Nicuşor Dan, precizări după suspendarea demolării Cathedral Plaza: Vom exercita recurs la CAB

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan vine cu precizări, marţi, după ce Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022 a Primarului General, prin care se intenţiona demolarea Cathedral Plaza.

04 oct. 2022, 12:55
Nicuşor Dan, precizări după suspendarea demolării Cathedral Plaza: Vom exercita recurs la CAB

Primarul Nicuşor Dan a anunţat că va contesta în instanţă decizia Tribunalului Bucureşti care a dispus suspendarea Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022 a Primarului General, prin care se intenţiona demolarea Cathedral Plaza.

De asemenea, edilul a arătat că gestul proprietarului Cathedral Plaza de a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă „depăşeşte orice limită a tupeului”.

Citeşte şi: Nicuşor Dan a semnat dispoziţia pentru demolarea Cathedral Plaza

„O hotărâre definitivă din 2010 a constatat ca autorizația prin care imobilul a fost construit este nelegală și că avizul Ministerului Culturii pe care s-a bazat este nul.

O hotărâre definitivă din 2013 obliga Primarul Municipiului București să emită dispoziția de demolare. Instanța reține că “se afectează nu un spațiu public, ci un spațiu public cu valoare istorică deosebită” și că se încalcă dreptul la libertate religioasă.

Citeşte şi: Tribunalul București a suspendat demolarea Cathedral Plaza. Valoarea acesteia este estimată la 100 de milioane de euro

Am emis in iulie 2022 dispoziția de demolare preluând copy-paste dispozitivul hotărârii definitive din 2013.
Proprietarul clădirii a solicitat atât anularea cât și suspendarea dispoziției de demolare motivând în esență că are pe rolul instanțelor o cerere de intrare în legalitate a imobilului și că dispoziția de demolare trebuie să aștepte soluționarea litigiului de intrare în legalitate.

Tribunalul București a soluționat pentru moment cererea de suspendare a dispoziției de demolare. A reținut probabil (hotărârea nu este redactată) că există un risc ca imobilul să fie demolat înainte de soluționarea cererii de anulare a dispoziției de demolare.

Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului. Esențial este că dispoziția de demolare este copy-paste din dispozitivul unei hotărâri judecătorești definitive.

Evident, proprietarul clădirii ilegale are dreptul să facă toate demersurile legale pentru a-și salva clădirea. Însă a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depășește orice limită a tupeului”, a precizat Nicuşor Dan pe Facebook.

În iulie 2022, Nicuşor Dan anunţat că demolarea clădirii va necesita un efort bugetar major, în jur de 5-6 milioane de euro, potrivit estimărilor sale. Banii urmau să fie recuperați apoi de la proprietar, după demolarea blocului.