Nivel ridicat de poluare în Bulgaria, din cauza folosirii cărbunelui pentru încălzire

Poluarea aerului cu particule fine depăşeşte normele pentru o săptămână pe întreg teritoriul Bulgariei, cu niveluri de două până la cinci ori mai ridicate decât limitele autorizate, a anunţat miercuri Ministerul Mediului, conform căruia încălzirea cu cărbune este principala cauză.

RomaniaTV.net
23 nov. 2011, 21:44
Nivel ridicat de poluare în Bulgaria, din cauza folosirii cărbunelui pentru încălzire

Normele de poluare cu particule fine au fost depăşite din 15 noiembrie„, a declarat Valeri Serafimov, responsabil de calitatea aerului în cadrul agenţiei bulgare de Protecţie a Mediului, aflată sub direcţia Ministerului.

În condiţiile în care concentraţia normală de particule de praf în atmosferă este de 50 mkg/m3, luni, în localitatea Pernik (vestul ţării) a fost măsurată o concentraţie de 5,63 de ori mai mare, iar la Sofia cifrele depăşesc de patru ori această limită.

„Acest tip de poluare este tipic pentru zilele de iarnă fără vânt şi se datorează utilizării masive a cărbunelui pentru încălzire”, atât de către gospodării, cât şi de centralele termice, a declarat Serafimov pentru cotidianul 24 Ceasa.

Conform unui recensământ realizat în februarie, 58% dintre gospodării folosesc cărbune şi lemn pentru încălzire, datorită costurilor mai reduse decât cele ale încălzirii centrale de care dispun 13,7% dintre gospodării. Reţeaua de gaze este utilizată de doar 2% dintre gospodării.

Folosirea combustibilului lichid şi a cărbunelui de către centralele termice, flota de automobile vechi alcătuită în mare parte din vehicule fără catalizator şi starea proastă a drumurilor curăţate rar constituie alţi factori importanţi ai poluării, relevă un raport recent emis de Ministerul Mediului.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a publicat pe 2 noiembrie un raport conform căruia Bulgaria are cel mai mare număr de decese cauzate de poluarea aerului, împreună cu România şi Armenia. Expunerea prelungită la acest tip de poluare provoacă probleme respiratorii şi imunitare, arată acest raport.

Conform unui doctor bulgar citat de cotidianul 24 Ceasa, pătrunderea particulelor de praf în sânge creşte riscul de infarct şi hemoragie cerebrală.