„Niște animale”. Atitudinea revoltătoare a unui medic de la maternitatea Botoşani. „Şi eu sunt Alexandra!” – protestul continuă de cinci zile

Începând de duminică seară, sute de oameni au protestat în fiecare zi la Botoșani, asta după ce o femeie a murit și nu a primit nicio îngrijire medicală timp de 7 ore.

24 aug. 2023, 17:36
„Niște animale”. Atitudinea revoltătoare a unui medic de la maternitatea Botoşani. „Şi eu sunt Alexandra!” – protestul continuă de cinci zile

Atitudine revoltătoare a unui medic de la Maternitatea din Botoșani, în urma tragediei în care o tânără gravidă a murit pe patul de spital. Zeci de oameni s-au adunat în fața spitalului, pentru a cere explicații medicilor. Au fost întâmpinați, însă, cu un limbaj revoltător.

În timpul unui protest în fața Maternității Botoșani, medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu a ieșit la poartă pentru a vorbi cu mulțimea care se manifesta împotriva medicilor care au fost de gardă în noaptea morții tinerei de 25 de ani.

Însă nu a apucat să spună prea multe cuvinte, pentru că o parte dintre protestatari i-au adresat cuvinte grele, aruncând asupra medicului cu bani și sticle din plastic.

Medic de la Maternitatea din Botoşani: Nu mă interesează! Țipați ca niște animale!

Protestar: Cum poți spune așa ceva? Noi, animale? Dar voi ce sunteți? Mai animale!”

 

La câteva zile de la acest incident, medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu a ieșit în spațiul public cu o serie de explicații, prin intermediul cărora își exprimă și regretul pentru derapajul verbal pe care și aceasta l-a avut la un moment dat.

Redăm integral mesajul medicului transmis joi, 24 august: ”Am primit în ultima vreme multe mesaje de amenințare, unele cu moartea, în unele am fost numită simplu jeg, scârbă, șpăgar nenorocit… Ele par să fie legate de intervenția mea în cadrul comemorării din față Maternitățîi Botoșani, nu zic, am primit și înainte, dar acum sunt mai multe.

Am ieșit pentru că mi-am dorit doar liniște pentru copiii mei… Ne luptam în momentul respectiv pentru viața unei fetițe născută de jumătate de zi, cu o malformație cardiacă gravă, pe care credeam că o pierdem. Lângă noi mama fetiței ne cerea să îi spunem dacă fetița ei va trăi… afară vuvuzele, claxoane… Alături era un copil intubat cu anasarca feto-placentară și un copil la care bănuiam o malfomatie digestivă gravă. Din fericire, am reușit undeva spre dimineață să stabilizăm copiii și să îi transferăm la un centru de nivel superior.

Am ieșit să rog să fie puțină liniște pentru copiii mei gravi… Mi-am prezentat respectul familiei cât am reușit pentru că imediat am început să fiu atacată cu obiecte care se aruncau spre mine, pumni agitați, se aruncau banii… poftim, șpăgari nenorociți, să vă ajungă… Oamenii din spate erau liniștiți și aprindeau lumânări… erau câțiva oameni în față care făceau tot posibilul să mă lovească cu orice preț, am încercat să le strig că eu sunt doctor de copii și deplâng la fel ca ei o mare tragedie… Orice spuneam părea că mai tare lumea încerca să mă lovească. Posibil ca atunci să fi spus niște cuvinte nefericite, eram paralizată de spaimă și îmi era frică pentru viață mea… Mulțumesc tuturor care mi-au scris mesaje de încurajare, vă îmbrățișez, respect decizia celor care m-ați înjurat”.

În urmă cu aproximativ o săptămână, Alexandra a ajuns la Maternitatea din Botoşani cu dureri și hemoragie. Era însărcinată în luna a treia. După o perfuzie și un set de analize, ea ar fi fost ignorată de medici toată noaptea, deși le-a transmis mesaje în care spunea că are dureri cumplite.

Alexandru Rafila intervine în scandalul gravidei de 25 de ani din Botoșani lăsate să moară în agonie. ”Medicii au făcut o universitate. Nu trebuie să lase în suferință o pacientă”

„Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale”, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani

Medicii legiști au stabilit că Alexandra a murit din cauza unei infecții provocate de sarcina oprită din evoluție.

Managerul interimar al Spitalului Judeţean Botoşani a fost demis. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Botoșani, care a cerut și demisia medicului curant și a celui de gardă care nu au dat dovadă de empatie față de gravida care avea nevoie de ajutor.

Citește și Lacrimi de durere în fața Maternității din Botoșani, după moartea tinerei în vârstă de 25 de ani: „Și eu sunt Alexandra!”

„Acest eveniment nu cred că a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie. (…) Este clar că lipsa de inacţiune a afectat serios siguranţa acestei femei tinere care, din păcate, dincolo de faptul că a murit, a lăsat şi trei copii fără mamă”, a spus și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.