Ninsori puternice în județul Dâmbovița! Aproximativ 100 de turiști au rămas blocați cu mașinile în zăpadă

Mai multe maşini au rămas blocate, duminică, pe drumuri din zona montană a judeţului Dâmboviţa. Aproximativ o sută de turişti au avut nevoie de ajutor din partea jandarmilor montani de la posturile Peştera şi Zănoaga, după ce mașinile lor au fost acoperite cu gheaţă şi zăpadă.

23 ian. 2023, 10:18
Ninsori puternice în județul Dâmbovița! Aproximativ 100 de turiști au rămas blocați cu mașinile în zăpadă

Ninsorile și-au făcut apariția în zonele montane, acolo unde s-a depus un strat consistent de zăpadă. Salvamontiștii din județul Dâmbovița atrag atenția că în următoarele zile există risc de avalanșă.

Aproximativ 100 de turiști s-au aventurat dumincă în Munţii Bucegi, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile, au rămas blocaţi cu autoturismele în zăpadă.

Citiți și: Un anticiclon loveşte România. Meteorologii anunţă ninsori şi temperaturi de -10°C

Conform unui comunicat transmis de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, jandarmii montani de la posturile Peştera şi Zănoaga au acţionat pentru a ajuta mai mulţi turişti care s-au aventurat în Munţii Bucegi şi au rămas blocaţi cu autoturismele pe partea carosabilă, potrivit Agerpres.

Intervenţiile au avut loc cu preponderenţă pe tronsonul de drum DJ 713A Dichiu – Orzea şi la intersecţia cu DJ 714 Orzea – Zănoaga, partea carosabilă fiind acoperită cu gheaţă şi zăpadă.

„Cei aproximativ 100 de turişti din Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Prahova, Braşov, Dâmboviţa şi Argeş au fost sprijiniţi de jandarmii montani şi poliţişti pentru a debloca autoturismele şi să se deplaseze spre casă, în condiţii de siguranţă. Acţiunea s-a încheiat, fără probleme, după aproximativ 3 ore”.

Recomandările transmise de Jandarmeria Dâmbovița către turiști

În context, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița recomandă turiştilor care se deplasează la munte să se informeze asupra itinerariului, a gradului de dificultate al acestuia şi asupra condiţiilor meteorologice locale, să aibă autoturismele echipate corespunzător, să abordeze doar drumurile deschise circulaţiei, traseele marcate, să urmărească marcajele de pe traseu şi să nu se abată de la ele, să ceară ajutorul jandarmilor montani şi salvamontiştilor şi să respecte indicaţiile acestora.

Recomandăm turiştilor care doresc să se deplaseze la munte următoarele:

  • înainte de a pleca în zona montană, informaţi-vă asupra itinerarului propus, gradului de dificultate al acestuia și condiţiilor meteorologice locale;
  • să aveți autovehiculele echipate corespunzător, pentru condiții de iarnă (tracțiune 4×4, anvelope de iarnă, lanțuri, nisip, lopată, etc.);
  • să folosiţi numai drumurile deschise circulației, traseele marcate, să urmăriţi marcajele de pe traseu și să nu vă abateți de la acestea;
  • să apelaţi cu încredere la jandarmii montani şi salvamontiști, să respectaţi indicaţiile acestora specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate

Turiştii aflaţi în dificultate în zona de responsabilitate din Bucegii dâmbovițeni pot apela cu încredere numerele de telefon 0749.058037 / 0749.034639 sau numărul unic de urgenţă “112” pentru a solicita ajutorul jandarmilor montani.

Citiți și: Episod de iarnă severă după temperaturile de primăvară. Ger, ninsori și viscol în mai multe județe. Căderi de pietre pe Transfăgărășan