Noaptea Muzeelor 2021. Coadă kilometrică la Primăria Capitalei. Mesaje pentru Nicușor Dan: „București este un loc gri și cu gropi” VIDEO

Noaptea Muzeelor 2021. Primăria Municipului București s-a deschis pentru prima dată publicului, iar cetățenii au stat la o coadă kilometrică pentru a o vizita.

13 iun. 2021, 11:10

Noaptea Muzeelor 2021 a inclus și o premieră în ceea ce privește instituțiile culturale care și-au deschis porțile publicului, este vorba de clădirea Municipiului București, care a putut fi vizitată pentru prima dată de către cetățeni. Noaptea de 12 iunie 2021 marchează momentul când clădirea Primăriei Municipiului București, considerată monument arhitectural, nu a mai fost doar „terenul politic de joacă” al edililor, ci a devenit locul de relaxare al cetățenilor.

Clădirea Primăriei Municipiului București și-a dechis porțile vizitatorilor începând cu ora 19:00. În ciuda ploii torențiale care amenințase, pentru un moment, buna desfășurare a evenimentului, bucureștenii au manifestat un interes enorm și s-au înființat în fața instituției într-un număr generos, care s-a tranformat în scurt timp într-o coadă kilometrică ce înconjura clădirea.

Cetățenii erau extrem de dornici să participe, în sfârșit, la Noaptea Muzeelor 2021, mai ales după o perioadă în care izolarea din timpul pandemiei și-a spus  cuvântul în viețile sociale ale tuturor.

Încă de la orele 20:00 se formase un șir lung de persoane, tineri, bătrâni sau părinți cu copiii, ce discutau relaxat, râdeau și în mod surprinzător nu erau câtuși de puțin deranjați, că în fața, lor mai stăteau la rând, pentru vizitarea clădirii Primăriei București, cel puțin încă 100 de persoane.

Din fericire organizarea a fost extrem de eficientă, oamenii intrau în grup de 30 de persoane, obligatoriu cu măști, iar turul ghidat al Primăriei București dura în jur de 30 de minute. Cetățenii au avut ocazia să afle detalii despre cum a fost construită clădirea, al cărei interior include detalii arhitecturale cu totul impresionante.

Noaptea Muzeelor 2021 la Primăria Capitalei și lecția despre „Ceucesco”

Publicul a avut de asemenea ocazia să afle despre istoria fostului cartier Uranus, care a fost distrus în epoca comunistă, iar în locul lui a fost construită Casa Poporului. Cetățenii au putut observa, pe o machetă minuțios creată, toate așezările umane distruse pentru a face loc Palatului Constituției și Catedrala Mântuirii Neamului, ambele proiecte, aflate în planul lui Ceaușescu încă dinainte de ’90.

Printre cei interesați să afle istoria Bucureștiului, capitala unei foste țări comuniste, se aflau și câțiva străini, turiști, care discutau cu foarte mult interes despre tiranul „Ceaucesco”.

Un aspect extrem de interesant au fost cele câteva fragmente arhitecturale din fostul cartier Uranus, expuse publicului vizitator al Primăriei Capitalei, elemente care fac dovada pierderii iremediabile a ceea ce ar fi putut fi considerat în ziua de azi, un monument urban cu o valoare culturală inestimabilă.

Vizita la Primărie și mesajele pentru Nicușor Dan: „București este un loc gri, fără veselie și cu gropi”

După finalizarea turului ghidat din Primărie, publicul ieșea direct în grădina interioară a instituției, unde era amenjat un loc cu pereți din sticlă, pe care vizitatorii își putea scrie părerea despre „Bucureștiul de azi” , dar și despre cum ar vrea să arate „Bucureștiul de mâine”.

Majoritatea celor care își scriau cu nesaț și vehemență opiniile despre București, erau cei tineri. Multe dintre reproșurile aduse autorităților, cu privire la Bucureștiului de azi, era poluarea, lipsa apei calde, distrugerea zonelor cu potențial cultural. Printre grupurile de tineri se afla și o adolescentă, care s-a apropiat hotărâtă de pereții din sticlă, ținând în mână un marker alb ca pe o armă și a exclamat: „Le scriu că o să-mi dau bacul când o sa aibă și ei bacul luat”.

Un alt mesaj lăsat de un cuplu de îndrăgostiți pentru Primărie reproșează lipsa unui primar care să le facă cununia civilă.

„Avem cea mai frumoasă Primărie, dar n-avem primar pentru o căsătorie”, au notat cei doi cetățeni.

Alți vizitatori au mai menționat că „Bucureștiul de azi” este este „poluat”, „neîngrijit”, „aglomerat”, „haotic”, „murdar și vesel”.

Cei melancolici au transmis Primăriei că „Mai păstrează ceva din farmecul vechiului Paris”, în timp ce alții mai pesimiști au notat că „București este un loc gri, fără veselie și cu gropi”.

Un alt cetățean și-a spus și el opinia despre „Bucureștiul de azi”: „Aglomerat, agitat, neliniștit, cu potențial uriaș, neexploatat”

Vizitarea Primăriei Municipiului București în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2021 s-a dovedit a fi o inițiativă reușită, nu numai din perspectivă culturală, ci mai ales datorită îndemnării cetățenilor să-și manifeste opiniile cu privire la crearea unui oraș care să răspundă nevoilor lor, așadar în cuvintele altui bucureștean: „Să vedem câte se vor face”.