Nicuşor Dan, la un an de mandat: „La iarnă o să fie un pic mai bine decât anul trecut şi ştim cum a fost anul trecut”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a împlinit un an de mandat (11 luni, practic) şi a făcut un bilanţ al realizărilor de până acum, declarând că situaţia reţelei de termoficare nu a fost mult îmbunătăţită.

28 sept. 2021, 12:29
Nicuşor Dan, la un an de mandat: „La iarnă o să fie un pic mai bine decât anul trecut şi ştim cum a fost anul trecut”

Nicuşor Dan recunoaşte că nu au fost realizări vizibile în acest rim an de administraţie, dar susţine că a preluat primăria într-un „faliment nedeclarat”, astfel încât cele mai mari eforturi au fost făcute pentru deblocarea conturilor şi a investiţiilor.

„Am preluat un oraș în faliment, aveam datorii de 3 miliarde, a trebuit să rezolv treburile urgente, nu se puteau plăti salarii. A trebuit să deblochez investițiile, conturile erau blocate.

Toate șantierele mari începute se lucrează. Unul dintre ele, șantierul de la Glina pentru epurarea apelor uzate. Dacă nu terminăm până în 2023 există riscul să dăm banii înappoi.

Am preluat o direcție juridică cu 5.000 de procese, cu avocați neplătiți de 2 ani, procese cu mize de milioana de euro, mare parte din activitatea mea a fost de a stabiliza instituția și de a o face funcțională”, a declarat primarul Nicuşor Dan.

Întrebat când se vor vedea primele rezultate concrete ale administraţiei Capitalei, cum ar fi cele din infrastructură, Nicuşor Dan a estimat că î vara anului 2022 vor fi puse în circulaţie primele noi tramvaie contractate de la Astra Arad, referindu-se apoi şi la problema traficului rutier.

„O să vedeţi primele tramvaie de la Astra Arad şi o să vedeți la final de 2022 primele din cele 100 de autobuze electrice pentru care avem bani europeni și pentru care fosta administrație a ratat licitația.

Pentru primărie, așa cum am preluat-o, a fost un efort să asigurăm chiar mentenanța semafoarelor. Compania care le gestionează era cu datorii uriașe neplătite de primărie. Pe lucrările de infrastructură, am deblocat șantierele blocate.

În acest moment, după ce în Doamna Ghica oamenii au stat în șantier, am reușit să refacem la suprafață. Pe toate celelalte bretele se circulă acum pe două benzi la Doamna Ghica”, a adăugat Nicuşor Dan la Hotnews.

Referitor la problema traficului, Nicuşor Dan a declarat că nu au existat banii necesari pentru a realiza mai mult într-un an şi a completat cu problema parcărilor, pe care a descris-o ca un cerc vicios.

„Una din investițiile pe care am reușit să le deblocăm e parcarea de la Cora Pantelimon, va fi gata cam într-o lună. Pe situația generală a parcărilor, într-unul din contractele cu firmele de avocatură s-a făcut un draft cu noul regulement de parcare. Noul regulament de parcare este o decizie care va stârni extrem de multe discuții, prefer să nu spun nimic până nu voi discuta cu consilierii. Orice fel de intedicție și taxare va naște discuții și vrem să discurăm înainte cu majoritatea din CGMB. Este un cerc vicios: transportul public este ingreunat de masinile parcate pe carosabil, iar masinile sunt parcate pe carosabil pentru ca oamenii nu au incredere in eficienta transportului public.

Cel mai important lucru, semnarea contractelor cu Astra Arad pentru 100 de tramvaie. Un tramvai costă sub 2 milioane de euro, din bani europeni. Primul tramvai va sosi în vara anului viitor.

A durat mai mult pentru că primăria a acționat prost, au fost contestații, Astra Arad a câștigat și în perioada asta prețurile au crescut foarte mult.

Prețurile au fost pe oferta făcută de Astra înainte de litigii. După ce Astra primește prima tranșă din contract, de 30%, poate solicita majorarea contractului și va fi o decizie a CGMB și probabil că îi va da această majorare. Din punct de vedere moral, e justificată creșterea, se raportează la prețuri la materiale care au crescut.

Până la final de 2022 vom avea primele autobuze electrice. Vrem să încurajăm oamenii să folosească abonamentele. Dacă iei abonament pe un an STB-Metrou, plătești 1.200 de lei. Încercăm să îndrumăm oamenii către abonament pentru a-i fideliza oentru transportul public

Nu sunt extrem de mulțumit, dar s-au făcut pași pentru respectarea orarului.”, a mai spus Nicuşor Dan.

Referitor la problema cea mai arzătoare a bucureştenilor din acest moment, reţeaua de termoficare, de care depind căldura şi apa caldă din apartamente, Nicuşor Dan a estimat că nici iarna aceasta nu va fi una mult mai bună, dar susţine că în primăvară vor fi alocate prin licitaţie lucrări masive.

„Aproximativ 15 kilometri de rețea au fost schimbați în această vară. Vrem să vedem exact ce putem îmbunătăți. Am reușit să stabilizăm situația financiară pentru Termenergetica-Elcen, vom fi într-o situație financiară corectă. Sper să putem prelua Elcen, cu sprijinul Guvernului, până la finalul anului. Aș fi vrut să fie mai mulți kilometri, dar ar fi trebuit să preluăm contracte în desfășurare, ori noi a trebuit să facem licitaţiile şi atât durează.

La iarnă va fi puțin mai bine decât iarna trecută şi ştim cu toţii cum a fost iarna trecută. Mi-as fi dorit mai mult, dar asta e ce s-a putut face”, a spus primarul Capitalei.

Primarul Nicuşor Dan a explicat şi ce se va întâmpla cu preţul gigacaloriei, în condiţiile în care preţul la energie a explodat de la liberalizarea pieţei.

„Tehnic, e complicată discuția. Decizia ve veni la CGMB, după ce vom avea prețul de la ANRE, acum subvenționăm 2/3 din prețul gigacaloriei, contractul cu CE pentru realizarea a 210 km de rețea împiedică subvenția la infinit.

Nu se pune problema de a renunța la subvenție. Va fi o creștere a acesteia, cu circa 20%, date la ochi, decizia va fi în octombrie. Vom vedea în ce măsură vrea și Guvernul să facă o subvenționare” a declarat primarul.

Nicuşor Dan, despre suspendarea PUZ-urilor şi Planul Urbanistic General (PUG): „Realist, nu vom avea PUG mai devreme de trei ani”

„A fost cea mai importantă decizie luată (n.r. suspendarea PUZ-urilor de sector), pentru că tot ce înseamnă blocaj în trafic, familii care stau în cartiere fără grădiniță, disfuncționalitate în oraș, vine din lipsa de planificare urbană. Problemele sunt structurale, cu cartiere întregi în care se permite construirea exagerată. Ar fi un dezastru ca pe 1 martie 2022 ele să reintre în vigoare, după ce expiră suspendarea.

Prima posibilitate e ca prefectul să le atace în instanță și atunci se suspendă de drept. Și prefectul, și DNA au primit motivele de nelegalitate încă de acum 2 luni.

Orice am face, nu o să avem PUG mai devreme de 3 ani și sokuția e atunci punctuală, pentru proprietari care au drepturi legitime să construiască pe parcele lor. Asta înseamnă PUZ-uri.”, a mai spus Nicuşor Dan.

Citeşte şi: Premierul Florin Cîţu participă la Consiliul Tripartit, în cadrul căruia se decid soluţiile pentru creşterea salariului minim