Nicuşor Dan nu este vaccinat şi recunoaşte că a ţinut secret informaţia: „Nu am vrut să parazitez discuţia publică”

Primarul Bucureştiului Nicuşor Dan a declarat, cu ocazia conferinţei de presă organizate la împlinirea a 10 luni de mandat, că nu s-a vaccinat anti-Covid şi că aşteaptă recomandarea medicului în acest sens.

31 aug. 2021, 13:33
Nicuşor Dan nu este vaccinat şi recunoaşte că a ţinut secret informaţia: „Nu am vrut să parazitez discuţia publică”

Nicuşor Dan a declarat marți, întrebat când se va vaccina anti-COVID, că se va vaccina atunci când medicul îi va recomanda, având în vedere că a avut coronavirus, dar nu a precizat dacă cere periodic recomandarea acestuia sau dacă îşi măsoară nivelul anticorpilor, având în vedere că specialiştii spun că vaccinul se poate administra şi la o lună după trecerea prin boală.

„Nu am spus public pentru că nu am vrut să parazitez dezbaterea publică cu asta. După cum bine știți, am fost în izolare în luna mai. Am fost izolare pentru că fiica mea a fost infectată, apoi m-am infectat și eu, deci am avut coronavirus. O să fac vaccinarea după ce medicul îmi va spune că este bine să o fac”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul general al Capitalei a anunțat, pe 19 aprilie, că fetița sa a ieșit pozitivă la testul COVID-19, iar ulterior a fost şi el infectat.

„Fetița mea, Aheea, a ieșit pozitivă la testul COVID-19. Nu are simptome, nu sunt motive de îngrijorare. Eu am ieșit negativ la testare dar, fiind contact direct, trebuie să stau în izolare 14 zile (de la testul ei) până vineri, 30 aprilie. Voi continua să-mi îndeplinesc obligațiile de primar lucrând de acasă. Multă sănătate tuturor”, scria pe Facebook Dan.

Nicuşor Dan s-ar fi putut vaccina după două săptămâni de la vindecarea de Covid

Ministerul Sănătăţii a publicat încă din luna martie recomandările de vaccinare pentru persoanele infectate cu SARS-COV 2, iar pentru persoanele ce a avut virusul înainte de prima doză, aceasta poate fi administrată şi la 14 zile după vindecare.

„La cât timp după ce te-ai infectat cu SARS-CoV-2 te poți vaccina?

Experții recomandă vaccinarea și pentru persoanele care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, deoarece nu a fost stabilită durata imunității dobândite în urma bolii, aceasta putând varia de la o persoană la alta.

a) Pentru persoanele care s-au infectat ÎNAINTE de prima doză a vaccinului, specialiștii precizează că aceasta poate fi administrată la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.

b) Pentru persoanele care au s-au infectat DUPĂ prima doză de vaccin, specialiștii recomandă continuarea schemei cu cea de-a doua doză, fără reluarea primei doze, la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.

c) Persoanele care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă este recomandat să aștepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea acestuia.

Este recomandat ca persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, cu sau fără simptome, să nu se vaccineze până nu trece perioada de timp precizată mai sus, în funcție de situație.”, scris pe Facebook Ministerul Sănătăţii în 28 martie.

Citeşte şi: Preşedinta Comisiei Juridice din Senat: „Soluţiile pentru desfiinţarea SIIJ se regăsesc în avizul Comisiei de la Veneţia”