Nissan şi-a vândut fabrica din Rusia pentru un euro. „Am pierdut 687 milioane dolari”

Producătorul auto japonez Nissan a anunțat marţi că își va vinde operațiunile din Rusia unei companii de stat, pentru un euro, ceea ce va avea ca rezultat o pierdere de aproximativ 687 de milioane de dolari.

11 oct. 2022, 18:59
Nissan şi-a vândut fabrica din Rusia pentru un euro. „Am pierdut 687 milioane dolari”

Compania japoneză a anunțat că își va transfera pachetul de proprietate de la Nissan Manufacturing Russia către compania de stat NAMI. Tranzacţia va oferi Nissan dreptul de a răscumpăra afacerea în termen de şase ani, a declarat Ministerul rus al Industriei şi Comerţului.

Vânzarea afacerii către NAMI include facilitățile de producție și cercetare ale Nissan din Sankt Petersburg și centrul de vânzări și marketing al companiei japoneze din Moscova, a mai transmis ministerul.

În martie, compania japoneză a suspendat producția la fabrica sa din Sankt Petersburg din cauza întreruperilor în lanțul de aprovizionare. Au monitorizat situația, dar nu au existat schimbări „vizibile” în mediul extern, așa că au decis să părăsească afacerea din Rusia, scrie Reuters.

Citeşte şi Noile maşini Dacia, prezentate la Paris. Conceptul Manifesto, vedeta Dacia la Paris Motor Show

Tranzacţia face ca Nissan să fie cea mai recentă companie majoră care părăseşte Rusia de când Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în februarie. De asemenea, ea reflectă o mişcare a acţionarului principal al Nissan, producătorul auto francez Renault, care şi-a vândut participaţia majoritară la producătorul auto rus Avtovaz unui investitor rus în luna mai.

Renault, care deţine 43% din Nissan, a estimat că decizia partenerului său japonez va reduce cu 331 de milioane de euro venitul său net pentru a doua jumătate a anului 2022.

Citeşte şi Chinezii se pregătesc să cumpere o divizie importantă a Renault. Este vizată şi uzina de la Mioveni