Nicuşor Dan mai vrea un mandat la Primăria Capitalei: „Sigur că mai vreau un mandat. Rezultatele strategiilor pe care le-am trasat se văd în ani de zile”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a dat detalii despre noul regulament al parcărilor din centrul Bucureştiului, ce va intra în vigoare de la 15 august. Acesta spune că, de fapt, este vorba de un regulament aprobat de Consiliul General încă din 2019, dar care până acum nu a fost aplicat.

08 aug. 2022, 22:12
Nicuşor Dan mai vrea un mandat la Primăria Capitalei: „Sigur că mai vreau un mandat. Rezultatele strategiilor pe care le-am trasat se văd în ani de zile”

Nicuşor Dan a explicat că noul regulament vizează doar aşa numitele „locuri albastre”, ce aparţin de Primăria Capitalei, majoritatea lor aflându-se în centrul Bucureştiului. Edilul a declarat că de sancţionarea şoferilor care parchează fără să plătească pe aceste locuri se va ocupa Poliţia Locală.

„Am observat o oarecare confuzie in spatiul public. Este foarte simplu. La 15 august vorbim doar de locurile albastre, ale primariei, care sunt aproximativ 10.000, si de un regulament aprobat in CGMB in 2019, dar care nu a fost aplicat. Deci aceste locuri vor fi cu plata, in functie de zona.  Vorbind doar de locurile albastre, acestea se afla in marea majoritate in centrul Bucurestiului, nu vorbim de locurile primariilor de sector, locurile acelea rezervate, tot cu plata.

Trebuie lamurite atributiile. Atributiile noastre sunt doar pe locurile albastre. Pentru parcari neregulamentare, atributia este a Politiei, care te poate sanctiona sau nu, cum a facut-o si pana acum.

Ce vrem noi sa facem in viitor este sa extindem numarul de locuri de parcare albastre, cele centrale. Deci zona 1 este cea centrala, unde sunt majoritatea acestor locuri de parcare, si aici vrem sa si extindem marcarea, pentru a avea mai multe locuri in zonele cele mai tranzitate. Deci singura diferenta este ca de acum vom sanctiona soferii care parcheaza pe locurile albastre fara sa plateasca. Intai amenda, apoi se poate ajunge pana la a bloca rotile.

In cartiere, cum este Militari, este realmente imposibil sa intervii, pentru ca efectiv nu sunt destule locuri de parcare.

Din cate stiu nu s-au dat permise de parcare pentru companii private.

Masinile electrice si hibrid vor fi in continuare scutite de plata parcarii.”, a spus Nicuşor Dan, la B1TV.

Primarul Capitalei a explicat şi cum va fi impus regulamentul ce va intra în vigoare pe 15 august.

„Bineinteles ca trebuie sa avem un echilibru in a sanctiona. Intentia noastra este sa extindem numarul acestor locuri de parcare. Solutii sunt, avem studii, de exemplu o solutie este instituirea de sensuri unice, ca astfel sa se faca loc pe parti pentru mai multe locuri. Exista si cazuri flagrante, unde parcarile organizate sunt goale, iar trotuarele de langa sunt pline. Acolo va interveni Politia Locala si se va merge pana la blocarea rotilor. In opinia mea, ar trebui transferate unele atributii catre Politia Locala si ar trebui sa existe posibilitatea sa sanctionezi masina, nu soferul.”, a adăugat edilul.

Citeşte şi: Nicuşor Dan o combate pe Gabriela Firea pe subiectul reparării acoperişului Arenei Naţionale: „Spune trei minciuni”

Întrebat de ce acest regulament va fi aplicat abia după jumătatea lui 2022, când el a fost votat încă din 2019, Nicuşor Dan a declarat că au fost diverşi factori care au dus la această întârziere.

„In 2019 a functionat un pic, apoi s-a intrat intr-o perioada pre-electorala. Apoi, cand am venit noi, noua administratie, am avut multe alte urgente, cea mai mare fiind ca am preluat o primarie practic in faliment. Scopul nu este de a face bani din parcari, ci de a elibera zone foarte aglomerate din Bucuresti, de a stimula cetatenii sa foloseasca transportul in comun, pana la urma si sa avem un aer mai curat. Intr-un oras functional, se obtin 7-8% din buget din parcari.”, a mai spus primarul.

Primarul Bucureştiului a vorbit şi despre subiectul preluării Metrorex din subordinea Ministerului Transportului.

