Niţu, la bilanţul IGPR: Voi cere procurorilor să evalueze stadiul cercetărilor în dosare mai vechi de un an

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi că va solicita procurorilor să evalueze stadiul cercetărilor în dosare mai vechi de un an şi să dispună măsuri pentru soluţionarea cu celeritate a acestora, subliniind că cele două instituţii trebuie să aibă obiective şi priorităţi comune, transmite Agerpres.

29 ian. 2015, 15:31
Niţu, la bilanţul IGPR: Voi cere procurorilor să evalueze stadiul cercetărilor în dosare mai vechi de un an

Niţu a subliniat că între Poliţie şi Parchet este „nu doar o relaţie de parteneriat”, dar şi de „interdependenţă”.

„Noi procurorii soluţionăm ceea ce poliţia judiciară cercetează şi soluţionează. În 2014, procurorii au avut de soluţionat peste 1,8 milioane de dosare penale, din care 1,8 milioane au fost cu cercetare penală la Poliţie, ceea ce înseamnă 96%. Deci, rezultatele noastre sunt dependente de modul cum Poliţia Română, poliţia judiciară îşi desfăşoară activitatea. În anul 2014 am lucrat bine noi procurorii cu Poliţia Română, am debutat bine şi în 2015 şi vă dau un exemplu, dosarul de ieri cu medicamentele”, a declarat Niţu la bilanţul activităţii Poliţiei Române.

Procurorul general a ţinut să sublinieze că un obiectiv extrem de important continuă să fie combaterea corupţiei, a evaziunii fiscale şi luarea măsurilor asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor.

„(…) Să nu uităm că investigaţia financiară trebuie demarată în acelaşi timp cu cea penală. Voi solicita procurorilor să evalueze stadiul cercetărilor în dosare mai vechi de un an şi să dispună măsuri pentru soluţionarea cu celeritate a acestora. Vă rog să identificaţi acele măsuri manageriale apte să conducă la implementarea dispoziţiilor procurorilor, la eficientizarea şi dinamizarea activităţii de cercetare penală. Legalitatea şi celeritatea cauzelor contribuie la o apreciere pozitivă a activităţii noastre din partea cetăţenilor şi la creştere a încrederii acestora în instituţiile noastre”, a spus procurorul general al României.

Prezent la evaluarea activităţii desfăşurate de IGPR în anul 2014, Florian Coldea, director interimar al SRI, a arătat că anul trecut a fost marcat de un volum mare de activităţi din partea Poliţiei.

„În 2014 s-a simţit o coerenţă a cooperării interinstituţionale între instituţiile informaţionale, organele de aplicare a legii, factori decizionali, astfel încât România să fie considerată o ţară sigură. Aceasta nu e o chestiune simplă, este o mare responsabilitate ce apasă pe umerii tuturor celor implicaţi. (…) Ne aşteaptă un viitor destul de incert în ceea ce înseamnă evoluţiile ameninţărilor transfrontaliere. Ca ţară de frontieră – marea criminalitate, traficul de droguri, traficul de persoane, contrabanda, ameninţări mai puţin sesizate ca şi cele legate de contraproliferare, au avut un adversar redutabil în Poliţia Română anul trecut, cu rezultate bune şi foarte bune recunoscute de partenerii interni şi externi. Din partea SRI vreau să vă doresc succes şi să vă asigur de tot sprijinul şi cooperarea şi pe viitor”, a spus Coldea, în mesajul său către poliţişti.