Nivelul de alertă a fost ridicat la 5. Avertisment MAE: „Evitaţi călătoriile neesenţiale în Belarus!”

Bucureștiul le recomandă românilor să părăsească cât mai curând Belarusul şi să nu călătorească sub nicio formă în această ţară în această perioadă.

08 mart. 2022, 19:49
Nivelul de alertă a fost ridicat la 5. Avertisment MAE: „Evitaţi călătoriile neesenţiale în Belarus!”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Belarus la 5 din 9 – „Evitaţi călătoriile neesenţiale!”, astfel că românii sunt sfătuiţi să nu călătorească în această ţară, iar cei care se află acolo să ia în considerare să plece cât mai curând.

„În contextul deteriorării situaţiei de securitate din regiune, cauzată de agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, realizată inclusiv prin utilizarea teritoriului Republicii Belarus, şi ţinând cont de evoluţiile în planul situaţiei regionale umanitare şi de securitate, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Republica Belarus la 5/9 (5 din 9), «Evitaţi călătoriile neesenţiale!» de la nivelul de până acum 3/9 (3 din 9), «Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase»”, a transmis, marţi, MAE.

Ministerul de Externe a precizat că, prin acest demers, România se aliniază la nivelul alertelor de călătorie emise recent de cea mai mare parte a statelor membre UE care au reprezentare diplomatică în Republica Belarus.

Conform noului nivel de alertă, MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile neesenţiale în Republica Belarus, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare să părăsească teritoriul Republicii Belarus cât mai curând, prin intermediul mijloacelor de transport disponibile (pe cale aeriană cu zboruri comerciale încă disponibile sau pe cale rutieră). Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români să evite complet orice deplasare în zonele din vecinătatea frontierei Republicii Belarus cu Ucraina.

„MAE, prin Ambasada României la Minsk, este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români de pe teritoriul Republicii Belarus. Astfel, cum este menţionat şi în alerta de mai jos, MAE reiterează solicitarea către cetăţenii români care se află în Republica Belarus să-şi notifice coordonatele prezenţei lor în Republica Belarus prin platforma e-consulat.ro,  disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât şi de pe telefonul mobil, sau contactând telefonic Ambasada României în Republica Belarus: +375291060090 (telefonul de urgenţă)”, a menţionat sursa citată.

„1.  Informaţii generale

În contextul deteriorării situaţiei de securitate din regiune, cauzată de agresiunea militară ilegală rusă împotriva Ucrainei, realizată inclusiv prin utilizarea teritoriului Republicii Belarus, şi ţinând cont de evoluţiile în planul situaţiei regionale umanitare şi de securitate, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile neesenţiale în Republica Belarus, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare să părăsească teritoriul Republicii Belarus cât mai curând, prin intermediul mijloacelor de transport disponibile (pe cale aeriană cu zboruri comerciale încă disponibile sau pe cale rutieră). Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români să evite complet orice deplasare în zonele din vecinătatea frontierei Republicii Belarus cu Ucraina.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Minsk:  +375291060090.

Atenţionăm că în Republica Belarus accesul la reţeaua Internet poate fi întrerupt, limitat sau blocat, ceea ce face dificilă evaluarea condiţiilor din anumite regiuni ale ţării şi/sau trimiterea de mesaje. De asemenea, pot exista perturbări ale serviciilor de transport public, limitări ale circulaţiei rutiere şi / sau închiderea unor străzi şi zone publice.

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se află sau tranzitează Republica Belarus pot solicita asistenţă consulară la Ambasada României la Minsk. MAE recomandă cetăţenilor români care se află pe teritoriul acestei ţări să îşi înregistreze neîntârziat prezenţa prin intermediul platformei www.econsulat.ro,  disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât şi de pe telefonul mobil la adresa web:

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Republica Belarus: +375 (17) 2927499; +375 (17) 2927399 (Call Center Bucureşti) şi +375291060090 (Telefon de urgenţă).

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele care pot decurge în urma unei situaţii de criză consulară în care sunt implicaţi pe durata unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale reprezentanţilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră, în situaţii speciale de urgenţă, sunt limitate.

Biden, anunţul care îl clatină pe Putin: interzice importul de petrol, gaze şi cărbune din Rusia

Cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”

3. Alte recomandări

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să întreprindă următoarele acţiuni: Să evite adunările publice; Să ia toate măsurile posibile pentru asigurarea securităţii individuale; Să monitorizeze mass-media locală pentru a fi la curent cu situaţia generală; Să evite circulaţia pe timp de noapte; Să deţină permanent asupra lor documentele de identitate şi călătorie, inclusiv viza sau permisul de şedere în Republica Belarus”, a arătat MAE.