Ninsori și viscol după gerul năprasnic. Cât va mai persista valul de aer polar în România

Temperaturile au scăzut în această dimineață până la minus 26 de grade, iar meteorologii anunță viscol și ninsori în unele zone.

11 feb. 2023, 16:43
Ninsori și viscol după gerul năprasnic. Cât va mai persista valul de aer polar în România

Valul de aer polar va persista în România și în următoarele două zile. Meteorologii au emis sâmbătă o avertizare cod galben de ninsori și viscol în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, mai ales la altitudini de peste 1.700 de metri.

Ninsori și viscol după gerul năprasnic. Cât va mai persista valul de aer polar în România

”Fenomene vizate și zone afectate: viscol și transport de zăpadă în Carpații Meridionali și de Curbură, mai ales la altitudini de peste 1700 m
Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 20 – 12 februarie, ora 10

În Carpații Meridionali și de Curbură, mai ales la altitudini de peste 1700 m,  temporar va ninge, iar vântul va avea intensificări cu rafale de peste 60…80 km/h și vor fi perioade cu viscol, transport de zăpadă și vizibilitate redusă”, a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie.

Citește și: Gerul a pus stăpânirea pe România. Temperaturile au coborât până la minus 28 de grade. După ger vin ninsori, dar și lapoviță și polei

 

 

Vorbim de o atenâionare cod galben ce vizează zona Carpaților Meridionali și de Curbură, acolo unde la altitudini mai mari de 1700 de metri rafalele vor avea viteze cuprinse între 60 și 80 km pe oră. Vor fi perioade cu viscol, transport de zăpadă și vizibilitate redusă.  Este posibil să consemnăm și precipitații sub formă de ninsoare, în special în jumătatea de nord a țării, dar izolat și în restul teritoriului.

Noaptea care urmează vor mai fi temperturi care vor caracteriza o vreme geroasă, în special în zonele depresionare. Dar de la o zi la alta pe parcursul săptămânii viitoare, începând de marți, temperaturile vor fi în creștere, în prima parte la nivelul maximelor zilei, pentru că vorbim despre maxime de la 0 la 9 … 10 grade în vestul și sud-vestul țării. Chiar și minimele vor consemna creșteri. Nu vor mai fi precum cele de zilele trecute, cu valori de până la minus 25 de grade, și vom vorbi de temperaturi mai ridicate, de minus 10 … minus 6 grade.

Chiar și în Capitală vormi de minime mai generoase. La începutul săptămânii vorbim de minus 5 la minus 2 grade și chiar valori maxime de 7… 9 grade”, a declarat Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, la România TV.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Cerul va fi variabil, mai mult noros în a doua parte a nopții, iar în orele dimineții vor fi condiții de ninsoare slabă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de -6…-4 grade și se va înregistra în prima parte a nopții.