Noi măsuri anti-COVID în Capitală. Nicuşor Dan: „Încercăm pe cât posibil să evităm carantinarea Bucureştiului”

Primarul general Nicuşor Dan a declarat, luni, că autorităţile fac tot posibilul pentru a evita carantinarea Bucureştiului. Edilul Capitalei a discutat cu premierul Florin Cîţu şi au convenit pentru a fi înăsprite controlale în zonele în care nu sunt respectate măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus.

22 mart. 2021, 14:49
Noi măsuri anti-COVID în Capitală. Nicuşor Dan: „Încercăm pe cât posibil să evităm carantinarea Bucureştiului”

Nicuşor Dan a explicat că modul în care a evoluat pandemia de COVID este similar cu „creşterea din noiembrie-decembrie” 2020 şi că măsura de plasare a Bucureștiului în carantină este evitată „pe cât posibil” prin intensificarea controalelor. Primarul general a subliniat că este important ca oamenii să respecte regulile sanitare.

„Este o oboseală a populaţiei faţă de un an de zile de restricţii. Totul e ca autorităţile şi cetățenii să fie responsabili ca să trecem cu bine. Mai avem de trecut de două luni. E o cantitate mare de vaccinuri care vor veni în aprilie şi mai. Mai avem de rezista partea de lună martie”, a explicat Nicuşor Dan.

Întrebat dacă premierul a cerut închidererea şcolilor din cauza creşterii numărului de infecţii cu COVID, edilul Nicuşor Dan a explicat că e vorba despre măsuri decise de autorităţile naţionale, iar cele locale sunt nevoite să se conformeze.

„Tot ce înseamnă măsuri de închidere a şcolilor, de închidere a activităţilor economice, cum sunt mall-urile, sunt măsuri obligatorii, care urmează nişte acte normative emise de autorităţi naţionale. Noi, autorităţi locale, nu putem decât să ne conformăm. La această discuţie între primul ministru şi primarii din Bucureşti am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă de reglementare, care să evite carantinarea Bucureştiului. Nu s-a discutat despre carantinare zonală”, a explicat Nicuşor Dan.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 22 martie. Număr record de pacienţi la ATI. Ilfovul se apropie de incidenţă 7

Edilul Capitalei a afirmat că, în cadrul şedinţei cu premierul Florin Cîţu, a fost cerută o înăsprire a controlelor „unde nu se respectă legea”.

„Există raportări pe fiecare dintre linii, acolo unde, din partea operatorului de transport public STB, şoferii ştiu că nepurtatul măştii este mai intens. Şi acolo o să trimitem poliţia locală”, a precizat Nicuşor Dan.

„Încercăm pe cât posibil să evităm caratinarea Bucureştiului”, a mai explicat primarul general al Capitalei.

Citeşte şi: Gabriela Firea îl desfiinţează pe Nicuşor Dan. „Plicuşor – Puzisor vrea să înghețe tot orașul. Nu a muncit nimic. A trăit din şantajul şi etajul”

 

Bucureştiul tot mai aproape de carantină. Incidenţa a ajuns luni la 5,67 la mie în Capitală. Două scenarii pe masa autorităților

Bucureştiul este tot mai aproape de carantină. Rata de incidență COVID a crescut, luni, în Bucureşti la 5,67 la mia de locuitori, după ce duminică era 5.33, conform datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.446 de noi infectări în Capitală.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat luni că decizia ca Bucureştiul să intre în carantină nu se va baza doar pe coeficientul de 6 infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori.

„Nu doar indicele conduce la această decizie. Specialiştii spun foarte clar: sunt mai mulţi factori, printre care şi acest indice de peste 6 la mie, care pot conduce la o astfel de decizie. Aşadar, nu trebuie să ne grăbim, nu trebuie să dăm mesaje care eventual să inducă panică în populaţie, trebuie să fim foarte clari în declaraţii (…), dar dacă se va ajunge să depăşim indicele de 6 la mie, cu siguranţă, împreună cu DSU, cu toţi factorii implicaţi, vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice”, a declarat Bode la Digi24.