Ninge ca-n povești la Brașov. Furtuna Pia lovește România. Sute de familii au rămas fără curent, restricții de circulație din cauza viscolului pe mai multe drumuri

Furtuna PIA care a lovit vestul Europei ajunge și în România. Ninge puternic la munte, dar și în Maramureș și Transilvania. Meteorologii anunță două zile cu vânt puternic în toată țara, viscol și ninsori la munte.

22 dec. 2023, 14:00
Ninge ca-n povești la Brașov. Furtuna Pia lovește România. Sute de familii au rămas fără curent, restricții de circulație din cauza viscolului pe mai multe drumuri

Ninge ca-n povești în Poiana Brașov, spre bucuria turiștilor care vor petrece Crăciunul la munte.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Poiana Brasov (@poianabrasoveu)

Administratorii domeniului schiabil din Sinaia au anunțat, vineri, că transportul pe cablu funcționează parțial, doar până la Cota 1400. La altitudini mari vântul este mult prea puternic, astfel că Gondola Carp a fost oprită.

„Ora 08:55 – Vânt tare la Cota 2000. Gondola Carp (tronsonul Cota 1400 – Cota 2000) nu pornește cu public.

Ora 08:45 – La Cota 1400 sunt 0 grade, cer acoperit și vânt moderat. Telecabina tronson 1 (Sinaia – Cota 1400) începe programul cu public la 09:00 și funcționează până la 17:00.

La Cota 1000 sunt +2 grade, cer acoperit și vânt slab. Gondola Sinaia (tronsonul Cota 1000 – Cota 1400) începe programul cu public la 09:00 și funcționează până la 17:00”, este mesajul postat pe pagina oficială de Facebook a Gondolei din Sinaia.

 

Restricții de trafic pe mai multe drumuri din cauza vremii

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis că sunt semnalate precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă pe DN 13B Praid-Gheorgheni şi DN 15 Borsec-Tulgheş, judeţul Harghita, fiind favorizată depunerea de polei. Este împrăştiat material antiderapant.

Sunt precipitaţii slabe sub formă de ninsoare în zona montană a judeţelor Alba, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Ninge și la Brașov.

Ceaţa reduce vizibilitatea în trafic sub 200 de metri, pe alocuri chiar şi sub 50 de metri, pe mai multe drumuri din judeţele Ilfov şi Olt, precizează sursa citată.

Mai multe localităţi din Maramureş au rămas vineri fără energie electrică.

Citește și: Prognoza meteo. Fenomenul care poate strica Sărbătorile românilor. Se anunţă gheţuş de Crăciun

 

Furtuna PIA aduce ninsori și viscol în România

Începând de vineri și până la sfârșitul săptămânii (duminică, 24 decembrie), vântul va avea intensificări în toată țara. La munte vor fi rafale de 90…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei, al Munteniei și local în Dobrogea, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă viteza vântului va atinge 65…70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h, potrivit ANM.

În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h.

În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ (25…30 l/mp și peste 40… 50 l/mp în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali), iar vizibilitatea se va reduce semnificativ.

Din noaptea de vineri spre sâmbătă (22/23 decembrie) în Maramureș și Transilvania temporar va ninge viscolit și se va depune strat de zăpadă.

Pe arii restrânse, ninsori slabe viscolite vor fi și în Moldova, în Crișana și în Banat.

De vineri seara, în zona montantă înaltă (în general la peste 1500m), vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită.

Citește și: Val de aer tropical la final de an în România. Termometrele vor indica temperaturi de până la 18 grade de Crăciun

 

Mateescu (ANM): Vreme deosebit de caldă de Crăciun la nivelul întregii ţări; temperaturile vor fi cuprinse între 8 şi 17 grade

Vremea va fi deosebit de caldă de Crăciun la nivelul întregii ţări, iar temperaturile vor fi cuprinse între 8 şi 17 grade Celsius, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

