Nicuşor Dan explică situaţia blocurilor în care nu există căldură şi apă caldă: „Dacă se forţa reţeaua pentru o temperatură mai mare, exista riscul ca aceasta să crape”

Primarul general al Capitalei a explicat, într-o conferinţă de presă, motivul pentru care mai multe blocuri din Bucureşti au rămas fără căldură şi apă caldă. Edilul a precizat că, dacă s-ar fi forţat reţeaua pentru temperaturi mai mari, ar fi existat un risc criscut ca aceasta să "crape".

18 ian. 2021, 12:54
Nicuşor Dan explică situaţia blocurilor în care nu există căldură şi apă caldă: „Dacă se forţa reţeaua pentru o temperatură mai mare, exista riscul ca aceasta să crape”

Nicuşor Dan explică situaţia blocurilor în care nu există căldură şi apă caldă. Conform Termoenergetica, în fiecare dintre cele cinci sectoare, sunt zeci de blocuri care figurează cu ”parametri insuficienţi de furnizare a agentului termic”, fie numai pentru încălzire, fie şi pentru apă caldă. Primarul Capitalei a explicat că, în acele blocuri, termoficarea funcţionează sub parametri, deoarece, dacă s-ar fi forţat reţeaua pentru o temperatură mai mare, atunci exista riscul ca aceasta „să crape”.

Nicuşor Dan explică situaţia blocurilor în care nu există căldură şi apă caldă: „Fie se merge sub parametri, fie se forţa reţeaua cu riscul ca ea să crape”

Nicușor Dan a declarat că sunt doar două avarii minore pe rețeaua secundară de transmitere a agentului termic în Capitală, care vor fi rezolvate în cursul zilei, dar că există multe blocuri din Capitală care primesc apă caldă și căldură sub parametri.

În acest moment există două avarii minore pe reţeaua secundară care vor fi remediate până azi în cursul după-amiezii. Însă există multe locuri în Capitală care au furnizarea sub parametri. A fost o decizie care s-a luat. Există două alternative: fie se merge sub parametri, fie se forţa reţeaua cu riscul ca ea să crape. Se poate produce mai mult, se poate pune presiune, dar ne e teamă ca atunci când e frig afară să se întâmple avarii şi să rămână multe blocuri fără căldură”, a declarat Nicuşor Dan.

De asemenea, primarul a anunţat organizarea unei licitaţii pentru înlocuirea a 260 de kilometri de reţea de termoficare, din care 60 de kilometri cu fonduri proprii – circa 90 de milioane de euro, iar restul din fonduri europene – 300 de milioane de euro.

Citeste si Culmea prostiei, un urmărit naţional a dat o petrecere şi a transmis-o live pe Facebook. Până şi Poliţia Română a râs de infractor

Referitor la cei 260 km de reţea de termoficare care urmează să fie reabilitaţi, edilul a precizat că nu poate spune cu certitudine câţi vor fi reabilitaţi în cursul anului 2021, însă îşi doreşte ca măcar primii 60 km să beneficieze de reabilitare. „Nu e, însă, o promisiune, vom şti la începutul lunii februarie„, a precizat edilul.

De asemenea, primarul general a adăugat faptul că, pe lângă cei 260 km de reţea care urmează să fie reabilitaţi în viitorul apropiat, primăria mai dispune de 200 milioane fonduri pentru reabilitarea a încă 240 km reţea.

„În următorii 6-7 ani, ar trebui să ajungem să avem întreaga reţea schimbată, însă calitatea serviciului se va îmbunătăţi semnificativ după aceşti primi 260 km”, a mai spus primarul general.