Ninsori, lapoviță și ploi după zilele de vară. Alertă meteo ANM cod galben de furtuni puternice

Alertă de ultim moment din partea meteorologilor. După zilele caniculare vine o avertizare de vreme severă cod galben. Meteorologii anunță furtuni puternice, cu ploi torențiale și grindină, iar la munte - lapoviță și chiar ninsori.

16 apr. 2024, 10:51
Ninsori, lapoviță și ploi după zilele de vară. Alertă meteo ANM cod galben de furtuni puternice

Ninsori, lapoviță și ploi după zilele de vară. Administrația Națională de Meteorologie a emis o INFORMARE METEOROLOGICĂ pentru intervalul 16 aprilie, ora 14 – 18 aprilie, ora 20. În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice și centrale, apoi și în rest. Aceasta se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice și izolat grindină și vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 15…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp.
Vântul va avea local și temporar intensificări, marți (16 aprilie) în toate zonele, iar miercuri (17 aprilie) cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h. Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază (17 aprilie), la altitudini de peste 1500 m precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

De asemenea, a fost emisă o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru 16 aprilie, ora 15 – 17 aprilie, ora 15 de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru Banat, sudul Crișanei, Transilvania și în zonele montane.

În intervalul menționat, în Banat, sudul Crișanei, Transilvania și în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55…70 km/h, izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Citește și: EXCLUSIV Elena Mateescu anunţă inversiune termică, lapoviţă la munte, ploi consistente şi vijelii în toată ţara

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI. Ploi și vreme rece în Capitală după temperaturile de peste 30 de grade

Marți, vremea va fi în continuare cu mult mai caldă decât în mod normal pentru această dată, cu o temperatură maximă în jurul a 30 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare pe parcursul nopții când va crește probabilitatea pentru averse slabe. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura minimă va fi de 14…16 grade.

Citește și: Vremea se răcește și revin ploile de miercuri. Temperaturile scad și cu 20 de grade. Prognoza meteo pentru intervalul 15 – 28 aprilie

Miercuri, vremea va fi în general instabilă și se va răci. Cerul va avea înnorări și vor fi perioade cu averse, cel mai probabil după orele amiezii însoțite și de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 9…11 grade.

Joi, valorile termice vor continua să scadă ușor. Cerul va avea înnorări și vor mai fi condiții de ploaie slabă, mai ales în prima parte a intervalului. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări pe parcursul zilei. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.