Nicuşor Dan, discuţie cu ministrul Energiei pentru cumpărarea ELCEN: Va fi un sistem mai eficient și mai simplu de gestionat

Nicuşor Dan a avut, miercuri, o întâlnire cu ministrul Energiei. Primarul Capitalei doreşte ca ELCEN să fie cumpărat de instituţia pe care o conduce.

12 mai 2021, 19:18
Nicuşor Dan, discuţie cu ministrul Energiei pentru cumpărarea ELCEN: Va fi un sistem mai eficient și mai simplu de gestionat

Nicuşor Dan, discuţie cu ministrul Energiei. Acesta spune că doreşte această schimbare pentru a avea un sistem de producție și distribuție a energiei termice aflat sub controlul municipalității, deci mai eficient și mai simplu de gestionat.

Nicuşor Dan, discuţie cu ministrul Energiei pentru cumpărarea ELCEN. Anunţul făcut de primarul Capitalei

„Am avut azi o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru a continua discuțiile despre îmbunătățirea sistemului de termoficare al Bucureștiului.
Am reafirmat intenția Primăriei Capitalei de a cumpăra producătorul de energie ELCEN, pentru a avea un sistem de producție și distribuție a energiei termice aflat sub controlul municipalității, deci mai eficient și mai simplu de gestionat.

Autoritățile centrale susțin această soluție, pe care eu o consider un element extrem de important în efortul de a asigura buna furnizare a apei calde și căldurii în București. Urmează, de comun acord cu Ministerul Energiei, pași concreți în vederea achiziției ELCEN.„, a spus Nicuşor Dan.

Virgil Popescu susținea la începutul anului că sprijină inițiativa Primăriei Generale a Capitalei de a cumpăra ELCEN. Ministrul a precizat că ”va fi din ce în ce mai bine” dacă se încep lucrările de modernizare și se continuă proiectul de reabilitare a rețelei.

”Eu cred că este ok să fie totul integrat și, evident, modernizat – și ELCEN are nevoie de modernizare, și acolo avem fonduri de modernizare, și indiferent că e proprietatea ministerului sau a primăriei, acest lucru trebuie făcut, dar și rețeaua de temorficare. Degeaba faci ELCEN fără rețeaua de termoficare, și aceasta trebuie complet reabilitată. Primăria Generală și-a exprimat în 13 ianuarie către administratorul judiciar, ne-a înștiințat și pe noi. Noi am avut discuții. Eu susțin în totalitate acest lucru, dreptul de preempțiune, de a achiziționa ELCEN sau activele, modul cum vor fi trecute ele în planul de reorganizare. Dacă acest lucru va fi dus la bun sfârșit, este foarte bine”.

Ministrul Energiei sprijină inițiativa lui Nicușor Dan de a cumpăra ELCEN. În momentul în care a fost întrebat ce s-ar întâmpla poimâine, în cazul în care mâine s-ar pefecta tranzacția, ministrul susține că s-ar începe modernizarea ELCEN și s-ar continua proiectul de reabilitare a rețelei.

”De poimâine, nu se poate întâmpla nimic. De poimâine, se preia mai departe ștafeta și se începe modernizarea ELCEN, cu acele proiecte pe care ELCEN le are să modernizeze cele trei centrale, de 370 de milioane de euro. Se continuă proiectul de reabilitare a rețelei. Au fost acum bani, 200 și ceva de milioane, pentru un sfert din rețea. Mai pot veni bani din nou pe fonduri europene. Deci se începe mai departe în așa fel încât, în câțiva ani de zile, să terminăm odată această reabilitare. Nu se va întâmpla, indiferent că e la minister sau la primărie, peste noapte nimic. Totul va trebui să înceapă și să se deruleze. Va fi din ce în ce mai bine dacă se încep lucrările”.

Citeşte şi: Nicuşor Dan anunţă că Primăria Capitalei vrea să cumpere ELCEN, compania care a băgat în faliment RADET