Ninsorile pun stăpânire pe mai bine de jumătate de ţară. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Ninge neîncetat de ore bune în mai multe zone din România. Drumarii au intervenit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a curăta drumul.

06 dec. 2021, 15:24
Ninsorile pun stăpânire pe mai bine de jumătate de ţară. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Ninsorile pun stăpânire pe mai bine de jumătate de ţară. Pe mai multe drumuri se intervine pentru a curaţa carosabilul şi a debloca circulaţia.

A nins noaptea trecută pe Transalpina.

„Drumarii au intervenit noaptea trecută pe rețeaua de drumuri naționale, în zonele unde a fost necesar. S-a intervenit cu lama și s-a împrăștiat material antiderapant. Imagini de pe DN 67C, Novaci – Rânca, DRDP Craiova”, a anunţat CNAIR.

„Rugăm participanţii la trafic să circule cu atenţie, iar la urcare în Rânca cauciucurile de iarnă sunt obligatorii”, au spus cei de la SDN Târgu Jiu.

Citeşte şi: Val de ninsori şi viscol peste România. Meteorologii ANM au emis avertizare COD GALBEN. Ploi şi polei în restul ţării

Meteorolgii ANM anunţă că ninsorile se vor extinde de la noapte. Dacă la munte şi jumătatea de nord-est va ninge şi vântul va viscoli zăpada, în sud şi sud-vest va ploua, iar temperaturile scăzute vor favoriza apariţia poleiului.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului în 24 de judeţe, care va intra în vigoare marţi dimineaţa şi va fi valabilă până miercuri seara.

Salvamontiştii avertizează turiştii că trebuie să se echipeze corespunzător ca să facă faţă Codului galben de vânt şi ninsori, anunţat de meteorologi pentru următoarele două zile şi folosească doar traseele marcate din munţii Făgăraş (zona Bâlea Cascadă) şi munţii Cindrel (staţiunea Păltiniş).

Prognoza meteo ÎN INTERVALUL 6 – 19 DECEMBRIE 2021

Prognoza meteo MUNTENIA

În primele două zile ale intervalului vremea va fi caldă pentru această dată, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 8…10 grade și minime de 3…5 grade. Ulterior se va răci accentuat, astfel că valorile termice diurne vor scădea la 4…6 grade, iar temperaturile minime din dimineața de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -3 grade. Spre finalul săptămânii se va încălzi din nou, media estimată urmând să revină la 10 grade, iar a celor minime la 3…4 grade. După 12 decembrie, tendința temperaturii va fi de scădere treptată, astfel că până spre finalul celei de-a doua decade a lunii decembrie sunt estimate maxime, în medie de 5…7 grade și minime de 0…1 grad.
Aria precipitațiilor va fi în extindere în primele zile ale intervalului, astfel că în 7 decembrie local se vor înregistra cantități însemnate de apă. Local și temporar, se vor semnala precipitații și în zilele de 10, 11 și 12 decembrie, iar cu o probabilitate mai redusă și în restul intervalului.

Prognoza meteo OLTENIA
În primele zile, vremea va intra într-un proces de răcire astfel că pe 8 decembrie media maximelor va fi de 4…5 grade și cea a minimelor în dimineața de 9 decembrie de -3…-2 grade. Vremea se va încălzi spre finalul săptămânii (10 – 12 decembrie), când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime ce se vor situa în jurul valorii de 8 grade și la minime, în medie de 2…3 grade.
Pentru a doua parte a intervalului, nu sunt așteptate variații semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 5…6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade, valori destul de apropiate de mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.
În zilele de 6 și 7 decembrie temporar se vor semnala precipitații, iar local cantitățile de apă vor fi însemnate. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată și în perioada 9 – 12 decembrie.

Prognoza meteo MOLDOVA

Vremea va intra într-un proces de răcire, ce va cuprinde treptat întreaga regiune, astfel că în zilele de 8 și 9 decembrie, valorile termice diurne vor fi ușor negative, la o medie de -1…0 grade, iar temperaturile minime din dimineața de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -6 grade. Spre finalul săptămânii se va încălzi, media estimată pentru temperaturile maxime, urmând să atingă 5…7 grade, iar a celor minime va ajunge la 1…2 grade. Pentru a doua săptămână, nu sunt așteptate variații semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 3…4 grade, iar minimele vor fi ușor negative, la o medie de -2…0 grade, valori comparabile cu mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.

Aria precipitațiilor va fi în extindere în primele zile ale intervalului, astfel că în 7 decembrie local se vor înregistra cantități de apă însemnate. Local și temporar, se vor semnala precipitații și în restul intervalului, cu o probabilitate mai ridicată în 10 și 11 decembrie.

Prognoza meteo DOBROGEA
În prima săptămână de prognoză se vor înregistra variații semnificative de temperatură de la o zi la alta. În 6 și 7 decembrie vremea va fi caldă, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12…14 grade și minime de 6…8 grade. În următoarele două zile (8 și 9 decembrie) se va răci accentuat, astfel că valorile termice diurne vor scădea la 5…6 grade, iar temperaturile minime din dimineața de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -1 grad. Spre finalul săptămânii se va încălzi din nou, media estimată urmând să revină la 12…14 grade, iar a celor minime la 6…8 grade. Pentru a doua jumătate a intervalului și în această regiune, regimul termic nu va avea variații semnificative, tendința fiind de scădere treptată, astfel că maximele vor fi în medie de 6…7 grade, iar minimele de 2…3 grade.
Aria precipitațiilor va fi în extindere în primele zile ale intervalului, astfel că în 7 decembrie local se vor înregistra cantități însemnate de apă. Local și temporar, se vor semnala precipitații și în zilele de 10 și 11 decembrie, iar cu o probabilitate mai redusă și în restul intervalului.