„In opinia mea, una din componentele de viitor pentru transportul public este metroul de suprafata, unde am facut unii pasi, sper sa rezolvam pana la sfarsitul mandatului o linie in zona de nord a Bucurestiului. Un proiect de succes, pe care nu l-am facut noi, dar merita mentionat, este trenul Otopeni – Gara de Nord. Care trece si prin Mogosoaia, astfel ca multi care vin la munca in Bucuresti prefera sa vina cu acest tren decat cu masina.”

As vrea sa spun ca avem o foarte buna colaborare cu Ministerul Transporturilor, am avut foarte multe discutii foarte bune, care continua si saptamana aceasta. Nu e deloc adevarat ca prin subventia la metrou sunt oameni care platesc pentru metroul bucurestean. Adevarul este ca Bucurestiul subventioneaza multi cetateni din tara. Salariile profesorilor: Bucurestiul contribuie cu 25%, dar profesorii din Bucuresti sunt 10% din cei din tara. Este doar un exemplu. In ce priveste metroul, exista discutii principiale si tehnice. Bucurestiul si Constanta sunt singurele orase unde productia energiei termice sunt la stat, iar distributia este la localitate. Am propus sa terminam cu aceasta problema, apoi sa intram si in problema metroului.

In plus, este si o decizie a CCR, care nu a permis statului sa dea Portul Constanta catre Primaria Constanta, argumentand ca nu poate fi cedat gratis. Daca asta va insemna ca noi va trebui sa preluam metroul si sa mai si platim pentru el, va fi o piedica.”, a afirmat Nicuşor Dan.

Edilul spune că problema termoficării nu este rezolvată, dar că au fpst făcuţi paşi importanţi în acest sens.

„Vestea buna este ca in 2021 noi am platit in totalitate subventia la caldura, pentru prima data in 10 ani. Pentru ca pretul s-a marit, subventia pe anul acesta va fi de aproximativ 1,5 miliarde, fata de 950 de milioane anul trecut. Am avut o intalnire la Ministerul Energiei, care ne-a asigurat ca se preocupa sa aiba discutii cu toti furnizorii de sisteme centralizate si sunt optimist ca Romania si implicit Bucurestiul vor avea cantitatile necesare de gaz.”, a mai spus primarul.

Citeşte şi: PNL dă asigurări că va respecta rotaţia premierilor în cadrul Coaliţiei: „PNL îşi respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliţie nu face excepţie”

Nicuşor Dan spune că problema parcurilor nu este deloc mai gravă decât în anii trecuţi, doar că unele lucrări nu au fost făcute de zeci de ani, astfel încât s-a ajuns ca anumite zone să arate foarte rău.

„Nu imi insusesc aceste critici, ele nu sunt mai rau, sunt cum au fost mereu. Ele nu au sistem de irigatii, astfel ca iarba e arsa. Alta problema este cu calitatea aleilor, care sunt sparte de ani de zile. In Herastrau avem si maluri care s-au deplasat, doar ca investitiile sunt de ordinul a 50 de milioane de lei. O sa le facem pana la sfarsitul mandatului. In Cismigiu avem problema ciorilor, care murdaresc dimineata aleile si bancile, dupa ce noi curatam in fiecare zi.

Avem podul mare din Cismigiu, care e construit acum 100 de ani si nu a fost reparat niciodata. Acum il reparam, de aceea este si golit lacul, ca sa putem lucra sub pod.”, a explicat Nicuşor Dan

Primarul sprijinit în campania electorală de PNL crede că va fi fi susţinut de liberali şi în 2024, chiar dacă aceştia au declarat că vor avea candidat propriu, în plus aflându-se în acest moment într-o coaliţie cu PSD.

„Pentru moment preocuparea mea este ca in timpul, ramas sa fac cat mai multe lucruri din ce am promis. Sigur ca mai vreau un mandat, pentru ca in administratia publica lucrurile dureaza. Ce am facut eu a fost sa trasez liniile strategice, nu hai sa mai punem cate un semafor aici si aici. Rezultatele acestor strategii se vad in ani. Am o colaborare buna cu PNL-USR-PMP, care ma sustin in CGMB. Daca va fi o lupta stanga-dreapta, cred ca e posibil sa fiu sustinut de PNL, dar sincer va spun ca mai e mult pana atunci, vom avea si o criza economica, nu imi fac inca planuri.”, a încheiat Nicuşor Dan.

Citeşte şi: Spectacol cu George Simion şi ÎPS Teodosie. Au cântat cu patos, alături de enoriaşi, cântecul patriotic „Treceți, batalioane române, Carpații!” VIDEO