Guvernul propune creşterea salariului minim cu 10,9%, de la 1 ianuarie, de la 2.300 la 2.550 lei

Potrivit lui Turcan, ”este o formulă predictibilă” de care ar urma să beneficieze 1.970.000 de oameni care au venituri până la acest plafon, respectiv 34,7% din numărul total de salariaţi activi.  

28 sept. 2021, 13:47
Guvernul propune creşterea salariului minim cu 10,9%, de la 1 ianuarie, de la 2.300 la 2.550 lei

UPDATE:

Cele trei părţi nu s-au înţeles asupra formulei de calcul, urmează o nouă întâlnire săptămâna viitoare.

UPDATE: Guvernul propune creşterea salariului minim cu 10,9%, de la 1 ianuarie, de la 2.300 la 2.550 de lei. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că se estimează peste 1,9 milioane de beneficiari, impactul bugetar depăşind 1,8 miliarde de lei.

”Aş vrea să aprobăm în premieră, să avem o variantă a salariului minim, a formulei şi a dinamicii pentru următorii ani până la 1 octombrie, dacă se poate”, a declarat, marţi, premierul Florin Cîţu, la începutul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.     Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a prezentat, în aceeaşi şedinţă, care este propunerea Guvernului: ”Varianta pe care am discutat-o cu primul ministru pleacă de la propunerile pe care le-au făcut deopotrivă sindicatele şi organizaţiile patronale şi asigură o majorare a salariului minim brut de 10,9% ceea ce înseamnă o majorare de la 2.300 la 2.550”.

Turcan a explicat că această majorare s-ar aplica de la 1 ianuarie.

Potrivit lui Turcan, ”este o formulă predictibilă” de care ar urma să beneficieze 1.970.000 de oameni care au venituri până la acest plafon, respectiv 34,7% din numărul total de salariaţi activi.
”Această majorare presupune un impact financiar consistent, de 1,8 miliarde de lei. Majorarea pe net este de 10% şi este ancorată în creşterea salariului minim, creşterea ratei inflaţiei, creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată şi am luat un procent de 90% din creşterea salariului mediu în loc de 50% cât era până acum”, a mai declarat Turcan.

În plus, Guvernul stabileşte un coeficient de corecţie stabilit ca procent în funcţie de creşterea economică.

Florin Cîţu a anunţat, sâmbătă, după Congresul PNL unde a fost ales preşedinte al partidului, că de la 1 ianuarie 2022 vor creşte pensiile, salariul minim şi alocaţiile copiilor, subliniind că îşi doreşte ca astfel de creşteri să se producă la începutul fiecărui an calendaristic. „Nu vom mai folosi aceste creşteri ca instrument politic”, a afirmat premierul.

„Mâine (n.r. marţi) la Consiliul Tripartit sper să avem varianta finală la salariul minim. Varianta preferată de antreprenori e de 1 ianuarie, am avut în acest sens discuţii cu oamenii din domeniu”, a afirmat luni Florin Cîţu.

Cîţu a lansat la jumătatea lunii septembrie ideea devansării datei la care ar urma să crească valoarea salarului minim pe economie, el indicând, în acest sens, data de 1 noiembrie sau 1 decembrie, când salariul minim ar putea creşte cu opt procente.

Citeşte şi: Zi crucială pentru Florin Cîţu şi guvern. CCR discută marţi constituţionalitatea moţiunii depuse de AUR şi susţinută de USR-PLUS

Florin Cîţu: „Vreau să avem o soluţie până la 1 octombrie”

„Este o propunere pe care o am, mă gândesc să facem o creştere de 8% de exemplu, dar să fie de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie şi atunci să fim mai aproape de acea creştere de 10% pe care o propun cei de la sindicate. Este o discuţie pe care trebuie să o am, dar este propunerea cu care vreau să vin în Consiliul Tripartit”, afirma primul ministru, potrivit News.ro.

„Vreau să avem o soluţie până la 1 octombrie, sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie. Este o propunere de creştere a salariului minim venită de la patronate, de 8%, şi o propunere din partea sindicatelor de creştere de 10%. În acelaşi timp aş vrea să ne gândim totuşi la o formulă care să poată să fie aplicată în fiecare an, nu să venim să discutăm în fiecare an un procent de creştere”, adăuga Florin Cîţu.

Florin Cîţu a avansat ideea ca anul acesta cuantumul salarului minim să crească de la 1 decembrie, sau chiar mai devreme, nu de la începutul anului viitor.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, mesaj pentru români: „Pentru Iohannis şi slugile PNL, TU NU CONTEZI! E timpul să spunem STOP!”


loading...