Noile maşini Dacia, prezentate la Paris. Conceptul Manifesto, vedeta Dacia la Paris Motor Show

Dacia a prezentat în cardul unui eveniment desfășurat într-o hală a aeroportului Le Bouget de lângă Paris întreaga sa gamă purtând noul logo.

16 sept. 2022, 13:50
Noile maşini Dacia, prezentate la Paris. Conceptul Manifesto, vedeta Dacia la Paris Motor Show

Dacia a prezentat la paris noutățile cu care va încerca să atragă atenția publicului la Mondial de l`Auto, expoziție care se va desfășura în capitala Franței între 17 și 23 octombrie.

De departe cel mai interesant exponat al Dacia este conceptul Manifesto, un show-car în care sunt înglobate, conform lui David Durand, director de design Dacia, „cele mai bune inovații care ar putea ajunge pe viitoarele modele ale mărcii”, potrivit Economica.net.

Dacia Manifesto Concept nu va ajunge niciodată pe șosele, ci reprezintă un „laborator” de idei din care ar putea rezulta viitoare componente ale mașinilor de serie ale mărcii.

Citeşte şi: Coșmarul proprietarilor de mașini electrice. Au început deja să plătească mai mult decât cei care au motoare diesel și pe benzină. Cât costă un plin pentru o Dacia Spring și pentru un BMW

Prin noul Manifesto este redefinit esențialul pentru vehiculele robuste, „eco-smart”, „cool”, spune Lionel Jaillet, director de produs Dacia. Conceptul întruchipează viziunea celor de la Dacia asupra unei vieți sustenabile și a conexiunii cu natura.

„Noi, echipele de design și produs, suntem însă oameni practici. Am dorit să vedem și atingem inovațiile realizate de inginerii noștri și să arătăm ce putem dezvolta cu tehnologia și talentele pe care le avem în echipă. Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, ne transformăm viziunea într-un concept care este ca un laborator pentru inovațiile noastre extreme, dar practice. Astfel putem deschide drumul către viitoare mașini Dacia”, a declarat Lionel Jaillet.

Citeşte şi: Preţuri exorbitante pentru piesele de maşini electrice. O baterie de Dacia Spring se vinde online la preţul unui Logan la mâna a doua

Pe lângă aspectul său radical și futurist, Dacia Manifesto Concept include, de exemplu, un bloc optic cu tehnologie LED care poate fi desprins de vehicul pentru a deveni o lanternă de mare putere. La fel, ceea ce pare a fi o cutie din tablă atașată părții din spate a vehiculului este, de fapt, o baterie detașabilă care poate încărca la rândul său diferite echipamente ale șoferului, precum stații portabile, telefoane mobile, laptop-uri sau chiar aparate mai mari.

În viziunea celor de la Dacia, cu câteva mișcări prestabilite, pe bord poate fi montat un smartphone cu diferite funcții, inclusiv navigație (întocmai ca în cazul actualului sistem Media Control), iar o mică bucată de plastic se poate transforma în suport pentru sticle sau pahare. Și asta nu este tot. Placa metalică de pe plafon se poate plia astfel încât se transformă într-un portbagaj, iar husele scaunelor pot deveni saci de dormit.

 

Dacia va menţine motoarele termice atât timp cât se poate

Dacia, brandul low-cost al producătorului auto Renault, intenţionează să continue cu motoarele termice atât timp cât se poate şi să-i ajute pe şoferii reticenţi la trecerea la motoare electrice, a afirmat directorul general al companiei, Denis Le Vot, într-un interviu acordat Reuters.

În timp ce Renault intenţionează să vândă modele complet electrice în 2030, Dacia va menţine posibilitatea de a face marele salt până în 2035, când vor fi interzise motoarele pe combustibili fosili în Europa.

„Renault face eforturi pentru a fi un lider pe segmentul motoarelor electrice, această abordare prezintă riscuri”, a explicat Le Vot în marja unei prezentări lângă Paris.

„Acesta este motivul pentru care există şi Dacia. În funcţie de cât de rapid se converteşte piaţa la motoarele electrice şi de apetitul clienţilor, Dacia este aici. Cele două pot coexista într-un mod apropiat”, a spus şeful Dacia.

Producătorul auto român are un singur model electric, Dacia Spring, responsabil pentru 12% din nivelul comenzilor sale.

Deşi continuă să se bazeze pe motoare mici alimentate de combustibili fosili şi gaz petrolier lichefiat (GPL), care reprezintă o treime din vânzările brandului, Dacia intenţioneze să ofere primul model hibrid în 2023.

Renault, care este de un deceniu pionier, alături de partenerul de alianţă Nissan, în sectorul motoarelor electrice, a fost recent detronat de nou-veniţi, cum ar fi compania americană Tesla.

La începutul lunii mai, Renault a anunţat că ia în considerare opţiunea creării a două entităţi separate – una dedicată dezvoltării, producţiei şi vânzării de vehicule electrice, cu sediul în Franţa, şi cealaltă dedicată dezvoltării şi producţiei de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generaţie E-TECH, care va include operaţiunile din România, Spania, Portugalia, Turcia şi America Latină.

Planurile ar urma să fie prezentate în această toamnă.