Noaptea Muzeelor 2021. Coadă kilometrică la Primăria Capitalei. Mesaje pentru Nicușor Dan: „București este un loc gri și cu gropi” VIDEO

Noaptea Muzeelor 2021. Primăria Municipului București s-a deschis pentru prima dată publicului, iar cetățenii au stat la o coadă kilometrică pentru a o vizita.
Ruxandra Rădulescu
13 iun. 2021, 11:10
Noaptea Muzeelor 2021. Coadă kilometrică la Primăria Capitalei. Mesaje pentru Nicușor Dan:

Noaptea Muzeelor 2021 a inclus și o premieră în ceea ce privește instituțiile culturale care și-au deschis porțile publicului, este vorba de clădirea Municipiului București, care a putut fi vizitată pentru prima dată de către cetățeni. Noaptea de 12 iunie 2021 marchează momentul când clădirea Primăriei Municipiului București, considerată monument arhitectural, nu a mai fost doar „terenul politic de joacă” al edililor, ci a devenit locul de relaxare al cetățenilor.

Clădirea Primăriei Municipiului București și-a dechis porțile vizitatorilor începând cu ora 19:00. În ciuda ploii torențiale care amenințase, pentru un moment, buna desfășurare a evenimentului, bucureștenii au manifestat un interes enorm și s-au înființat în fața instituției într-un număr generos, care s-a tranformat în scurt timp într-o coadă kilometrică ce înconjura clădirea.

Cetățenii erau extrem de dornici să participe, în sfârșit, la Noaptea Muzeelor 2021, mai ales după o perioadă în care izolarea din timpul pandemiei și-a spus  cuvântul în viețile sociale ale tuturor.

Încă de la orele 20:00 se formase un șir lung de persoane, tineri, bătrâni sau părinți cu copiii, ce discutau relaxat, râdeau și în mod surprinzător nu erau câtuși de puțin deranjați, că în fața, lor mai stăteau la rând, pentru vizitarea clădirii Primăriei București, cel puțin încă 100 de persoane.

Din fericire organizarea a fost extrem de eficientă, oamenii intrau în grup de 30 de persoane, obligatoriu cu măști, iar turul ghidat al Primăriei București dura în jur de 30 de minute. Cetățenii au avut ocazia să afle detalii despre cum a fost construită clădirea, al cărei interior include detalii arhitecturale cu totul impresionante.

Noaptea Muzeelor 2021 la Primăria Capitalei și lecția despre „Ceucesco”

Publicul a avut de asemenea ocazia să afle despre istoria fostului cartier Uranus, care a fost distrus în epoca comunistă, iar în locul lui a fost construită Casa Poporului. Cetățenii au putut observa, pe o machetă minuțios creată, toate așezările umane distruse pentru a face loc Palatului Constituției și Catedrala Mântuirii Neamului, ambele proiecte, aflate în planul lui Ceaușescu încă dinainte de ’90.

Printre cei interesați să afle istoria Bucureștiului, capitala unei foste țări comuniste, se aflau și câțiva străini, turiști, care discutau cu foarte mult interes despre tiranul „Ceaucesco”.

Un aspect extrem de interesant au fost cele câteva fragmente arhitecturale din fostul cartier Uranus, expuse publicului vizitator al Primăriei Capitalei, elemente care fac dovada pierderii iremediabile a ceea ce ar fi putut fi considerat în ziua de azi, un monument urban cu o valoare culturală inestimabilă.

Vizita la Primărie și mesajele pentru Nicușor Dan: „București este un loc gri, fără veselie și cu gropi”

După finalizarea turului ghidat din Primărie, publicul ieșea direct în grădina interioară a instituției, unde era amenjat un loc cu pereți din sticlă, pe care vizitatorii își putea scrie părerea despre „Bucureștiul de azi” , dar și despre cum ar vrea să arate „Bucureștiul de mâine”.

Majoritatea celor care își scriau cu nesaț și vehemență opiniile despre București, erau cei tineri. Multe dintre reproșurile aduse autorităților, cu privire la Bucureștiului de azi, era poluarea, lipsa apei calde, distrugerea zonelor cu potențial cultural. Printre grupurile de tineri se afla și o adolescentă, care s-a apropiat hotărâtă de pereții din sticlă, ținând în mână un marker alb ca pe o armă și a exclamat: „Le scriu că o să-mi dau bacul când o sa aibă și ei bacul luat”.

Un alt mesaj lăsat de un cuplu de îndrăgostiți pentru Primărie reproșează lipsa unui primar care să le facă cununia civilă.

„Avem cea mai frumoasă Primărie, dar n-avem primar pentru o căsătorie”, au notat cei doi cetățeni.

Alți vizitatori au mai menționat că „Bucureștiul de azi” este este „poluat”, „neîngrijit”, „aglomerat”, „haotic”, „murdar și vesel”.

Cei melancolici au transmis Primăriei că „Mai păstrează ceva din farmecul vechiului Paris”, în timp ce alții mai pesimiști au notat că „București este un loc gri, fără veselie și cu gropi”.

Un alt cetățean și-a spus și el opinia despre „Bucureștiul de azi”: „Aglomerat, agitat, neliniștit, cu potențial uriaș, neexploatat”

Vizitarea Primăriei Municipiului București în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2021 s-a dovedit a fi o inițiativă reușită, nu numai din perspectivă culturală, ci mai ales datorită îndemnării cetățenilor să-și manifeste opiniile cu privire la crearea unui oraș care să răspundă nevoilor lor, așadar în cuvintele altui bucureștean: „Să vedem câte se vor face”.

 

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
Playtech.ro
Orașul din România care a fost capitala a trei țări. Locul era cunoscut drept „Orașul de Aur”
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Românii n-au avut noroc. Majorarea TVA putea fi evitată
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia