Nicuşor Dan nu crede că PSD o va susţine pe Firea la Primăria Capitalei: Nu are capacitatea de a rezolva marile problemele structurale ale Bucureştiului

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat duminică, la Prima TV, că nu crede că Gabriela Firea are capacitatea de a rezolva marile probleme structurale pe care le are Bucureştiul, adăugând că "această doamnă" nu a ştiut decât "să dea vouchere pe diferite categorii de cetăţeni".

19 iun. 2022, 15:28
Nicuşor Dan nu crede că PSD o va susţine pe Firea la Primăria Capitalei: Nu are capacitatea de a rezolva marile problemele structurale ale Bucureştiului

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, întrebat dacă, în virtutea colaborării de la guvernare, se aşteaptă ca PNL să o susţină pe Gabriela Firea la viitoarele alegeri locale pentru funcţia de primar general, că „este o discuţie dacă Gabriela Firea va fi susţinută de PSD”.

Citeşte şi: Căldura din apartamentele bucureştenilor va lipsi şi iarna viitoare. Nicuşor Dan dă vina pe războiul din Ucraina

„Eu nu am văzut la această doamnă decât… i-am şi spus la un moment dat ‘doamna voucher’. N-a ştiut decât să dea vouchere pe diferite categorii de cetăţeni, n-am văzut un alt tip de politică, şi cred că Bucureştiul are nevoie, totuşi, de nişte… o direcţie structurală care să rezolve, să răspundă la marile probleme structurale pe care Bucureştiul le are şi nu cred că Gabriela Firea are capacitatea de a răspunde la asta”, a susţinut Nicuşor Dan.

Citeşte şi: Florin Cîţu, atac la PSD: În doi ani de guvernare PNL nu s-a vorbit de creşterea taxelor. După 6 luni cu PSD întreg sectorul privat e bulversat

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, explică de ce investiţii făcute în prima parte a mandatului său de edil nu se văd, el făcând analogia dintre oraşul Bucureşti şi un bolnav aflat în comă şi explicând, în acest context, că atunci „când ai un bolnav în comă, te duci înăuntru, nu te ocupi de suprafaţă”.

„În primul rând, un lucru bun este că nu se mai vorbeşte de corupţie în primărie. Cred că ăsta e un pas uriaş înainte. În al doilea rând, e o chestiune asumată. Bucureştiul este aşa, dacă vrem să vorbim plastic, este un bolnav în comă. Da…. şi atunci când ai un bolnav în comă, te duci înăuntru, nu te ocupi de suprafaţă. A  ajuns în comă prin nefinanţare. Primarul Oprescu, spre exemplu, a găsit datorii de o sută de milioane de euro la termoficare şi le-a dus la nouă sute de milioane de euro. Primarul Firea, fără să facă mari lucrări de investiţii, avea un buget de patru miliarde şi cheltuia în fiecare an cinci miliarde pe fel de fel de târguri, evenimente, subvenţii. Am făcut o situaţie pe subvenţia pe care ar fi trebuit să o plătim la termie, pe care Bucureştiul ar fi trebuit să plătească la termie în ultimii 10 ani şi au fost 2,5 miliarde care nu s-au plătit şi alea sunt exact investiţiile care în momentul de faţă se văd”, a afirmat Nicuşor Dan în emisiunea Insider Politic, la Prima TV, întrebat fiind dacă simte un val de nemulţumire în ceea ce priveşte nerealizările din mandatul său.

Întrebat care sunt principalele realizări ale sale în prima jumătate a mandatului, edilul a invocat semnarea contractului pentru achiziţia a 100 de tramvaie din fonduri europene.

„Cred că cel mai important lucru este care sunt acele schimbări de direcţie pe care le-am adus în administraţia Bucureştiului. Şi astea sunt trei. În primul rând am scos-o din faliment. Primăria Capitalei  aşa cum am preluat-o, era o instituţie cu datorii curente de trei miliarde de lei adică bani pe care ar fi trebuit să-i dăm pe loc şi, şi mai important, cu conturile blocate. Adică nu putem să facem nicio investiţie. (…) Ăsta este primul lucru important. Am scos Primăria din faliment. Avem datorii şi în momentul de faţă –  nu de nivel trei miliarde  – ele sunt toate eşalonate. Am ieşit pe piaţă să ne împrumutăm de 550.000.000 ca să rostogolim o datorie mai veche pe care a făcut-o primarul Videanu când a cumpărat autobuzele Mercedes şi ne-am împrumutat mai ieftin decât Guvernul. Deci banii, dobânda pe care noi o plătim, e dobânda mai mică decât a Guvernului, ceea ce e un lucru extraordinar, ceea ce înseamnă că piaţa are încredere în noi. Şi, foarte important, la lucrările pe care le facem au reînceput să vină constructori şi în general furnizori care nu mai aveau încredere în Primăria  Capitalei. Deci, ăsta este primul lucru. Al doilea lucru care din nou se vede mai puţin, e zona de urbanism”, mai spune Nicuşor Dan.