Nicușor Dan promite că Primăria Capitalei va plăti cel puţin 66% din preţul gigacaloriei: Avem bani să acopere toate cele patru luni!

Nicuşor Dan a discutat despre creșterea gigacaloriei în București. Primarul Capitalei dă asigurări că Primăria va plăti, la fel ca şi până acum, cel puţin 66% din tarif.

31 oct. 2021, 11:36
Nicușor Dan promite că Primăria Capitalei va plăti cel puţin 66% din preţul gigacaloriei: Avem bani să acopere toate cele patru luni!

Nicușor Dan promite că Primăria va plăti cel puţin 66% din preţul gigacaloriei. Astfel, bucureştenii conectaţi la sistemul centralizat de termoficare vor suporta o treime din preţ.

Nicușor Dan promite că Primăria va plăti cel puţin 66% din preţul gigacaloriei: Avem bani să acopere toate cele patru luni!

În  România, preţul de producţie al energiei termice nu este reglementat, în timp ce cel de vânzare este supus unor plafoane, iar în acest context doi operatori care asigură furnizarea de agent termic pentru 5-6% dintre locuitorii Capitalei, „pur şi simplu au oprit căldura din Bucureşti”. Nicuşor Dan a menţionat că cei doi operatori sunt Vest Energo şi CET Griviţa, iar afectate au fost zona de vest a oraşului şi cartierul Griviţa.

Nicuşor Dan nu confirmă cifra de 86% cu care ar urma să crească tariful şi care este vehiculată, el explicând că un răspuns final în această privinţă va fi primit de către autorităţile locale zilele următoare.
Conform lui Nicuşor Dan, preţul de producţie a crescut, pentru o gigacalorie, de la 206 lei la 329 de lei. În ceea ce priveşte preţul pentru transport, acesta nu a fost fixat.

Citește și: Nicuşor Dan anunţă schimbări pentru toţi şoferii din Capitală. Va fi propus un nou regulament de parcare

„În orice caz, în momentul ăsta noi (Primăria Capitalei – n.r.) plătim cam două treimi din preţ.  Adică din 506, bucureşteanul plăteşte 164 şi noi plătim 340. Doi la unu este raportul, acest raport nu o să scadă. (…) Poate să crească (acest raport- n.r.) cel puţin până trecem peste perioada de iarnă, situaţia financiară ne-o permite”, adaugă Nicuşor Dan.

Acesta susţine că primăria are „interesul de a păstra oamenii în sistemul centralizat”.

”Eu nu confirm creșterea de 86% a giga caloriei. Pe producție a fost acea creștere care vine din scumpirea gazului în esență, iar pe parte de transport, nu a fost fixat prețul, dar va fi în fiecare zi. Pe acestea patru luni situația ne permite să menținem acest raport. Primăria Capitalei va suporta asta.”, a mai spus el.

Citește și: Nicușor Dan dă vina pe ELCEN pentru problemele bucureștenilor cu căldura: Nu erau pregătiți. Vor funcționa la capacitate maximă de la 1 noiembrie!