Ninsori viscolite în mai multe zone din ţară. Trasee montane închise în Bucegi. Turişti coborâţi de drumari de la Bâlea Lac

Ninge viscolit în România. În zonele montane din judeţele Argeş şi Sibiu, stratul de zăpadă depăşeşte 20 de centimetri. Mai mulţi turişti au rămas blocaţi cu 12 maşini, sâmbătă, la Bâlea Lac, judeţul Sibiu, iar echipaje de salvamontişti şi jandarmi montani au intervenit pentru coborârea lor. De la ora 15.00 DN7C (Transfăgărășan ) a fost închis. Autorităţile au închis traseele montane şi în Munţii Bucegi, tot din cauza vremii nefavorabile.

RomaniaTV.net
28 oct. 2017, 08:01
Ninsori viscolite în mai multe zone din ţară. Trasee montane închise în Bucegi. Turişti coborâţi de drumari de la Bâlea Lac

Mai mulţi turişti şi maşinilor au fost coborâţi sâmbătă pe Transfăgărăşan cu ajutorul DRDP Braşov şi Bucureşti, după ce rămăseseră blocaţi cu maşinile pe munte din cauza ninsorilor şi a viscolului. La prânz, stratul de zăpadă măsura deja în jur de 25 de centimetri.

 

„În acest moment, stratul de zăpadă depăşeşte 25 de cm la Bâlea Lac. ÎDrumarii din Argeş au reuşit să cureţe drumul până la tunelul Bâlea, iar drumarii din Sibiu fac eforturi să degajeze drumul de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac. Turiştii nu sunt în pericol. Se aşteaptă toate utilajele pentru a coborî maşinile în siguranţă. Maşinile erau parcate încă de vineri la Bâlea Lac. Pentru acces la Bâlea Lac se poate folosi telecabina, care este pusă în funcţiune de o săptămână”, a declarat Adrian David, şef Salvamont Sibiu.

  

Drumul Naţional 7 C – Transfăgărăşan – a fost închis, de sâmbătă, de la ora 15.00, cu cinzi zile mai repede decât în mod normal.

De asemenea, din cauza viscolului şi a zăpezii, este închisă circulaţia rutieră şi pe DN 67C – Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, pe tronsonul kilometric 34+500 – 59+800.

Este iarnă în toată regula şi în Bucegi. Ninge viscolit, astfel că autorităţile au decis să închidă traseele montane din cauza vremii nefavorabile. În plus, niciun mijloc de transport pe cablu nu funcţionează. Din cauza viscolului, doi turişti care au rămas blocaţi cu maşina pe drumul spre Padina au cerut ajutorul jandarmilor. Echipajele de intervenţie i-au transportat pe cei doi turişit până la cabana Dichiu unde au reuşit să se încălzească până ce o platformă a venit pentru a ridica maşina rămasă în pană.

Transfăgărăşanul SE ÎNCHIDE cu patru zile mai devreme din cauza condiţiilor meteo severe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineaţă, avertizări cod galben de vânt puternic şi ninsoare pentru mai multe judeţe din România. De altfel, meteorologii au avertizat că de sâmbătă şi până duminică dimineaţa va fi vânt puternic în special în sud-vestul şi centrul ţării, iar la munte va ninge viscolit şi se va depune strat consistent de zăpadă.

Avertizare meteo: Un val de aer rece va aduce temperaturi de îngheţ, vânt puternic, lapoviţe şi ninsori

Un val de aer arctic va traversa România zilele acestea şi va aduce temperaturi de îngheţ, lapoviţe şi ninsori. Meteorologii au emis o informare meteorologică, care intră în vigoare de vineri seară până luni noaptea. Sunt aşteptate intensificări temporare ale vântului, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare la munte, disconfort termic.

În intervalul 27 octombrie, ora 21:00 – 30 octombrie, ora 23:00 sunt aşteptate intensificări temporare ale vântului, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare la munte, disconfort termic.

Din noaptea de vineri spre sâmbătă (27/28 octombrie) și până duminică dimineața (29 octombrie) vântul va avea intensificări temporare în special în sud-vestul și centrul țării, cu viteze cuprinse, în general, între 45 și 55 km/h. La munte, îndeosebi, la altitudini de peste 1600 m, rafalele vor depăși 65…70 km/h, iar pe creste 80…90 km/h. Trecător vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Duminică (29 octombrie) și luni (30 octombrie) intensitatea vântului va fi în creștere în toate regiunile, iar la munte va sufla tare. În zona montană va ninge viscolit și se va depune strat de zăpadă consistent.
Valorile termice vor scădea în toată țara, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzației de rece.