Ninsori abundente şi viscol la munte, depuneri de zăpadă în jumătate de ţară. Alertă meteo COD PORTOCALIU

Un nou episod de iarnă în România. Meteorologii au emis mai multe alerte de vreme severă pentru următoarele zile. Sunt aşteptate ninsori, viscol şi depuneri de zăpadă.

17 mart. 2021, 10:23
Ninsori abundente şi viscol la munte, depuneri de zăpadă în jumătate de ţară. Alertă meteo COD PORTOCALIU

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de ninsori şi viscol valabilă în intervalul 17 martie, ora 10:00 – 18 martie, ora 06:00. În intervalul menționat, vor fi precipitaţii în zonele montane şi submontane, precum și în cea mai mare parte a Moldovei și local în Transilvania și se vor acumula cantități de precipitații de 15…25 l/mp și izolat 30 l/mp.

La munte va ninge, iar în Transilvania și în vestul și nordul Moldovei vor predomina ninsorile, astfel încât stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, iar în rest vor fi mai ales ploi.

Local, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…65 km/h, iar în zona de munte, la peste 1500 m altitudine, temporar va sufla tare, cu rafale de 70…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

pe intervale mai scurte de timp, intensificări ale vântului vor fi și în Banat, Crișana, sud-vestul Olteniei și nord-estul Munteniei, cu viteze în general de 50…60 km/h.

Citeşte şi: Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni. Ninsori şi ploi în aproape toată ţara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, de asemenea, alertă meteo COD PORTOCALIU, valabilă pentru intervalul 17 martie, ora 10:00 – 17 martie, ora 23:00. În zona Carpaților Meridionali și de Curbură va continua să ningă abundent, iar vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 90…110 km/h, în special la altitudini de peste 1500 m, unde va fi viscol puternic, zăpada troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

De asemenea, de joi până sâmbătă intră în vigoare o INFORMARE METEOROLOGICĂ de precipitații predominant sub formă de ninsoare, în general, moderate cantitativ. În intervalul menționat, aria precipitațiilor va cuprinde cea mai mare parte a țării. La munte va ninge, în sudul Banatului, în Transilvania, în Maramureș, în cea mai mare parte a Moldovei precum și în zona subcarpatică a Olteniei și a Munteniei treptat vor predomina ninsorile, iar în rest vor fi mai ales ploi. Local se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 15…20 l/mp și pe arii restrânse 25 l/mp, îndeosebi în zona de munte.

Citeşte şi: Veşti bune pentru români. În destinaţia favorită a românilor pentru concedii nu se cere paşaport de vaccinare. Mesajul autorităţilor!

Şi tot până sâmbătă, la ora 10, este valabilă o atenţionare meteorologică cod galben de ninsori însemnate cantitativ în zona montană și strat de zăpadă în creștere semnificativă. În zona de munte va continua să ningă, temporar însemnat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă peste cel foarte important deja depus.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ BUCUREȘTI: Vreme rece şi ploi în următoarele patru zile

Miercuri, vremea va fi închisă și rece. Pe parcursul zilei temporar va ploua și se vor acumula cantități de apă, în medie, de 5…7 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar cea minimă va fi de 2…3 grade.

Joi, vremea va fi în continuare închisă și rece pentru această dată. Îndeosebi din orele după-amiezii, temporar se vor
semnala precipitații la început sub formă de ploaie, iar în cursul nopții mixte. Vântul va sufla slab și moderat.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de 0…2 grade.

Vineri, vremea va fi rece pentru această dată. Cerul va prezenta înnorări, iar în cursul zilei vor mai fi posibile precipitații slabe predominant sub formă de ploaie. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 6…7 grade, iar cea minimă de -2…0 grade. La sfârşitul nopţii vor fi condiți de ceață.