Dumitru Nicolae, zis Niro, liberat condiţionat. Motivarea DECIZIEI

Judecătoria Sectorului 4 arată în motivarea deciziei de liberare în cazul lui Dumitru Nicolae, zis Niro, condamnat în dosarul Microsoft la 2 ani şi 4 luni închisoare pentru trafic de influenţă, că în perioada detenţiei a avut un comportament corespunzător, a fost recompensat de patru ori, a câştigat prin muncă 36 de zile şi a participat la activităţi culturale. Decizia judecătoriei nu este definitivă.

31 aug. 2017, 08:36
Dumitru Nicolae, zis Niro, liberat condiţionat. Motivarea DECIZIEI

„Instanţa reţine că, în perioada executării pedepsei, condamnatul a avut un comportament corespunzător, nefiind sancţionat disciplinar şi fiind recompensat de 4 ori, din care 3 recompense privind permisiunea de ieşire din penitenciar. Totodată, petentul condamnat a fost folosit la muncă şi a câştigat astfel 36 zile, iar  în prezent execută pedeapsa în regim deschis. Petentul a participat la activităţi cultural educative şi se află la prima analiză a comisiei de propuneri pentru liberarea condiţionată, nefiind cunoscut cu antecedente penale. În consecinţă, având în vedere şi concluziile procesului verbal întocmit de către Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, instanţa apreciază că petentul a dat dovezi temeinice de îndreptare”, se arată în motivarea instanţei.

Judecătorul mai reţine că timpul petrecut în închisoare de Nicolae Dumitru a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta şi-a putut forma o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.

Avocatul lui Dumitru a arătat în timpul şedinţei că Niro a făcut dovada achitării obligaţiilor civile la care a fost obligat prin hotărârea de condamnare, dar şi faptul că s-a apreciat de către Comisia de liberări din cadrul penitenciarului că petentul poate fi liberat condiţionat.

„În acest sens, solicită să se aibă în vedere că petentul a executat fracţia prevăzută de lege, a executat pedeapsa la regim semideschis şi deschis, faptul că din data de 09.05.2017, acesta lucrează 9 ore pe zi în afara penitenciarului, într-o secţie de producere aluminiu, are 4 recompense şi trei permisii de câte o zi, nu este cunoscut cu antecedente penale, are trei copii, unul dintre aceştia fiind minor, are 4-5 firme mari, contribuabile la bugetul de stat, având peste 1000 de angajaţi, a sprijinit sportul de performanţă, a renovat şi ridicat biserici”, se arată în documentul instanţei.

În replică, procurorul DNA a arătat că nu se impune liberarea condiţionată deoarece Dumitru nu a dat dovezi că pedeapsa aplicată şi-a atins scopul, având în vedere numărul redus de programe sociale la care petentul a participat, dar şi faptul că din 564 de zile, acesta a petrecut în arest preventiv  264 de zile.

„Astfel, în raport de cele menţionate, dar şi de faptele pentru care petentul a fost condamnat, apreciază la acest moment că nu există suficiente dovezi de îndreptare”, se arată în motivarea judecătoriei sector 4.

În ultimul cuvânt, Nicolae Dumitru a arătat în faţa judecătorului că regretă faptele săvârşite şi a susţinut că de 25 de ani conduce o societate care nu are datorii la stat.

Pe 2 august 2017, Judecătoria Sectorului 4 a decis liberarea condiţionată a lui Nicolae Dumitru, condamnat în dosarul Microsoft la 2 ani şi 4 luni închisoare pentru trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată de DNA la Tribunalul Ilfov care se va pronunţa, definitiv, pe 15 septembrie.

Pe 3 octombrie 2016, omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la 2,4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul Microsoft, pedeapsa fiind majorată de la 1,6 ani cu suspendare, dispusă iniţial. De asemenea, instanţa a dispus ca acesta să plătească statului 2.050.000 dolari şi 1.000.000 de euro.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Dorin Cocoş a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul lui confiscarea a 9.000.000 de euro şi 2 ani şi 4 luni închisoare.

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, instanţa hotărând confiscarea a peste 3.000.000 euro.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a fost găsit vinovat de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său confiscarea a peste 2.000.000 euro şi o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani.