Nicuşor Dan speră ca în acest an pierderile din reţeaua de termoficare să fie reduse de la 38%, la 36%

Nicuşor Dan îi asigură pe bucureşteni că în iarna aceasta vor fi mai puţine avarii la reţeaua de termoficare faţă de anul trecut. Edilul speră că pierderile din sistem să fie reduse de la 38% la 36%.

23 iun. 2022, 14:46
Nicuşor Dan speră ca în acest an pierderile din reţeaua de termoficare să fie reduse de la 38%, la 36%

Nicuşor Dan vine cu veşti bune pentru bucureşteni. Primarul Capitalei anunţă că în iarna 2022-2023 vor exista mai puţine avarii la reţeaua de termoficare.

Nicuşor Dan: O să fie mai puţine avarii decât anul trecut

„O să fie mai puţine avarii decât în anul trecut. O să fie o pierdere mai mică. (…) În cifre, pierderile din reţea au fost în 2020 de 38%, în 2021 au fost tot 38%, iar în 2022 sperăm să le reducem la 35-36%”, a declarat Primarul Capitalei, joi,  potrivit Agerpres.

Edilul a precizat că în prima jumătate a anului 2022, Primăria Capitalei a alocat pentru sistemul de termoficare o sumă egală cu valoarea anuală medie din anii anteriori. Acesta dă vina pentru starea actuală a sistemul de termoficare pe modul în care au gestionat situaţia foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea.

Citeşte şi Gabriela Firea, după ce Nicuşor Dan a spus că are dubii că PSD o susţine la Primăria Capitalei: „Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia”

„Din 2008 până în 2020 nu ştiu dacă s-au schimbat 60 de kilometri de conductă din o mie. (…) Există un singur parametru care măsoară cât de gravă este situaţia: cantitatea de pierdere din reţea. Dacă ne uităm la graficul pierderilor din reţea, o să avem că pierderile sunt mai multe, mai multe…

Noi ce am reuşit să facem a fost să stabilizăm aceasta şi sperăm să descreştem curba prin investiţiile pe care le facem. Dificultatea a fost că nu am găsit achiziţiile deja făcute. Anul trecut am putut să facem doar 20 de kilometri, cât se făcuseră şi în 2020.

Pentru anul acesta, teoretic, stăteam foarte bine, pentru că aveam patru contracte de lucrări de câte aproximativ 10 kilometri fiecare. (…) Ghinionul a fost, cum e la Pantelimon, că puteam să începem în martie şi nu am început nici acum, pentru că nu avem conductă”, le-a spus primarul general jurnaliştilor.

Edilul a explicat şi de ce în perioada verii a fost întreruptă furnizarea apei calde în anumite zone, adăugând că pe tronsoane de 50-100 de metri se realizează lucrări majore de intervenţie.

„E mai bine să oprim acum şi câteva zeci de blocuri să nu aibă apă caldă, decât să avem o avarie peste iarnă şi să fie afectată întreaga reţea. (…) Media de avarii/furnizare sub parametri este de 5%”, a precizat Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei: Lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare o să fie gata abia în 2023

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare pe cele şapte tronsoane, totalizând 63 de kilometri, ar putea fi realizate până la finele anului 2023.

Edilul general spune că în acest an au fost reabilitaţi 12-15 kilometri şi că până la finalul anului ar putea fi înlocuiţi în total 30-35 de kilometri. Pe de altă parte, el atrage atenţia asupra faptului că firmele se confruntă cu creşterea preţurilor şi întârzieri în livrarea materialelor.

Declaraţiile au fost făcute joi, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul din şos. Olteniţei nr. 50 – 52, unde se efectuează lucrări de modernizare a sistemului de termoficare.

„Pentru tronsonul Berceni-Olteniţei, termenul de realizare este în mai, anul viitor. Ferentari – acolo este o problemă generată de un contract care a fost semnat, de explozia preţurilor şi de o dificultate tehnică de a modifica valorile contractului, venită din legea achiziţiilor publice. Ferentari ar fi trebuit terminat anul acesta, provizoratele sunt făcute, conducta există, numai că nu se poate ca ei să lucreze în pierdere. Pe tronsonul de la Pantelimon – probabil vor începe în trei săptămâni şi au termen de 12 luni. Tronsonul Mihalache – Romană, 11 kilometri, un tronson dificil, pentru că e o zonă foarte aglomerată – sfârşitul anului viitor. Tronsonul din Colentina – sfârşitul anului viitor. Dar în paralel le începem şi pe cele din fonduri europene”, a precizat Nicuşor Dan.

Edilul a explicat şi dificultăţile cu care se confruntă firmele, ca urmare a faptului că livrările de materiale întârzie, din cauza războiului din Ucraina. El a reamintit că indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare au fost actualizaţi în urmă cu două luni, din cauza creşterilor de preţuri.

„La lucrarea pe care o avem în Pantelimon, am terminat licitaţia încă de anul trecut. Este o firmă privată care a câştigat acel tronson de 12 kilometri. Ei puteau să înceapă încă din martie, când s-a terminat sezonul rece, numai că a izbucnit războiul din Ucraina. Înainte de războiul din Ucraina, din momentul în care o firmă făcea o comandă, îi venea conducta în trei săptămâni. Ei, nici în momentul de faţă nu au reuşit să îşi aducă conducta din China, de unde o au contractată”, a arătat el.

În ce priveşte contractul pentru reabilitarea a 210 kilometri de conductă de termoficare, lucrări finanţate din fonduri europene, Nicuşor Dan a declarat că s-a desfăşurat deja procedura de achiziţie şi că au fost depuse ofertele pentru fiecare dintre cele cinci tronsoane.

„Acum suntem în faza de evaluare a ofertelor. Probabil că într-o lună şi jumătate, din momentul acesta, o să avem declaraţi câştigătorii. (…) Acel contract este proiectare plus execuţie. Deci, după ce vor fi declaraţi câştigătorii, până în primăvara următoare vor începe să îşi facă proiectele tehnice pentru execuţie”, a spus el.

Lucrările din şos. Olteniţei, şantier vizitat joi de către edilul general, se vor realiza pe o lungime totală de 8 kilometri. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna mai, iar termenul de execuţie este de 12 luni. Contractul are o valoare de 33 de milioane de lei.

Banii provin din bugetul local, însă Primăria Capitalei face demersuri pentru a obţine finanţare şi de la Ministerul Dezvoltării.

Citeşte şi Nicuşor Dan, spulberat de PSD după demiterea managerului Spitalului Colentina. „A început epurările politice. Miza e o investiţie de peste un miliard de lei pentru o clădire nouă”