Prognoza meteo BANAT
La începutul intervalului, vremea va intra într-un proces de răcire astfel că pe 8 decembrie media maximelor va fi de 2 grade și cea a minimelor de -4…-2 grade. Vremea se va încălzi pe parcursul zilelor de 9, 10 și 11 decembrie, când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime ce se vor situa în jurul valorii de 8 grade și la minime, în medie de 1…3 grade. Pentru a doua parte a intervalului, nu sunt așteptate variații semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 4…6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade, valori destul de apropiate de mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.
Vor cădea precipitații moderate cantitativ, la începutul intervalului, dar cu o probabilitate ridicată și în perioada 9 – 12 decembrie.

Prognoza meteo CRIŞANA
La începutul intervalului, temperatura va fi în scădere astfel că pe 8 decembrie vremea va fi rece pentru această dată, cu o medie a maximelor de numai 1 grad și minime de -4…-3 grade. Vremea se va încălzi în zilele de 9, 10 și 11 decembrie, când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime în general de 7…8 grade și la minime, în medie de 1…2 grade. Pentru a doua săptămână, nu sunt așteptate variații semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 4…5 grade, iar minimele vor fi ușor negative, la o medie de -2…0 grade, valori comparabile cu mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.
Vor cădea precipitații moderate cantitativ, la începutul intervalului, dar cu o probabilitate ridicată și în perioada 9 – 12 decembrie. Pentru a doua săptămână de prognoză prezenta estimare indică precipitații puține la nivelul acestei regiuni.

Prognoza meteo TRANSILVANIA
În prima săptămână de prognoză se vor înregistra variații semnificative de temperatură de la o zi la alta. În primele zile se va răci semnificativ, astfel de la o medie regională de 6 grade în prima zi, se va ajunge la 0 grade pe 8 noiembrie, când și minimele termice vor scădea la o medie de -6…-5 grade. După această zi rece, vremea se va încălzi, iar pe parcursul zilelor de 10 și 11 decembrie, temperaturile maxime vor reveni la o medie de 6…7 grade, iar minimele vor tinde spre -1…0 grade. Pentru a doua jumătate a intervalului sunt estimate maxime în medie de 2…4 grade, iar minimele cu o tendință de scădere ușoară de la o zi la alta, vor avea o medie de -4…-2 grade.
Vor cădea precipitații moderate cantitativ, în primele zile ale intervalului, dar mai ales în ziua de 7 decembrie. Temporar se vor semnala precipitații și în intervalul 10 – 13 decembrie, iar până spre finalul celei de-a doua decade, probabilitatea de apariție a acestora va fi mai redusă.

Prognoza meteo MARAMUREŞ
În primele zile ale perioadei analizate, temperatura va fi în scădere treptată, astfel că pe 8 decembrie vremea va fi rece pentru această dată, cu o medie a maximelor de 0 grade și minime de -4 grade. Vremea se va încălzi în zilele de 9, 10 și 11 decembrie, când la nivelul
regiunii se va ajunge la maxime în general de 6…8 grade și la minime ce se vor situa în jurul
valorii de 0 grade. Pentru a doua săptămână, nu sunt așteptate variații semnificative ale
temperaturii, tendința temperaturii fiind de ușoară scădere, astfel că maximele vor fi în medie
de 3…4 grade, iar minimele vor fi ușor negative, la o medie de -3…-1 grad, valori comparabile
cu mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.
Vor cădea precipitații moderate cantitativ, la începutul intervalului, dar cu o probabilitate
ridicată și în perioada 9 – 12 decembrie. Pentru a doua săptămână de prognoză prezenta
estimare indică precipitații pe arii mai restrânse și slabe cantitativ.

LA MUNTE
Temperatura va fi în scădere treptată în primele zile, astfel că pe 8 decembrie vremea
va fi rece pentru această dată, cu o medie pentru întreaga zonă montană de -4 grade și minime
de -8…-6 grade. După această zi rece, se va reveni la o medie ușor pozitivă a temperaturilor
maxime de 1…2 grade, ce se va menține până în 14 decembrie, iar până spre finalul celei de-a
două decade va scădea spre -1…0 grade. O evoluție asemănătoare o vor avea și valorile
termice minime, ce vor prezenta o medie de -4…-2 grade în perioada 10 – 14 decembrie, apoi
vor scădea ușor până spre -6 grade.
Vor cădea precipitații însemnate cantitativ la începutul intervalului (6 și 7 decembrie).
Local și temporar, se vor semnala precipitații și în perioada 9 – 13 decembrie, iar cu o
probabilitate mai redusă și în restul intervalului.

Citeşte şi: Cutremur cu magnitudine 3.6 în zona Vrancea


loading...
Partenerii noștri