Noaptea de Sânziene 2022, perioada în care cerurile se deschid. Ce este bine să faci ca să-ţi vezi dorinţele împlinite

Sărbătoarea de Sânziene, denumită popular și Drăgaica, culminează cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și este ținută în România pe data de 24 iunie. Noaptea dinspre 23 spre24 iunie este Noaptea Sânzienelor.

23 iun. 2022, 16:35
Noaptea de Sânziene 2022, perioada în care cerurile se deschid. Ce este bine să faci ca să-ţi vezi dorinţele împlinite

Noaptea de sânziene 2022. Potrivit credinţei populare, este o noapte în care cerurile se deschid, iar lumea de dincolo vine în contact cu cea pământeană. În această noapte, se spune că Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase. Însă, dansul acesta nu poate fi observat de nimeni fiindcă cel sau cea care va îndrăzni să-l privească se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca.

Noaptea de Sânziene 2022. Cum te pedepsesc Sânzienele dacă nu le respecţi sărbătoarea

Potrivit legendelor, Sânzienele sunt ființe extraordinar de frumoase, care trăiesc în păduri sau pe câmpii. În noaptea de Sânziene se prind în horă, cântă și dansează. Acestea conferă plantelor și buruienilor proprietăţi vindecătoare. Mai mult, Sânzienele apără holdele de grindină, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor.

Dacă nu respecți cum se cuvine sărbătoarea lor, Sânzienele te pot pedepsi și pot aduce asupra ta boală și neputință. În plus, pot stârni vârtejuri și vijelii, pot aduce grindină și pot lăsa plantele și florile fără leac și fără miros, potrivit traditii-superstitii.ro

La răsăritul zilei de Sânziene soarele se spală pe față: cine se uită la el cu atenție vede curgând apă jos sub înfățișarea unor raze lungi, luminoase.

Citeste si Flori de sânziene. Beneficii pentru sănătate şi frumuseţe. În ce afecţiuni sunt recomandate ceaiul, tinctura şi unguentul din flori de sânziene şi cum ţi le administrezi

Noaptea de Sânziene 2022. Semnalul care prevestește nenorociri

În această zi sfântă nu se spală, nu se fac treburi casnice și nu se merge la câmp. Se spune că dacă plouă în ziua de Sânziene e semn de belșug și se va face porumb, vin și o seamă de bucate.

Dacă cucul va înceta să cânte cu mult înainte de Sânziene, este semn că vara va fi călduroasă la început, apoi secetoasă. Dacă cucul va continua să cânte și după Sânziene, atunci e semn rău. Pot veni războaie, foamete și alte nenorociri.

Noaptea de Sânziene 2022. Obiceiuri și tradiții în noaptea Sânzienelor

În unele regiuni ale țării, mai ales în zonele rurale, fetele merg la cules de sânziene pentru a împleti coronițe din flori de sânziene. Apoi, aruncă aceste coroniţe peste casă. Dacă coronița rămâne agățată și nu cade e semn că acolo, în curând, va avea loc o nuntă. Unele fete păstrează câteva flori și pentru a le pune sub pernă ca să-şi viseze ursitul noaptea.

De altfel în alte zone ale țării, în ziua de Sânziene, se joacă Drăgaica. Prin urmare se vor costuma două fete, una în costum bărbătesc, cu numele Drăgan, iar cealaltă în costum femeiesc, zisă Drăgaica. Acestea merg și joacă pe la case, întocmai ca și călușarii. Jocul constă mai mult în sărituri în formă de cruce și în îmbrățișări. Oamenii care primesc Drăgaica se consideră că vor atrage norocul și vor alunga ghinionul, vor avea recolte bogate și spor la muncile câmpului.

De Drăgaică, se împart mere, cireșe, castraveți verzi și pui de găină, ca semn de spor a ceea ce a putut face omul până în acest timp. Un alt obicei specific zilei de sânziene este scăldatul femeilor în apele curgătoare sau în roua dimineții. La răsăritul soarelui femeile se spală într-un râu iar mai apoi se tăvălesc în iarba plină de rouă. Se crede că acest ritual vindecare de boli. De asemenea, cele care își doresc copii au mari șanse să rămână însărcinate.

Citeste si Klaus Iohannis a semnat legea, o nouă zi de sărbătoare pentru români