„Luni, 25 decembrie, de Crăciun, ne aşteptăm la o vreme deosebit de caldă. Vorbim de temperaturi care în întreaga ţară vor fi cuprinse între 8 până la 17 grade Celsius, ceea ce înseamnă un salt semnificativ, cu 14 grade peste ceea ce ar fi normal. Vor mai fi posibile intensificări de vânt şi în zonele mai joase de relief, cu viteze de 45 – 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafale de 70 – 90 km/h. Cu siguranţă şi marţi, 26 decembrie, la scara întregii ţări ne aşteptăm la valori de 12 – 16 grade Celsius, cu 15 – 16 grade în Capitală. Într-adevăr, vom avea un Crăciun cald, aşa cum de altfel ne-am obişnuit în ultimii ani să avem, să vorbim de perioada sărbătorii Crăciunului şi a trecerii dintre ani de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit. Practic, şi ultimele ierni ne-au adus în această perioadă o vreme mai caldă, cel puţin în zonele mai joase de relief, şi, din păcate, fără strat de zăpadă”, a precizat ea.

Însă, iubitorii sporturilor de iarnă se vor putea bucura, pentru că la munte stratul de zăpadă va fi unul consistent.

„De această dată, iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura, pentru că la munte stratul de zăpadă va fi unul consistent, având în vedere şi ultimele avertizări, care au adus mai ales în zona montană, la atitudini mai mari de 1.500 de metri, cantităţi mai semnificative de zăpadă”, a afirmat şefa ANM.

Şi în Capitală vremea va fi mai caldă, cu peste 10 grade decât normalul perioadei, temperaturile urcând până la 18 grade în zilele de luni şi marţi.

„Va fi cald şi în Bucureşti. Dacă duminică contăm pe 10 – 11 grade, deja luni şi marţi contăm şi în Capitală pe valori de 17 – 18 grade, cu o vreme care va fi caracterizată cel puţin de rafale de vânt pentru ziua de duminică, între 40 – 50 km/h, cu un cer temporar variabil, dar semnificativ va fi vremea mai caldă, aşa cum am menţionat, cu peste 10 grade decât ceea ce ar fi normal pentru această perioadă”, a susţinut ea.

În ajunul Crăciunului, duminică, 24 decembrie, în cea mai mare parte a ţării, va fi o vreme mai caldă decât în mod obişnuit din punct de vedere al regimului de temperaturi, pentru că valorile maxime se vor încadra, în general, de la zero până la 2 grade Celsius în Maramureş sau în nordul Transilvaniei, la 14 – 15 grade în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei. De asemenea, în Capitală, duminică vor fi maxime de 10 – 11 grade, ceea ce ar însemna valori cu 5 până la 10 grade mai ridicate decât această perioadă, susţine Elena Mateescu.

„Ne mai aşteptăm ca în zona montană să predomine ninsorile, de asemenea, precipitaţii mixte în regiunile intracarpatice. Dar, pentru că deja masa de aer cald îşi face simţită prezenţa, transformarea acestora în ample precipitaţii lichide, care să favorizeze depunerile de polei, va fi cu precădere în Banat, în zona de câmpie a Crişanei, acolo unde ploile vor fi temporare”, a mai spus directorul general al ANM.

Mateescu a subliniat că au mai fost ani în care, în perioada Crăciunului, au fost valori de temperatură mai ridicate decât cele care se vor putea înregistra în acest an.

„Aş menţiona aici, nu mai departe 2022, când în 24 decembrie au fost 12 grade la Calafat, 8 – 9 grade în Capitală, iar în 25 decembrie 16 grade la Ploieşti, cu 15 grade în Capitală sau în 26 decembrie, 14 grade în Oraviţa şi 11 grade în Capitală. Dar am avut şi ani în care în această perioadă s-au înregistrat valori de 20 de grade Celsius. Aş menţiona anul 2014, când la Calafat am avut în data de 24 decembrie 20 grade, iar în Capitală, 16 – 17 grade. Iată, pe 25 decembrie, 16 grade la Apa Neagră şi la Piteşti, 12 grade în Capitală şi apoi valori de temperaturi de 10 – 11 grade”, a mai spus Elena Mateescu.