EXCLUSIV Elena Mateescu anunţă inversiune termică, lapoviţă la munte, ploi consistente şi vijelii în toată ţara

După ce marți seara și miercuri va trece un front rece cu ploi, furtuni locale și intensificări ale vântului, temperaturile vor scădea accentuat. Elena Mateescu a vorbit în exclusivitate la România TV despre schimbarea bruscă a vremii.

15 apr. 2024, 22:28
EXCLUSIV Elena Mateescu anunţă inversiune termică, lapoviţă la munte, ploi consistente şi vijelii în toată ţara
Mărțișorul cu surprize! Cum se schimbă vremea în România. Directoarea ANM Elena Mateescu: „Ne apropiem de o abatere termică de aproape patru grade”

Elena Mateescu, directorul ANM, anunţă că, după un val de căldură mai mare decât cel obișnuit pentru perioada din calendar, urmează o scădere importantă a temperaturilor, ajungând chiar și la 10 grade diferență față de cele înregistrate în ultimele zile, recorduri atât pentru maximele, cât și minimele consemnate de stațiile meteorologice.

 

Schimbarea condiţiilor meteorlogice se va simţi de mâine, în special în Banat şi în nordul Moldovei, unde maximele nu vor depăşi 20 de grade Celsius. De miercuri, răcirea se va extinde în toată ţara, vom vorbi şi de precipitaţii însemnate cantitativ, vom consema 20-30 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie pentru că schimbul de mase de aer rece şi cald va aduce şi astfel de fenomene. În zona înaltă, la peste 1.700 de metri, vom avea şi precipitaţii mixte„, a declarat directorul ANM Elena Mateescu în exclusivitate la România TV.

”Vom observa o schimbare radicală în evoluția condițiilor meteorologice, dacă astăzi am înregistrat deja 33 de grade la Bechet și 32 de grade în Capitală și la multe stații meteorologice din țară valorile au depășit 30 de grade Celsius, este posibil ca astăzi să consemnăm foarte multe recorduri ale temperaturilor maxime zilnice, după ziua de 14 aprilie, când deja am consemnat la 115 stații cele mai ridicate temperaturi pentru o zi de 14 aprilie de când se fac măsurătorile meteorologice din țara noastră, iar în această dimineață, la 66 de stații, cele mai ridicate valori ale temperaturilor minime”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, în exclusivitate la România TV.

Prognoza meteo 16 aprilie 2024. Scad temperaturile în România, față de intervalul anterior

Începând de joi, vremea va deveni rece pentru această perioadă. Contrastul va fi uriaș față de începutul săptămânii: maximele se vor prăbuși de la valori în jur de 30°C până la 10 – 15°C și chiar mai puțin în unele zone.

În zonele de munte, ploile se vor transforma treptat în lapovițe și ninsori la peste 1200 de metri, dar câțiva fulgi ar putea să apară, trecător, și la altitudini mai reduse, de până la 800 – 1000 de metri.

Un alt val de aer rece este așteptat să ajungă la noi în weekend. În consecință, temperaturile vor rămâne scăzute, iar, local, în văi și depresiuni, minimele ar putea scădea ușor sub pragul de îngheț.

Citește și Vremea se răcește și revin ploile de miercuri. Temperaturile scad și cu 20 de grade. Prognoza meteo pentru intervalul 15 – 28 aprilie