Nicuşor Dan, despre metroul de suprafaţă Giurgiului-Ferentari: Pot fi conectate direct cu Pipera!

Nicuşor Dan a venit cu noi detalii despre apariţia unui metrou de suprafaţă pe ruta Giurgiului-Ferentari. Primarul Capitalei spune că linia poate fi conectată cu Pipera, însă apariţia acestei linii poate dura şi zece ani.

24 feb. 2021, 12:54
Nicuşor Dan, despre metroul de suprafaţă Giurgiului-Ferentari: Pot fi conectate direct cu Pipera!
Primarul general Nicusor Dan

Nicuşor Dan, despre metroul de suprafaţă Giurgiului-Ferentari. Mai mult decât atât, edilul spune că Primăria Sectorului 5 vrea să pună noi blocuri în imediata apropiere a liniei de cale ferată unde ar trebui să fie metroul de suprafaţă.

Nicuşor Dan, despre metroul de suprafaţă Giurgiului-Ferentari: Pot fi conectate direct cu Pipera!

„Una dintre punctele importante ale metroului de suprafață de Giurgiului – Ferentari. Pot fi conectate direct cu Pipera… prin această linie de tren care există fizic. Primăria Sectorului 5 vrea să pună alte blocuri. V-am vorbit de această linie a metroului de suprafața Giurgiului – Ferentari. Acolo nu e metrou și probabil că nu vom avea în următorii 10 ani.”, a spus Nicuşor Dan.

De altfel, după ce multe alte linii feroviare ale Capitalei au sfârșit acoperite cu blocuri de locuințe, a venit și rândul liniei ferate Cotroceni – București Progresul să dispară de pe harta infrastructurii feroviare a Capitalei.

Potrivit documentației depuse pentru obținerea avizului,  CFR ar fi dat în 2008, deci în urmă cu 11 ani, un acord de desființare a liniei în cauză (vezi foto). Oficialii CFR au cerut atunci ca  infrastructura și suprastructura liniei ferate colectoare Trafic Greu (Antestația Cotroceni – București Progresul) să nu fie afectată și nici circulația pe această linie.

Acum doi ani primarul general al Capitalei, Gabriela Firea anunța preluarea terenului aferent căii ferate dezafectate din Bucureşti pentru construirea de drumuri noi.

Pe de altă parte, şi Daniel Florea, primarul Sectorului 5, iniţia atunci un demers similar pentru preluarea în administrare a terenului aferent liniei CF București Progresul – București Cotroceni.

În vara acestui an Primăria Sectorului 5 s-a adresat Ministerului Transporturilor pentru promovarea printr-o Hotărâre de Guvern a transferului terenului de la MT în domeniul public al Municipiului București și administrarea Consiliului Local al Sectorului 5.

Un anunț de presă din octombrie 2018 spunea că Adunarea Generală a Acționarilor a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR S.A.a aprobat transferul terenului în suprafață de 50.629 mp din domeniul public al Statului Român, aflat în administratrea Ministerului Transporturilor și concesionat CN “CFR”S.A., în domeniul public al Municipiului București și administrarea Consiliului Local al Sectorului 5 al Municipiului București. CFR justifica la acel moment acțiunea prin aceea că „linia CF aflată pe teritoriul administrativ al Sectorului 5 este o linie nefuncțională, pe care nu mai există activitate feroviară”.

Nu este însă clar cum CFR SA, companie care doar avea în concesiune terenul în cauză putea să aprobe transferul unui teren al statului.

Propunerea de HG a picat și calea ferată a rămas în gestiunea CFR. Surprinzător însă este că zecile de pagni ale documentație de susținere a PUZ „Videanu Towers„ nu șoptesc o vorbă despre disputele juridice  din jurul terenului. Avizul a fost primit în pofida dosarelor aflate pe rolul instanțelor.

Citeşte şi: Ministrul Transporturilor, în conflict deschis cu sindicatul angajaţilor Metrorex: „Le transmit celor de la sindicat că metroul nu a fost construit pentru ei şi bunăstarea lor şi a „famigliilor” lor”. Reacţia sindicatului