Candidatul independent din turul doi al alegerilor prezidenţiale Nicuşor Dan a afirmat, luni seară, că nu se pune problema ca salariile profesorilor să scadă, dar cât de mult acestea ar putea creşte este o discuţie la care nu doreşte să se angajeze în momentul de faţă. El a menţionat că îşi doreşte ca salariile să crească. Nicuşor Dan a prezentat diploma de bacalaureat.
Nicuşor Dan a fost întrebat, luni, la Digi 24, care ar fi salariul corect pentru un profesor debutant în România pe care doreşte să o conducă.
”Salarizarea profesorilor şi mai ales a debutanţilor e foarte importantă. Nu pot să dau o cifră. Bineînţeles că ne-am dori cât mai mult, depinde cât poate economia românească să ducă”, a afirmat Nicuşor Dan.
Întrebat dacă salariile profesorilor vor rămâne intacte, Nicuşor Dan a răspuns: ”Nu se pune problema ca salariile profesorilor să scadă. Cât de mult ele vor putea să crească asta e o discuţie la care nu vreau să mă angajez în momentul de faţă. Îmi doresc foarte mult ca ele să crească”.
Nicuşor Dan şi-a prezentat diploma de bacalaureat la Digi 24, după ce în spaţiul public circulă o diplomă falsă a candidatului independent la prezidenţiale.
Acea diplomă, catalogată de Nicuşor Dan drept un ”fals grosolan”, are un format diferit de cel al diplomelor de bacalaureat şi conţine greşeli gramaticale.
Întrebare: Ce le spuneți părinților care vor mai mulți bani la educație și sănătate?
Nicușor Dan: Răspunsul este – sunt câteva sute de mii de oameni care au murit în Ucraina. Războiul e ceva foarte apropiat și foarte concret. Trebuie să facem cheltuieli militare ca să evităm războiul.
Distribuția banilor în sistemul public nu e echitabilă. De exemplu sunt enorm de multe sate fără medici și noi trebuie să stimulăm medicii să ajungă acolo. E o diferență de calitate între educația din marile orașe și cea din rural.
Întrebare: Ce faceți cu copiii care stau toată ziua pe Tiktok? Consecințele sunt mari la nivel de derapaje democratice
Nicușor Dan: Răspunsul e că din păcate sistemul de educație nu e adaptat la lumea pe care o trăim. Competențele date copiilor sunt de a reproduce niște informații și nu reușim să îi învățăm să facă conexiuni logice între anumite informații și să descopere lucrurile cu capul lor. Ca să rezolvăm problemele trebuie să ne uităm la programă și să formăm profesorii ca să reușească să educe copiii în acest spirit.
Întrebare: Ce veți face cu rețelele sociale?
Nicușor Dan: Sunt de acord cu ministrul Educației că rata analfabetismului funcțional e o chestiune de siguranță națională. Înseamnă incapacitatea de a te descurca într-o lume complexă. Am activat într-o zonă specifică de cercetare, dar nu pot spune că am competențe pe sistemul educațional. Răspunsul e general: în opinia mea, sistemul public nu poate genera o viziune pentru educație și România trebuie să recurgă la specialiști români care lucrează în mari universități ale lumii. România trebuie să apeleze la acești specialiști, la mari firme de consultanță care știu să facă comparații cu alte sisteme de educație și să se uite la competențele necesare pentru o piață a muncii.
Întrebare: Vor scădea salariile profesorilor?
Nicușor Dan: Nu, sub nici o formă.
Întrebare: Despre educație
Nicușor Dan a arătat la cameră diploma de bacalaureat: Permiteți-mi să vă arăt diploma mea de bacalaureat, pentru că circulă de câteva zile un fals pe rețele. Iată diploma mea de bacalaureat.
Întrebare: Ar fi necesară materia educația sexuală la școală?
Nicușor Dan: Răspunsul este da. Poate nu ca materie separată, ci parte din altă materie. Vârsta pe care o spun specialiștii e clasa 6-7. E vârsta la care nu afecătm inocența unor copii, dar e vârsta la care să îi protejăm de pericole la care sunt expuși.
Întrebare: Ați luat decizia de a vă vaccina copiii anti-HPV?
Nicușor Dan: Avem un medic de familie. Am urmat cu strictețe schema de vaccinare a statului român. Nu știu vârsta de la care se face, dar când va avea vârsta de vaccinare, vă spun sigur că se va vaccina.