Nicuşor Dan, lovitură de proporţii pentru bucureşteni. Viitorii proprietari de apartament ar putea fi obligaţi să-şi cumpere şi loc de parcare chiar dacă n-au maşină

Primăria Capitalei, condusă de Nicuşor Dan, pregăteşte un proiect care ar veni în folosul dezvoltatorilor imobiliari şi nu neapărat al cetăţenilor. Astfel, oamenii care vor dori să-şi cumpere un apartament ar putea fi obligaţi să-şi cumpere şi un loc de parcare, chiar şi în situaţia în care nu deţin o maşină.

23 mart. 2022, 15:58
Nicuşor Dan, lovitură de proporţii pentru bucureşteni. Viitorii proprietari de apartament ar putea fi obligaţi să-şi cumpere şi loc de parcare chiar dacă n-au maşină

De aproape 18 luni de când a devenit edil al Capitalei, Nicuşor Dan încă nu a rezolvat problema traficului şi a locurilor de parcare din Bucureşti, cu toate că acestea s-au numărat între marile sale promisiuni din campania electorală. Încă din plină campanie electorală făcea o declaraţie care i-a îngrijorat pe mulţi bucureşteni: „orice loc de parcare in oraş trebuie să coste”.

În septembrie 2021, primarul general anunţă că muncipalitatea elaborează un nou regulament de parcare prin care ar urma să fie asigurate spaţii pentru banda unică sau pentru pistele de biciclete.

„Cercul vicios în care noi ne învârtim de ani de zile este că oamenii nu renunţă la maşină, pentru că transportul public nu merge. Nerenunţând la maşină, o parchează pe prima bandă, legal sau ilegal, în funcţie de caz, şi atunci nu ai loc să pui benzi pentru transportul public. Acesta este cercul vicios în care ne învârtim de ani de zile. O să vedeţi foarte curând o propunere de regulament de parcare. Nu o să fie iubită de o parte din oameni, o să fie iubită de alta”, a declarat Nicuşor Dan, pentru TVR 1, în 29 septembrie 2021.

La nivelul Primăriei Capitalei se discută intens despre o măsură prin care municipalitatea ar putea fi „scutită” de povara creării de noi locuri de parcare. Viitorii proprietari de apartament ar urma să fie obligaţi să-şi cumpere şi un loc de parcare. Condiţionarea ar urma să fie aplicată şi celor care nu deţin o maşină, au declarat surse politice pentru Româniatv.net.

O astfel măsură ar putea deveni o mare problemă pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă în Bucureşti. Motivul: un loc de parcare este vândut în prezent de dezvoltatorii mobiliari cu aproape 10.000 de euro, iar acest lucru ar putea duce la o creştere substanţială a preţurilor apartamentelor în Capitală.

Dacă ideea scandaloasă va deveni realitate, principalii beneficiari ar urma să fie în principal investitorii în imobiliare.

Citeşte şi: Judecătorii ÎCCJ au decis: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Fostul preşedinte pierde indemnizația din partea statului și vila din Gogol

Viitorii proprietari de apartament ar putea fi obligaţi să-şi cumpere şi loc de parcare. Ce prevede acum legea pentru dezvoltatorii imobiliari

Confruntată cu o creştere semnificativă a numărului de maşini în Capitală, Consiliul General a emis hotărârea 66/2006 care stabilește că orice construcție nouă trebuie să asigure un minim de locuri de parcare în incintă.

„5.1.1. Se va asigura minim 1 (un) loc de parcare la o locuinţă a carei suprafata construita desfaşurată este de maxim 100mp;
5.1.2.Se vor asigura minim 2 (doua) locuri de parcare la o locuinta a carei suprafata construită desfasurată este mai mare de 100mp”

În aceste condiţii, investitorii au construit blocuri cu locuri de parcare pentru fiecare apartament, însă aceste locuri se vând separat la preţuri pe care nu şi le permit toţi românii. Astfel, şoferii preferă să scutească o sumă considerabilă de bani parcând gratuit pe trotuar.

Revoltaţi, unii bucureşteni îi cer lui Nicuşor Dan să îi amendeze pe şoferii care parchează pe trotuar, pentru a descuraja această practică.

Citeşte şi: Nicuşor Dan anunţă că încă o companie municipală a Primăriei intră în faliment. „I-am asigurat pe creditori că îşi vor primii banii pe care îi aşteaptă de doi ani”