Nicuşor Dan: Voi depune plângere la DNA dacă proiectul de Regulament privind serviciul de taxi va fi adoptat

Deputatul Nicuşor Dan a declarat că va depune vineri plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru altul împotriva iniţiatorilor proiectului privind Regulamentul referitor la serviciul de taxi, dacă acesta va fi adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de joi.

RomaniaTV.net
05 sept. 2018, 13:42
Nicuşor Dan: Voi depune plângere la DNA dacă proiectul de Regulament privind serviciul de taxi va fi adoptat

„Regulamentul are mari probleme de legalitate (…) Dacă va fi adoptat constituie o infracţiune – abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru altul, cea care e de competenţa DNA-ului. Anunţ de acum – în ipoteza în care acest regulament o să treacă mâine de Consiliul General, poimâine, vineri, la ora 11,00, la DNA, vă aştept să vă spun (n.r. – pe jurnalişti) conţinutul plângerii penale pe care o voi depune împotriva iniţiatorilor acestui proiect”, a declarat Nicuşor Dan, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că plângerea va fi îndreptată împotriva celor care au semnat expunerea de motive – primarul general, Gabriela Firea, directorul Direcţiei Juridice, Adrian Iordache, Graţiela Voiculescu – cea care a întocmit proiectul. Plângerea îi va viza totodată pe cei care au făcut raportul de specialitate pe Cosmin Gheorghiu, directorul executiv al Direcţiei Transport, Drumuri, Sistematizarea Circulaţiei, pe Lucian Ene, director general al Direcţiei Generale de Infrastructură şi Servicii Publice şi pe secretarul general al Municipiului Bucureşti, Georgiana Zamfir.

Potrivit lui Nicuşor Dan, câteva sute de mii de bucureşteni folosesc aceste aplicaţii inteligente de taximetrie pe care regulamentul le interzice, scrie Agerpres.

„În martie, când s-a pus problema ca regulamentul să fie modificat şi să fie interzise aplicaţiile inteligente, o petiţie a fost semnată de câteva zeci de mii de bucureşteni care cereau ca aplicaţiile să rămână”, a declarat deputatul.

El a precizat că în plângerea penală se va preciza că Regulamentul încalcă două directive europene, dintre care una prevede că în momentul în care există o reglementare ce se referă şi în special dacă interzice o activitate ce ţine de produse ale societăţii informaţionale trebuie notificată Comisia Europeană cu cel puţin trei luni înainte.

O a doua directivă europeană încălcată stipulează că acele produse ale societăţii informaţionale care sunt în sine doar produse ale societăţii informaţionale, şi nu au legătură cu alte activităţi economice, nu necesită nicio reglementare.

Dan mai spune că legea taximetriei prevede că serviciul de taximetrie trebuie să respecte nişte principii, iar unul e acela de a satisface cu prioritate nevoile de deplasare ale cetăţenilor.

Deputatul a menţionat că Regulamentul e o măsură care scoate din piaţă nişte operatori economici pentru a proteja interesele altor operatori economici.

„Favorizează nişte operatori economici – dispeceratele care vor să-şi păstreze monopolul pe o tehnologie care e depăşită. Sperăm să existe înţelepciune la consilierii generali care vor avea proiectul ăsta de votat mâine, în şedinţa Consiliului General, o să le adresam şi lor o solicitare nominală, fiecăruia dintre ei. Sperăm să existe înţelepciune la secretarul general al Primăriei, care trebuie să vizeze de legalitate actul. Sperăm să existe înţelepciune la prefectul municipiului Bucureşti care, de asemenea, face un control de legalitate înainte ca actul să intre în vigoare”, a adăugat deputatul.

Vicol Moldoveanu, manager Star Taxi, a susţinut că nu înţelege de ce se doreşte interzicerea aplicaţiilor de taxi.

„În taximetrie sunt peste 300 de operatori care nu-şi mai pot desfăşura activitatea în ultima vreme, pe motiv că doamna primar general şi Primăria Capitalei refuză să le prelungească autorizaţiile de taxi nejustificat (…). Sunt peste 100 de procese deschise pe rolul instanţelor şi stau să mă gândesc dacă acum, din 300 de operatori 100 s-au îndreptat către instanţă, ce se va întâmpla după votarea acestui Regulament, când vor fi afectaţi peste 5.000 de operatori?”, a spus Moldoveanu.

Viorel Radu, preşedintele Asociaţiei pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi, a spus că cei pe care-i reprezintă vor întâmpina dificultăţi dacă va fi adoptat Regulamentul.

„Noi ca şi operatori de transport şi taximetrişti vom putea foarte greu să ne mai desfăşurăm activitatea. (…) În cadrul taximetriei există operatori de transport persoane fizice autorizate pe care-i reprezint, au şi calitatea de taximetrist. Ei se gândesc foarte serios să renunţe la autorizaţii”, a avertizat Radu.