Nicuşor Dan şi-a făcut partid. Candidatul USR, negocieri cu PLUS pentru susţinerea la Primăria Capitalei

Candidatul USR la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, şi-ar fi înfiinţat un partid propriu vara trecută. Potrivit unor surse politice citate de G4Media, noul partid al lui Nicuşor Dan se numeşte "Uniunea Forţelor Locale" (UFL). Susținut de USR București în cursa pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan a căutat și sprijin din partea PLUS, care merge însă pe mâna lui Vlad Voiculescu, scrie Hotnews.ro.

RomaniaTV.net
21 ian. 2020, 11:08
Nicuşor Dan şi-a făcut partid. Candidatul USR, negocieri cu PLUS pentru susţinerea la Primăria Capitalei

„Am aflat aseară că Nicușor Dan are un partid de rezervă, Uniunea Forțelor Locale, înființat în urmă cu șase luni. Nu la inițiativa lui Nicușor, care a fost ușor fâstâcit cand a fost întrebat. Deci discutăm despre un candidat independent, o parte din colegi clamează că ei sunt loiali USR si îl susțin pe Nicusor Dan, dar în tot acest timp se coace un proiect politic separat. Făra comentarii”, a scris deputatul Tudor Pop pe forumul intern de discuții despre inițiativa lui Dan, potrivit g4media.ro

„Nicuşor Dan a spus aseară (luni – n. red.) în Biroul Municipal al USR Bucureşti că înfiinţarea UFL a fost o strategie pentru candidatura sa la alegerile locale din Bucureşti, astfel încât noul partid să poată încheia o alianţă electorală cu USR şi PLUS, iar el să poată fi susţinut de Alianţă în cursa pentru Primăria Bucureşti”, a explicat pentru G4Media.ro un membru al conducerii USR Bucureşti.

Conform legii, candidaţii independenţi la alegerile locale nu pot fi susţinuţi de un partid sau de o alianţă politică. În cazul lui Nicuşor Dan, acesta nu ar fi putut apărea pe buletinul de vot cu sigla unui partid sau a unei alianţe, iar acestea din urmă nu pot deconta cheltuielile electorale făcute în numele candidatului independent.

Cu toate astea, Nicuşor Dan a afirmat în trecut că în perioada de precampanie poate fi susţinut fără probleme de alianţa politică şi că şi-ar putea finanţa singur campania.

Uniunea Forțelor Locale a fost înființat în iulie anul trecut de Nicoleta Teodorescu, Elena Enescu și Alina Dimache, potrivit registrului partidelor politice. 

Explicaţia lui Nicuşor Dan

Candidatul USR la primăria Capitalei, Nicușor Dan, admite, într-o declarație transmisă G4Media.ro, că partidul Uniunea Forțelor Locale a fost înființat în urmă cu un an de trei persoane apropiate lui. Dan susține că a avut nevoie de acest vehicul politic „în ipoteza în care o alianta politica doreste sa sprijine candidatura mea la Primarie si conditioneaza sprijinul de prezenta numelui aliantei pe buletinul de vot alaturi de numele meu”.

„Informatia aparuta astazi nu are de-a face cu situatia politica pe care o stim cu totii. Sunt un candidat independent la Primaria Capitalei care cere sprijinul partidelor de opozitie pentru sustinerea candidaturii sale si care a obtinut deja sprijinul USR-ului.

Uniunea Fortelor Locale (UFL) este un partid politic constituit in urma cu un an de trei persoane care imi sunt apropiate si care s-au aratat dispuse sa colaboram in ipoteza in care acest vehicul politic imi este necesar.

O posibila utilizare a acestui vehicul politic este ipoteza in care o alianta politica doreste sa sprijine candidatura mea la Primarie si conditioneaza sprijinul de prezenta numelui aliantei pe buletinul de vot alaturi de numele meu. Printr-o alianta si cu UFL este posibil acest lucru: eu nu intru in niciunul din partidele aliantei dar prin alianta extinsa cu USR pot sa-mi alatur numele aliantei pe buletinul de vot”, a susţinut Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a negociat cu PLUS susținerea pentru Primăria Capitalei

Nicușor Dan a avut o întâlnire, în urmă cu câteva săptămâni, cu liderul PLUS, Dacian Cioloș. În timpul discuțiilor, potrivit unor surse, Cioloș i-ar fi transmis că nu poate să-i susțină candidatura de vreme ce este independent. Nicușor Dan i-a pus pe masă însă o soluție la această problemă. Alianța cu un partid ce-i este apropiat și care a fost special înființat anul trecut, scrie Hotnews.ro.