fosta administraţie condusă de Gabriela Firea.

„În prima etapă ne-am propus să desfiinţăm 16 companii cu 2.600 de angajaţi. Suntem la 14 din 16. Sunt uriaşe probleme tehnice. Cum să faci să nu pierzi. Rişti ca toate echipamentele cumpărate să fie scoase la licitaţie şi cumpărate la un preţ derizoriu”, a spus primarul general, conform sursei citate.

„Companiile a fost o uriaşă gaură neagă – şi-au cumpărat maşini, sedii. Sunt câteva dosare la DNA despre fondurile alocate la aceste companii. Pe parcuri avem ALPAB şi pentru aceeaşi activitate am avut şi companie de parcuri şi companie de arbori şi companie de agrement”, a afirmat edilul Capitalei.

Nicuşor Dan explică de ce e mizerie în parcul Cişmigiu

„Nu arăta Cişmigiul mai bine în mandatul lui Gabriela Firea. Nu mai există bănci cu şipci rupte. Nu am avut bani să cumpărăm bănci noi. Aleile sunt măturate. Am curăţat statui pentru că bucureştenii s-au plâns că sunt statui murdare. Am tuns iarba.

Nu am reuşit să rezolvăm ceea ce nu se face de mulţi ani – problema cu ciorile”, a afirmat Nicuşor Dan.

În urmă cu aproape o săptămână, primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că, dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei, însă o constrângere poate veni din interpretarea juridică a contractului pe care îl are Municipalitatea cu Comisia Europeană şi a precizat că o decizie se va lua în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Citeşte şi: Nicuşor Dan anunţă subvenţii majorate pentru gigacalorie şi infirmă că a vrut să demisioneze

Nicuşor Dan a explicat că în prezent Municipalitatea, ca şi acţionar la Termoenergetica, nu are acces în mod oficial la negocierea între Romgaz şi Elcen.

Citeşte şi: Gabriela Firea dă de pământ cu Ludovic Orban. „Demagogul perfect. O să ceară scuze bucureştenilor”

Cristian Tudor Popescu a criticat atitudinea primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, care a lăsat în paragină parcul Cișmigiu şi spune că acesta ar fi trebuit să ceară public ajutor voluntarilor pentru salubrizarea Cișmigiului, nu să „dispară în ceaţă”.

„Domnul Nicușor Dan, mai știți ceva, mai trăiește? L-am zărit pe la un soi de manifestare, o agapă ceva, tot cu părul… se mișca pe acolo. Ce face domnul Nicușor Dan, dumneavostră știți?”, se întreabă retoric Cristian Tudor Popescu.

„Apar imaginile alea groaznice din Cișmigiu, parcul fundamental, parcul emblema al Capitalei, apar imaginile alea de te apucă depresia când vezi ce mizerie, ce paragină, ce rupturi, pod prăbușit și așa mai departe. Nicușor Dan a zis ceva, că trebuie făcut ceva. Ați fost prin Cișmigiu în ultimele zile? Nu s-a schimbat nimic, e la fel”, a adăugat gazetarul.

Citeşte şi: Cristian Tudor Popescu l-a pierdut pe primarul Capitalei. „Domnul Nicușor Dan, mai știți ceva, mai trăiește? A dispărut în ceaţă”